Sunday, June 18, 2017

Soros, Mahathir & Khabar Angin 'Sumbangan' US$5 Juta Kempen Clinton

Semasa kempen pilihanraya President US pada tahun lepas, lebih kurang dalam bulan yang sama, serangan-serangan dari luar negara terhadap PM cukup ketara . Istilah MO1 pada ketika itu cukup popular bila satu sidang media dibuat oleh DOJ mengenai dakwaan berlaku penyelewengan  dalam urusniaga 1MDB, beberapa individu dinamakan. 

Kononnya akan berlaku proses rampasan harta, dan pelbagai lagi prosedur undang-undang, namun setelah setahun berlaku tiada apa-apa perkembangan. Tindakan DOJ sebelum ini hanyalah seperti mewar-warkan kepada media mengenai aduan yang mereka terima supaya kes berkaitan 1MDB ini disiasat.  Selepas setahun skrip yang sama berulang-lagi.

Apa yang dilihat agak menarik, pada tahun lepas lebih kurang dalam bulan Julai 2016, telah tersebar khabar angin kononnya Najib Razak sedang mengatur rancangan untuk 'merasuah' calon Presiden Hillary Clinton dengan menderma sebanyak US$500 million supaya tuduhan yang dibuat oleh DOJ digugurkan apabila Clinton berjaya dipilih sebagai Presiden kelak. 

Namun selepas setahun berlalu, timbul pula khabar angin mengatakan Mahathir cuba 'merasuah' Hillary Clinton melalui Clinton Foundation sebanyak US$5 million bagi membantu kempen calon Presiden itu, dengan harapan sekiranya beliau berjaya dipilih sebagai Presiden maka DOJ akan memastikan kes 1MDB yang dibangkitkan sebelum itu diteruskan.

Kedua-dua khabar angin diatas punya jalan cerita yang sama cuma watak dan keadaan yang berlawanan , dan nilai 'suapan' juga dilihat agak kecil untuk khabar angin yang terbaru ni. Kita tak tahu sejauh mana kebenaran cerita-cerita di atas . Tapi, kita tahu Presiden US yang terpilih bukanlah Hillary Clinton tetapi Donald Trump.

Berbalik kepada khabar angin mengenai 'sumbangan' US$5 million oleh team Mahathir kepada kempen Hillary, kalau kita imbas kembali ceritera-ceritera yang tersebar ketika itu , satu ceritera menarik ialah berkenaan kebocoran email Hillary Clinton yang ada menyentuh mengenai Malaysia. Rujuk link artikel dibawah untuk imbasan,

http://bidaman.blogspot.my/2016/11/percaturan-soros-di-malaysia-gagal-bila.html

antara petikan..

".. , pada bulan Mac 2016 , ketua kempen politik Hillary Clinton , Podesta, telah menerima email dari Michael Vachon yang merupakan jurucakap Soros . Emel yang diterima Podesta turut menyelitkan sisipan memo yang ditulis John Pang (TPP and Malaysia).  Seterusnya Podesta turut berkongsi emel yang diterima itu kepada beberapa lagi individu yang bekerja untuk kempen politik Clinton. Seterusnya pada 15 Mac 2016, Podesta dikatakan telah bertemu George dan Alex Soros untuk berbincang mengenai perkara ini."

Segalanya seperti benar-benar tersusun, ada hubungkait barua dari Malaysia (John Phang) yang mengatur segala ini. Tak mustahil barua yang sama juga memainkan peranan disebalik kenyataan-kenyataan yang dikeluarkan oleh DOJ ini . Siapa John Phang ini ? boleh google atau baca artikel yang dikeluarkan RPK seperti berikut

http://www.malaysia-today.net/john-pang-finally-his-link-to-soros-revealed/

Jadi bila timbul khabar angin terbaru 'sumbangan' US$5 million oleh kem Mahathir ini, adakah individu yang bernama John Pang ini juga memainkan peranan ?John Pang mungkin tidak ada pengaruh dalam pentadbiran US , tetapi orang dibelakang John Pang iaitu Soros cukup berpengaruh dalam negara itu. Mungkin dilihat mustahil logik 'kerjasama' Mahathir - Soros kerana satu ketika dulu mereka berdua adalah musuh ketat , namun adalah elok difikirkan semula hal ini dengan melihat senario kerjasama Mahathir - Kit Siang pada hari ini.

No comments:

Post a Comment