Wednesday, November 9, 2016

Percaturan Soros di Malaysia Gagal Bila Trump Menang Pilihanraya Presiden

Donald Trump sahih jadi Presiden US menggantikan Barrack Obama . Nampaknya strategi penyangak matawang nak mengenakan Najib Razak gagal . Sebelum ini, kecoh dalam media apabila John Pang yang merupakan salah seorang 'board' dalam Open Society Global Board yang ditubuhkan George Soros menulis satu memo yang bertajuk "The TPP and Malaysia's Corruption Crisis" yang menyelar tindakan Presiden Obama yang memberi sokongan kepada Perdana Menteri Najib Razak. John Pang sebelum ini juga pernah menulis satu artikel yang disiarkan New York Times pada tahun 2013 apabila menuduh mantan Perdana Menteri Tun Mahathir membawa 700,000 muslim dari Selatan Filipina untuk keuntungan politik.Berbalik kepada kaitan antara Soros dan kempen politik Clinton , pada bulan Mac 2016 , ketua kempen politik Hillary Clinton , Podesta, telah menerima email dari Michael Vachon yang merupakan jurucakap Soros . Emel yang diterima Podesta turut menyelitkan sisipan memo yang ditulis John Pang (TPP and Malaysia).  Seterusnya Podesta turut berkongsi emel yang diterima itu kepada beberapa lagi individu yang bekerja untuk kempen politik Clinton. Seterusnya pada 15 Mac 2016, Podesta dikatakan telah bertemu George dan Alex Soros untuk berbincang mengenai perkara ini.


Keputusan pilihanraya US menunjukkan strategi Soros yang menjadikan John Pang, barua dari Malaysia yang menggantikan Anwar Ibrahim gagal. Clinton tewas, strategi Soros nampaknya terbantut, walau bagaimanapun tak mustahil ada 'back-up' plan dari kumpulan Soros sendiri untuk berunding dengan Trump. Rata-rata pemimpin pembangkang di Malaysia juga dilihat kecewa apabila Trump diumum menang sebagai Presiden US, ramai daripada mereka sebelum ini dilihat kuat menyokong Hillary berdasarkan komen2 di laman media sosial.

Walau bagaimanapun, ada juga diantara macai-macai bergembira dengan keputusan ini dengan harapan isu MO1 ini boleh dibangkitkan kembali, dan tak mustahil akan ada pihak dari Malaysia akan menjolok Presiden US yang baru ini untuk mengenakan tekanan terhadap Najib Razak. Namun bila melihat balik laman FB Najib Razak, ucapan tahniah yang dibuat menunjukkan beliau seolah-olah pernah berjumpa Trump sebelum ini ... kalau betul , alamatnya 'frust' lah golongan yang mengharapkan Presiden baru ini boleh kenakan tekanan terhadap Najib Razak


No comments:

Post a Comment