Tuesday, January 3, 2017

Selepas Setahun Kontroversi 'Bersekongkol' dengan Pembangkang, Pegawai SPRM Pilih Bersara Awal

Datuk Bahri Mohamad Zain yang sebelum ni menjawat jawatan Pengarah Siasatan Khas SPRM hari ini dikatakan telah bersara lebih awal dari tempoh sepatutnya. Beliau sebelum ini dilihat agak kritis dalam siasatan yang melibatkan 1MDB & SRC International. Daripada petikan-petikan artikel pro-pembangkang, persaraan awal itu dikatakan kerana Bahri kecewa dengan hasil siasatan terhadap SRC. Bahri sebelum ini juga diwar-warkan mempunyai ketidakserasian dengan beberapa pegawai tertinggi SPRM termasuk pendapat mengenai hasil siasatan.


Dari laman web SPRM,

"Sebagaimana disebutkan dalam kenyataan media bertarikh 3 Ogos 2015, hasil siasatan SPRM mendapati dana sebanyak RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun milik YAB Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak adalah derma yang disumbangkan oleh pihak tertentu. SPRM tidak boleh mendedahkan identiti pihak yang mendermakan dana RM2.6 bilion kepada YAB Perdana Menteri."

"Bagaimanapun untuk makluman orang ramai, SPRM telah memperoleh penjelasan daripada pihak penderma tentang derma yang diberi kepada YAB Perdana Menteri. SPRM telah mendapat tahu tentang butir penderma melalui dokumen yang diambil dari bank dan didapati bahawa terdapat empat surat yang diserahkan kepada pihak bank apabila jumlah wang yang besar dimasukkan ke dalam akaun YAB Perdana Menteri. Dalam dokumen itu ada dijelaskan bahawa sumbangan RM2.6 bilion adalah sebagai derma. SPRM telah mendapatkan penjelasan daripada pihak penderma yang berasal dari Timur Tengah dan pihak berkaitan juga telah mengesahkan sumbangan derma tersebut. Sumbangan derma RM2.6 billion itu tiada kaitan langsung dengan 1MDB. Perbincangan juga telah diadakan dengan Peguam Negara Malaysia yang meminta supaya SPRM membuat penjelasan mengenai perkara ini sementara siasatan masih dijalankan. Sehubungan itu, SPRM juga ingin memaklumkan bahawa YAB Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak akan diminta untuk memberi penjelasan mengenai sumbangan derma yang diterima beliau kepada SPRM."

"SPRM juga ingin mengulangi bahawa siasatan berkenaan isu SRC International yang melibatkan dana RM4 bilion masih dijalankan oleh SPRM. Siasatan berkaitan dana RM2.6 bilion dan isu SRC International merupakan dua perkara yang berbeza. Oleh itu, SPRM mahu menekankan bahawa SPRM tidak pernah menyatakan kes yang disiasat ini telah ditutup. Sebaliknya, SPRM hanya menyatakan ia bukan dari wang 1MDB. Diharap penjelasan ini akan memberi gambaran sebenar mengenai isu yang disiasat oleh SPRM. SPRM sekali memberi jaminan siasatan akan dijalankan dengan bebas, telus dan profesional. Adalah diharapkan semua pihak memberi ruang kepada SPRM dalam menjalankan siasatan dengan menyeluruh tanpa membuat sebarang spekulasi. Sebagai Suruhanjaya yang bebas, SPRM bertanggungjawab menjalankan siasatan dengan bebas, telus dan profesional tanpa fear or favour. SPRM tidak akan membiarkan mana-mana pihak untuk mempengaruhi atau campur tangan dalam siasatan yang dijalankan."

http://www.sprm.gov.my/index.php/arkib-kenyataan-media/449-penjelasan-mengenai-isu-dana-rm2-6-bilion-dan-siasatan-src-international

Berdasarkan petikan dari laman web SPRM itu sendiri, jelas menunjukkan terdapat perbezaan pendapat antara Bahri dan kumpulan penyiasat SPRM. Sebelum ini, nama Datuk Bahri juga menjadi agak panas sedikit akibat keceluparan isteri beliau yang memuatkan status FB untuk tatapan umum dengan menghina dan melabel PM Najib Razak dengan pelbagai gelaran. Reaksi sebegini saja jelas menunjukkan Datuk Bahri juga mungkin mempunyai sentimen yang serupa. Mungkin sebagai penjawat awam yang berpangkat beliau sekurang-kurangnya boleh menasihati si isteri. 

Hasil dari muat naik status FB isteri Datuk Bahri, seolah-olah memberi persepsi maklumat-maklumat hasil siasatan badan itu didedah kepada umum dek keceluparan si isteri. Sikap Datuk Bahri yang dilihat condong untuk bersetuju dengan beberapa pihak terutama dari pemimpin-pemimpin pembangkang juga dilihat tidak sesuai dan kelihatan agak 'bias' ketika menjalankan siasatan. Walau bagaimanapun, selepas persaraan ini, kita jangan terkejut sekiranya Datuk Bahri akan dilihat berdiri bersama-sama pemimpin-pemimpin pembangkang dalam pentas ceramah mereka.

4 comments:

 1. Memang itulah perancangannya. Movement yg paling mudah utk dibaca

  ReplyDelete
 2. malaysia ni kalu libatkan orang atasan semua lepas..diangap derma lh..kalu bawahan pasti kene..

  ReplyDelete
  Replies
  1. kalau ksu tu nak anggap bawahan ke atasan?

   Delete
 3. Assalamualaikum maaf jika lewat tempat ini saya publikasikan kisah sukses saya.. senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman-teman disini. barangkali ada teman-teman yang sedang kesulitan masalah keuangan. Beberapa waktu yang lalu perusahaan percetakan saya dirundung hutang yang cukup besar. Hal itu di akibatkan melonjaknya harga kertas dan tenaga upah yang harus saya bayar kepada para karyawan saya. Sementara itu beberapa tender yang nilainya cukup besar gagal saya menangkan. Akibatnya saya harus menjaminkan mobil saya untuk meminjam hutang dari bank. Namun hal itu belum cukup menutup devisit perusahaan. Bahkan pada akhirnya rumah beserta isinya sempat saya jaminkan pula untuk menutup semua beban hutang yang sedang dilanda perusahaan. Masalah yang begitu berat bukan mendapat support dari istri justru malah membuat saya bersedih bahkan sikapnya sesekali menunjukan rasa kecewa. Hal itu di sebabkan semua perhiasan yang sempat saya hadiahkan padanya turut saya gadaikan. Disaat itulah saya sempat membaca beberapa situs yang bercerita tentang solusi pesugihan Danah Gaib 3M dari MBAH SUROPALA dan akhirnya saya menghubungi beliau. Kata MBAH SUROPALA pesugihan yang cocok untuk saya adalah pesugihan Danah Gaib. Tanpa pikir panjang semua petunjuk MBAH saya ikuti dan hanya 3 hari. Alhamdulilah akhirnya danah gaib yang saya minta benar benar ada di rekening saya. Perlahan hutang-hutang saya mulai saya lunasi. Perhiasan istri saya yang sempat saya gadaikan kini saya ganti dengan yang lebih bagus dan lebih mahal harganya. Dan yang paling penting bisnis keluarga yang saya warisi tidak jadi koleps. Jika ingin seperti saya silahkan minta bantuan kpd beliau karna cuma beliau yg behasil membantu saya telpon MBAH SUROPALA di nomer +6285~319~483~234 semoga bisa bermanfaat kpd anda.


  ReplyDelete