Saturday, October 1, 2016

Pemimpin Muda DAP Bidas Pengkritik Program PERMATA

Baru-baru ini pemimpin muda DAP, Yeo Bee Yin dikritik teruk oleh kumpulan-kumpulan kiasu dalam parti itu. Yeo dikatakan cuba membela Rosmah bila mempertahankan kebaikan program PERMATA negara yang telah diasaskan oleh isteri Perdana Menteri itu sejak 2006.

Yeo berkata penubuhan PERMATA itu mempunyai matlamat yang sangat baik iaitu mengurangkan kos kebajikan sosial, menurunkan jenyaah, menambah hasil negara dan memperolehi pulangan tertinggi dalam pembangunan sumber manusia.

"Justeru, sebarang usaha kerajaan membangunkan ECCE, termasuklah PERMATA, tidak harus ditolak terus hanya kerana orang yang mendokongnya tidak disenangi," kata Yeo.

Kita boleh menjangkakan Yeo akan dipanggil mengadap kepimpinan tertinggu DAP kerana kenyataan yang dibuat oleh beliau itu. Bagi DAP dan sekutu-sekutu mereka, apa saja yang berkaitan dengan Rosmah adalah buruk termasuklah program PERMATA. Itu yang ditanam dalam pemikiran penyokong-penyokong mereka.

Mungkin ada di kalangan pemimpin muda DAP yang cerdik sikit dan tak telan saja hasutan-hasutan yang dibuat oleh senior beliau, mengambil sedikit masa untuk buat 'research' beliau sendiri mengenai keberkesanan program PERMATA dan kejayaan yang dicapai.

Mungkin individu dalam parti pembangkang seperti Yeo terdetik nak cari kebenaran bila mana UNESCO sendiri baru-baru ini memberi penghormatan kepada PERMATA sebelum disabotaj WSJ dan NYTimes. Mahu tak mahu beliau terpaksa mengakui keberkesanan program ini.

Sepatutnya, dari dulu lagi mereka patut kaji berkenaan program PERMATA ini, dah ramai anak2 dan ibu bapa yang dapat menfaat. Sebaliknya apa yang disibukkan pembangkang ialah tuduhan peruntukkan ratusan juta kepada PERMATA diseleweng Rosmah. Kalau benar ada penyelewengan, PERMATA takkan gah diperingkat antarabangsa seperti yg dpt kita lihat hari ni.

Kalau tak disabotaj media luar yang dijolok dgn sumber2 fitnah dari dalam negara, dah tentu rakyat Malaysia boleh berbangga dengan satu lagi pencapaian PERMATA di peringkat antarabangsa.

No comments:

Post a Comment