Thursday, February 16, 2017

Soal Logo Pakatan Harapan, Pemimpin DAP Bidas Mahathir

Kita boleh nampak kebelakangan ni bila ada saja 'statement' tunjuk pandai yang dikeluarkan Mahathir pasti 'statement' itu akan dibidas segera oleh Gobind Singh Deo yang merupakan pemimpin atasan DAP . Terkini , Mahathir dalam satu kenyataan meminta supaya gabungan Pakatan Harapan menggunakan satu logo yang sama semasa PRU-14 . Mahathir berkata parti-parti pembangkang mesti mengutamakan pakatan mereka terlebih dahulu sekiranya mereka mahu berjaya dalam pilihan raya akan datang.



Tak senang dengan 'statement' yang dikeluarkan Mahathir , atau Gobind Singh sendiri mungkin dapat menghidu 'game' Mahathir, beliau membidas mantan PM yang berkuasa selama 22 tahun itu . Memetik kenyataan beliau seperti yang disiarkan portal Malaysiakini, Gobind berkata pakatan yang akan menentang BN pada PRU-14 akan datang seharusnya mengutamakan rangka kerja dasar sebelum membuat keputusan-keputsan lain. Dalam erti kata lain , Gobind mahu hala tuju yang jelas Pakatan Harapan sekiranya BN berjaya ditumbangkan. Siapa PM, siapa TPM, berapa agihan kerusi, jawatan2 Menteri, dan macam-macam lagi lah.



Sehingga sekarang hala tuju Pakatan Harapan yang dimaksudkan Gobind masih tak jelas. Tetapi nampaknya Mahathir beria-ia dan bertindak seolah-olah beliau mengepalai Pakatan itu , ini jelas menimbulkan rasa tak senang di kalangan beberapa pemimpin parti Pakatan. PPBM hanyalah parti baru dalam Pakatan , dan pembahagian kerusi untuk PPBM pun masih belum tentu , ini kan pula cerita soal jawatan-jawatan penting. 

Bila ditanya siapa PM dan TPM sekiranya BN berjaya tumbang pada PRU-14, Mahathir pernah berkata bahawa ini bukan soal pokok dan tidak akan timbul sehingga mereka menang PRU, ramai lagi pemimpin pembangkang yang cuba berdolak dalik tak nak bercerita pasal hal ni walhal ini lah asas utama yang perlu dipersetujui sebelum lambang parti yang sama digunakan oleh Pakatan Harapan

No comments:

Post a Comment