Tuesday, May 9, 2017

Cubaan Barua Clare Brown Ganggu PERMATA di London Gagal dan Hambar

Buat kerja khianat , bila kantoi tak nak mengaku.. itu biasalah, memang selalu kita dengar. Kehadiran team PERMATA semalam di London diganggu 'mat salleh' dan 'minah salleh' upahan untuk memalukan Rosmah. Ramai menganggap itu kerja Clare Brown dari Sarawak Report, menghantar budak-budak suruhan beliau, tapi hari ni Clare menafikan itu kerja dia . Pada penulis, kalau bukan kerja Clare , ini tak lain tak bukan kerja 'hantu-hantu' dari Malaysia yang mengupah barua-barua berkulit putih tu.



Nak jadi tukang buat kacau dan sabotaj memang lah mudah, kau terpekik terlolong buat fitnah dalam sesuatu majlis tu akan menjadi tajuk dan bahan berita yang menarik minat wartawan untuk menulis. Itu lah modus operandinya, samada betul atau tidak dakwaan itu hal berkenaan belakang kira . Wartawan datang nak buat liputan majlis yang formal. of course macam bosan je kalau tulis berita, ye tak ? Wartawan akan bersemangat menulis kalau ada elemen-elemen drama. Macam yang berlaku semalam lah ...

Cuba bayangkan, dalam satu majlis formal yang dihadiri presiden-presiden Pakatan Harapan, tiba-tiba ada orang bangun menjerit-jerit terpekik terlolong cerita pasal Lim Kit Siang hipokrit, Mahathir hipokrit , dah jadi sekutu semua skandal puluhan billion yang pernah Lim Kit Siang fitnah Mahathir dibuat-buat lupa . Jadi rasanya, ingat wartawan yang ada di situ tak nak pickup cerita tu??

Berbalik kepada tujuan lawatan PERMATA ke London, lawatan Rosmah selaku penaung PERMATA baru-baru ini adalah kerana dijemput bagi tujuan kerjasama institusi pendidikan di sana dengan PERMATA . Hairan bukan bagi sebuah negara yang lebih maju sistem pendidikan-nya berminat untuk mempelajari modul PERMATA dengan menjemput pakar-pakar untuk berkongsi pengalaman institusi itu.



Penulis sendiri pun tertanya-tanya hal serupa, tapi bila ternampak  'timeline' media sosial mengenai seorang pelajar PhD di University Oxford yang ambil bidang sains Biokimia dalam usia 22 tahun adalah seorang bekas pelajar PERMATA barulah kita faham. Mungkin pakar-pakar pendidikan di sana berminat dengan modul PERMATA hingga berjaya menempatkan sorang pelajar PhD muda dalam bidang kritikal di Universiti terkemuka negara itu