Thursday, June 22, 2017

Nasib Kanak-Kanak Lebih Terbela Hasil Usaha PERMATA

Pada pertengahan bulan Mac 2017, satu usaha telah dilakukan oleh PERMATA bagi memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai jenayah seksual terhadap kanak-kanak. Jenayah seksual terhadap kanak-kanak bukan satu perkara yang baru, banyak kes yang telah berlaku sebelum ini dan ada diantaranya yang tidak dilaporkan kepada pihak berkuasa. Sesetengah kejadian yang berlaku melibatkan ahli keluarga sendiri dan mungkin kerana faktor ini mangsa iaitu kanak-kanak itu tidak mendapat pembelaan sewajarnya kerana ada dikalangan ahli keluarga memilih untuk tidak membesar-besarkan perkara ini.  Trauma yang dialami kanak-kanak ini akhirnya akan menyerlahkan kesannya apabila beliau dewasa kelak.



Seminar 'Hentikan' adalah usaha PERMATA bagi membela nasib kanak-kanak ini, sesuai dengan niche badan itu yang menumpukan dalam pembangunan secara sihat kanak-kanak negara ini. Seperti yang dilaporkan media, objektif utama seminar yang dicetuskan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor ini adalah untuk mendapatkan komitmen semua pihak yang terlibat dalam mencegah dan membasmi jenayah seksual kanak-kanak selain meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai peranan dalam mencegah jenayah itu dan kepentingan dalam mewujudkan akta khas untuk tujuan ini.



Pada 24 March 2017, kabinet telah bersetuju untuk meluluskan cadangan pembentangan Rang Undang Undang Kesalahan-Kesalahan Seksual Kanak-Kanak 2017 di Dewan Rakyat pada awal April 2017. Pada 4 April 2017,Rang Undang-Undang Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017 diluluskan sebulat suara oleh Dewan Rakyat selepas dua hari dibahaskan. Dan pada hari ini 22 Jun 2017, PM telah merasmikan Mahkamah Jenayah Seksual Terhadap Kanak-kanak di Istana Kehakiman Putrajaya. Idea penubuhan Mahkamah ini adalah idea PM sendiri semasa beliau berucap di seminar 'Hentikan' pada Mac 2017. Apa pun kita harapkan dengan penubuhan Mahkamah ini, nasib kanak-kanak lebih terbela.

Tuesday, June 20, 2017

Syed Saddiq 'Bisu' Isu Derma USD 5juta kepada Clinton Foundation

Kalut benar Syed Saddiq, Ketua Armada PPBM bila nama beliau dikaitkan dengan perihal derma USD5 juta dari kem Mahathir kepada Clinton Foundation semasa pemilihan Presiden US tahun lepas.  Syed Saddiq dikatakan terlepas cakap hal berkenaan kepada 3 orang Exco Armada . Dah tentunya, 3 orang Exco itu kini dikatakan sekarang dah jadi tali barut UMNO.

Hari ini Syed Saddiq membuat laporan polis terhadap artikel Raja Petra yang 'memetik' nama beliau sebagai individu yang bertanggungjawab membocorkan perihal derma USD5 juta itu. Menurut artikel-artikel portal berita yang dikeluarkan hari ini, laporan polis berkenaan adalah kerana tuduhan Raja Petra mengatakan beliau terlibat di belakang tabir berhubung kenyataan yang dikeluarkan US DOJ baru-baru ini.

Menurut Syed Saddiq, tuduhan yang dibuat itu tak berasas dan hanyalah 'political diversion' yang cuba dimainkan bagi mengalih tumpuan orang ramai terhadap kenyataan yang dikeluarkan DOJ. Syed Saddiq juga mendakwa , badan kehakiman US itu adalah bebas dan telus, malahan Presiden US, Donald Trump pun tak boleh mengawal DOJ.

Dalam beria-ia Syed Saddiq membuat penafian yang beliau kononnya terlibat dalam 'mengarah' segala tindak tanduk DOJ, beliau dilihat seperti tidak menyentuh dakwaan sumbangan USD5 juta kem Mahathir kepada Clinton Foundation sedangkan kita tahu itu adalah inti pati utama dalam artikel yang dikeluarkan oleh RPK. Lain-lain hal itu hanyalah untuk 'umpan' untuk memancing respond Syed Saddiq dan nampaknya 'umpan' itu mengena hari ini.

Agak pelik bila tiada penafian mengenai sumbangan USD5 juta itu dari Syed Saddiq, malah dari mana-mana individu dari kem Mahathir ? Selalunya kalau ada tuduhan-tuduhan seperti ini, cepat saja Chedet akan mengemaskini blog beliau memperjelaskan isu yang cuba ditimbulkan . Namun dah lepas beberapa hari ini masih tak nampak respon-respon dari team sana?

USD5 juta bukan nilai yang sedikit, segala transaksi mungkin direkodkan kecuali kalau yang menderma tu ada duit 'cash' USD5 juta lah . Sekiranya aliran wang derma USD5 juta itu dapat dikesan dan kem Mahathir buat penafian makan teruklah reputasi mereka. Jadi untuk 'playsafe' mungkin setakat ini tiada apa-apa komen yang dibuat . Mungkin sedang merancang untuk menghilangkan jejak-jejak yang ditinggalkan ?

Sebenarnya, kalau Mahathir nak derma hatta USD10 juta kepada sesiapa pun tak jadi masalah. Cuma mungkin dipersoalkan niat derma itu ? Atas sebab apa ? Kenapa nak bantu calon Presiden sebuah negara yang dah merosakkan banyak negara-negara Islam di dunia ini ? Mungkinkah kerana kepakaran US memang merosakkan negara-negara Islam di dunia ini maka ia jadi pilihan mereka?

Tak kisahlah siapa pun yang menderma, tetapi sekiranya menderma dengan ada niat untuk menjatuhkan kepimpinan sedia ada dengan mengheret campur tangan asing.. itu dah jadi lain macam. Sama macam apa yang pernah Anwar Ibrahim buat dulu ...

Sunday, June 18, 2017

Soros, Mahathir & Khabar Angin 'Sumbangan' US$5 Juta Kempen Clinton

Semasa kempen pilihanraya President US pada tahun lepas, lebih kurang dalam bulan yang sama, serangan-serangan dari luar negara terhadap PM cukup ketara . Istilah MO1 pada ketika itu cukup popular bila satu sidang media dibuat oleh DOJ mengenai dakwaan berlaku penyelewengan  dalam urusniaga 1MDB, beberapa individu dinamakan. 

Kononnya akan berlaku proses rampasan harta, dan pelbagai lagi prosedur undang-undang, namun setelah setahun berlaku tiada apa-apa perkembangan. Tindakan DOJ sebelum ini hanyalah seperti mewar-warkan kepada media mengenai aduan yang mereka terima supaya kes berkaitan 1MDB ini disiasat.  Selepas setahun skrip yang sama berulang-lagi.

Apa yang dilihat agak menarik, pada tahun lepas lebih kurang dalam bulan Julai 2016, telah tersebar khabar angin kononnya Najib Razak sedang mengatur rancangan untuk 'merasuah' calon Presiden Hillary Clinton dengan menderma sebanyak US$500 million supaya tuduhan yang dibuat oleh DOJ digugurkan apabila Clinton berjaya dipilih sebagai Presiden kelak. 

Namun selepas setahun berlalu, timbul pula khabar angin mengatakan Mahathir cuba 'merasuah' Hillary Clinton melalui Clinton Foundation sebanyak US$5 million bagi membantu kempen calon Presiden itu, dengan harapan sekiranya beliau berjaya dipilih sebagai Presiden maka DOJ akan memastikan kes 1MDB yang dibangkitkan sebelum itu diteruskan.

Kedua-dua khabar angin diatas punya jalan cerita yang sama cuma watak dan keadaan yang berlawanan , dan nilai 'suapan' juga dilihat agak kecil untuk khabar angin yang terbaru ni. Kita tak tahu sejauh mana kebenaran cerita-cerita di atas . Tapi, kita tahu Presiden US yang terpilih bukanlah Hillary Clinton tetapi Donald Trump.

Berbalik kepada khabar angin mengenai 'sumbangan' US$5 million oleh team Mahathir kepada kempen Hillary, kalau kita imbas kembali ceritera-ceritera yang tersebar ketika itu , satu ceritera menarik ialah berkenaan kebocoran email Hillary Clinton yang ada menyentuh mengenai Malaysia. Rujuk link artikel dibawah untuk imbasan,

http://bidaman.blogspot.my/2016/11/percaturan-soros-di-malaysia-gagal-bila.html

antara petikan..

".. , pada bulan Mac 2016 , ketua kempen politik Hillary Clinton , Podesta, telah menerima email dari Michael Vachon yang merupakan jurucakap Soros . Emel yang diterima Podesta turut menyelitkan sisipan memo yang ditulis John Pang (TPP and Malaysia).  Seterusnya Podesta turut berkongsi emel yang diterima itu kepada beberapa lagi individu yang bekerja untuk kempen politik Clinton. Seterusnya pada 15 Mac 2016, Podesta dikatakan telah bertemu George dan Alex Soros untuk berbincang mengenai perkara ini."

Segalanya seperti benar-benar tersusun, ada hubungkait barua dari Malaysia (John Phang) yang mengatur segala ini. Tak mustahil barua yang sama juga memainkan peranan disebalik kenyataan-kenyataan yang dikeluarkan oleh DOJ ini . Siapa John Phang ini ? boleh google atau baca artikel yang dikeluarkan RPK seperti berikut

http://www.malaysia-today.net/john-pang-finally-his-link-to-soros-revealed/

Jadi bila timbul khabar angin terbaru 'sumbangan' US$5 million oleh kem Mahathir ini, adakah individu yang bernama John Pang ini juga memainkan peranan ?John Pang mungkin tidak ada pengaruh dalam pentadbiran US , tetapi orang dibelakang John Pang iaitu Soros cukup berpengaruh dalam negara itu. Mungkin dilihat mustahil logik 'kerjasama' Mahathir - Soros kerana satu ketika dulu mereka berdua adalah musuh ketat , namun adalah elok difikirkan semula hal ini dengan melihat senario kerjasama Mahathir - Kit Siang pada hari ini.

Friday, June 16, 2017

Selepas Setahun Tindakan Sitaan Gagal, DoJ Ulang Tayang Skrip Lama

Skrip DOJ lebih kurang setahun lalu kini seperti diulang tayang semula . Intipatinya hampir sama, iaitu 1MDB, Jho Lo ,MO1 dan perkara-perkara lain yang hampir sama. Agak pelik, pengumuman media yang dibuat oleh DOJ itu seperti seolah-olah menyambut ulang tahun pengumuman yang dibuat sebelum ini.

Jadi dalam tempoh 1 tahun, apakah tindakan DOJ ? Jho Lo dilihat masih bebas berkeliaran, rampasan aset-aset yang diberitakan tahun lalu entah dah dilakukan atau tidak . Tapi kalau dah dibuat sudah tentu ada liputan berita mengenainya. Tentu nampak gah, bila rampasan itu dibuat dengan kehadiran pemberita. Tapi hal-hal itu seolah-olah tak pernah ada.

Tentulah kalau ada aktiviti sitaan seperti yang dinyatakan oleh DOJ sebelum ini, pasti berita mengenainya dah tersebar di Malaya dan sudah pastinya digembar-gembur oleh Sarawak Report. Tunggu punya tunggu seolah-olah tidak ada tindakan yang dibuat dalam tempoh 1 tahun.

Tiba-tiba selepas setahun berlalu, pandai pula puak-puak ini mengulang tayang cerita yang sama. Cuma plot-nya sedikit diubahsuai . Watak-watak dan jalan cerita tetap sama. Nak sita itu dan ini dan kemudiaanya wang itu akan dikembali kepada yang berhak iaitu 1MDB. Hingga saat ini, apa yang boleh kita nampak ialah hanya kenyataan-kenyataan DOJ saja tanpa tindakan penyitaan itu sendiri. 

Lama juga proses sitaan nak dibuat ? Dah hampir setahun pihak sini bergendang namun tidak ada tindakan fizikal dari pihak disana ? Adakah pihak DOJ sendiri menghadapi kesukaran dari segi undang-undang untuk melaksanakan prosedur sitaan itu ? Rasanya, DOJ ini seperti dah dijadikan alat politik pihak-pihak tertentu.

Nampaknya tak hairanlah kalau ada lagi di kalangan 'high-ranked' officer dalam pentadbiran US bakal dipecat seperti nasib yang dialami bekas direktor FBI. Lorretta Lynch sebelum ini yang mengepalai siasatan kes ini pun dah diarahkan berambus dari DOJ January 2017. 


Apa yang diwartakan hari ini hanyalah sekadar untuk memanaskan kembali, menarik sekali bila perkara ini timbul sehari selepas Pakatan Harapan bersetuju  melantik Mahathir mengepalai pakatan itu. Nampaknya modus operandi setahun lepas disambung semula sebab ada orang dah 'happy'