Saturday, November 26, 2016

Zunar Masuk Lokap, Pameran Kartun Hasut & Provok,

Tersiar di portal-portal berita sebentar tadi, kartunis Zunar yang terkenal dengan main propaganda "hasut melalui kartun" telah di tahan oleh polis sebentar tadi. Penahanan beliau dikaitkan dengan  pameran awam yang diadakan semalam yang memaparkan kepada umum kartun2 menyindir PM & isteri-nya.

Difahamkan pameran itu mendapat sokongan kerajaan negeri Pulau Pinang, faham sendiri lah kalau dah kerajaan negeri pimpinan DAP mereka memang dah biasa buat sesuatu yang melanggar undang-undang, tentu ramai masih ingat bagaimana samseng2 DAP bertindak seolah-olah seperti polis bila menubuhkan pasukan keselamtan sendiri.

Berbalik kepada cerita penahanan Zunar, polis bertindak dengan sewajarnya. Zunar jelas dilihat berniat jahat seolah-olah cuba menghasut orang ramai yang hadir di expo beliau untuk membenci Perdana Menteri melalui karya-karya yang dipamerkan. Pameran itu juga boleh dilihat sebagai satu provokasi kepada penyokong-penyokong kerajaan, yang mana hasilnya semalam pameran Zunar itu diserang penyokong-penyokong kerajaan.

Sekiranya pemimpin-pemimpin pembangkang percaya kepada 'kebebasan karikatur' dan mahu Zunar dibebaskan, mereka perlu berlaku adil bila satu hari nanti ada pula pihak lain menganjurkan ekspo yang serupa menghasut orang ramai untuk membenci pimpinan kerajaan negeri Pulau Pinang. Banyak juga isu boleh dibangkitkan dalam ekspo itu antaranya isu banjar, penarahan bukit, pembangunan tidak terkawal, banglo murah ketua menteri dan macam-macam lagi... ehhh ada satu lagi yang terbaru RUU BABI

No comments:

Post a Comment