Tuesday, June 20, 2017

Syed Saddiq 'Bisu' Isu Derma USD 5juta kepada Clinton Foundation

Kalut benar Syed Saddiq, Ketua Armada PPBM bila nama beliau dikaitkan dengan perihal derma USD5 juta dari kem Mahathir kepada Clinton Foundation semasa pemilihan Presiden US tahun lepas.  Syed Saddiq dikatakan terlepas cakap hal berkenaan kepada 3 orang Exco Armada . Dah tentunya, 3 orang Exco itu kini dikatakan sekarang dah jadi tali barut UMNO.

Hari ini Syed Saddiq membuat laporan polis terhadap artikel Raja Petra yang 'memetik' nama beliau sebagai individu yang bertanggungjawab membocorkan perihal derma USD5 juta itu. Menurut artikel-artikel portal berita yang dikeluarkan hari ini, laporan polis berkenaan adalah kerana tuduhan Raja Petra mengatakan beliau terlibat di belakang tabir berhubung kenyataan yang dikeluarkan US DOJ baru-baru ini.

Menurut Syed Saddiq, tuduhan yang dibuat itu tak berasas dan hanyalah 'political diversion' yang cuba dimainkan bagi mengalih tumpuan orang ramai terhadap kenyataan yang dikeluarkan DOJ. Syed Saddiq juga mendakwa , badan kehakiman US itu adalah bebas dan telus, malahan Presiden US, Donald Trump pun tak boleh mengawal DOJ.

Dalam beria-ia Syed Saddiq membuat penafian yang beliau kononnya terlibat dalam 'mengarah' segala tindak tanduk DOJ, beliau dilihat seperti tidak menyentuh dakwaan sumbangan USD5 juta kem Mahathir kepada Clinton Foundation sedangkan kita tahu itu adalah inti pati utama dalam artikel yang dikeluarkan oleh RPK. Lain-lain hal itu hanyalah untuk 'umpan' untuk memancing respond Syed Saddiq dan nampaknya 'umpan' itu mengena hari ini.

Agak pelik bila tiada penafian mengenai sumbangan USD5 juta itu dari Syed Saddiq, malah dari mana-mana individu dari kem Mahathir ? Selalunya kalau ada tuduhan-tuduhan seperti ini, cepat saja Chedet akan mengemaskini blog beliau memperjelaskan isu yang cuba ditimbulkan . Namun dah lepas beberapa hari ini masih tak nampak respon-respon dari team sana?

USD5 juta bukan nilai yang sedikit, segala transaksi mungkin direkodkan kecuali kalau yang menderma tu ada duit 'cash' USD5 juta lah . Sekiranya aliran wang derma USD5 juta itu dapat dikesan dan kem Mahathir buat penafian makan teruklah reputasi mereka. Jadi untuk 'playsafe' mungkin setakat ini tiada apa-apa komen yang dibuat . Mungkin sedang merancang untuk menghilangkan jejak-jejak yang ditinggalkan ?

Sebenarnya, kalau Mahathir nak derma hatta USD10 juta kepada sesiapa pun tak jadi masalah. Cuma mungkin dipersoalkan niat derma itu ? Atas sebab apa ? Kenapa nak bantu calon Presiden sebuah negara yang dah merosakkan banyak negara-negara Islam di dunia ini ? Mungkinkah kerana kepakaran US memang merosakkan negara-negara Islam di dunia ini maka ia jadi pilihan mereka?

Tak kisahlah siapa pun yang menderma, tetapi sekiranya menderma dengan ada niat untuk menjatuhkan kepimpinan sedia ada dengan mengheret campur tangan asing.. itu dah jadi lain macam. Sama macam apa yang pernah Anwar Ibrahim buat dulu ...

No comments:

Post a Comment