Wednesday, December 21, 2016

Fitnah Kos MRT, Rafizi Patut Minta Syarikat MRT Corp Saman Beliau & Bukan Najib

Cliche lagi, ini memang style Rafizi ... bila dah kena hantam kantoi buat cerita mengelirukan dia akan cabar orang yang difitnah untuk saman. Setakat ni banyak kes mahkamah yang Rafizi kalah, kes cincin Rosmah dulu .. akhirnya bagi kenyataan bergurau saja. Terbaru Rafizi cabar Najib untuk saman beliau sekiranya dakwaan jumlah keseluruhan projek MRT adalah melebih RM100 billion adalah fitnah semata-mata.

“Saya cabar Najib untuk saman saya di mahkamah dalam masa tujuh hari jika benar jumlah kos projek MRT melibatkan 150 kilometer tidak melebihi RM100 bilion.

“Jika beliau tidak memfailkan tuntutan mahkamah itu dalam tempoh tujuh hari dari hari ini, saya mahu beliau memohon maaf kepada rakyat kerana kenyataan mengelirukan (projek MRT) berjaya berjimat RM2 bilion,” 

Berikut adalah satu pandangan menarik dari sudut perundangan, yang dipetik dari laman seorang pengguna Facebook Y.Vijay ..

Najib Razak tidak boleh saman Rafizi kerana beliau tidak ada lokus standi daripada segi undang-undang untuk buat demikian.

Untuk failkan saman, Najib harus memegang jawatan di dalam syarikat yang bina atau ada hubung kait dengan PEMBINAAN projek MRT ini.

Ini kerana kos yang dirujuk Rafizi adalah kos pembinaan dan bukan "feasibility study" ataupun kos pembentangan idea!!!

Najib selaku ketua sebuah kerajaan hanya beri kontrak kepada satu syarikat untuk bina syarikat tersebut dan pemberian tersebut dilakukan melalui proses tender.

Maka, fitnah Rafizi bahawa kos pembinaan bakal melambung hanya menjejaskan maruah dan imej syarikat yang menang tender tersebut.

Lagipun, kontrak tersebut diberi melalui proses tender. Bermaksud syarikat dengan bidaan paling rendah diberi projek ini.

Maka, segala fitnah mengenai kos pembinaan hanya ada kaitan dengan mereka yang failkan tender tersebut dan syarikat yang menang tender SAHAJA.

Adakah logik untuk Najib failkan saman terhadap Rafizi kalau kos pembinaan melambung walaupun Najib sekadar beri cadangan untuk bina MRT dan bukan binanya?

Paling kurang pun, Najib hanya boleh saman syarikat menang tender tersebut kalau kos melambung
(Itu pun Najib tak boleh buat kerana kos sebenar setakat kini adalah kurang 2 billion daripada kos anggaran. Nak saman sebab siapkan projek dengan lebih murah? Minta maaf BN bukan macam Kerajaan Selangor yang belanja jutaan ringgit untuk cat gerbang sahaja!)

No comments:

Post a Comment