Wednesday, August 31, 2016

Mana Muhyiddin Ketika "Bangsa Johor" Perlukan Beliau ?

Bila mantan PM mengkritik konsep "Bangsa Johor" yang selama ini dibangga-banggakan orang Johor, ramai yang segera memberi respon balas . Bagi pengikut tegar Mahathir, apa yang diucapkan beliau itu tidak salah . Dalam satu wawancara yang disiarkan dibeberapa media internet dan arus perdana , mantan PM itu berkata semua negeri perlu memperjuangkan semangat sebagai rakyat Malaysia. Konsep "Bangsa Johor" dianggap seperti pemecah belah perpaduan di kalangan rakyat.

“Kita sepatutnya menggelar diri kita sebagai rakyat Malaysia, bukan bangsa Johor, bangsa Kedah. Ini kerana ia boleh memecah-belahkan perpaduan,” 

Jelas sekali apa yang diucapkan Mahathir itu menyinggung banyak pihak terutama rakyat negeri Johor. Membidas kenyataan Mahathir itu, Sultan Johor dalam titahnya berkata kenyataan yang dibuat Mahathir itu jelas menunjukkan kejahilan Mahathir dalam sejarah negeri Johor.

"Kenyataan itu melambangkan kejahilan Mahathir terhadap sejarah Johor. Bangsa Johor diasaskan oleh moyang saya, Sultan Sir Ibrahim pada 1920 untuk menyatukan pelbagai kaum di negeri Johor di bawah satu bendera."

“Konsep itu ternyata berhasil kerana tiada mana-mana individu mahupun kaum yang tertinggal. Malah konsep ini lahir sebelum Tun Mahathir lahir lagi,”

Sultan Johor juga menegaskan bahawa mantan PM itu sebenarnya sebagai punca perpecahan dan perpaduan kaum di negera ini.

Sebagai rakyat Malaysia, secara dasarnya penulis bersetuju dengan pandangan mantan PM bahawa sebagai rakyat disebuah negara , kita perlu hidup bersatu padu tanpa berpuak-puak , namun dalam masa yang sama mantan PM telah menggunakan contoh yang salah apabila merujuk kepada "terma Bangsa Johor" , ia adalah konsep dalam negeri itu yang telah diamalkan sejak negara Malaysia wujud lagi.


Dengan perkembangan terbaru ini, mungkin dilihat ada sedikit onak duri yang bakal dilalui Mahathir dan penyokong-penyokong beliau terutama yang beroperasi atau berasal dari negeri Johor . Mereka terperangkap dalam dilemma samada mahu menyokong mantan PM ini atau Sultan yang disayangi rakyat negeri itu.

Mungkin dalam tempoh semasa beliau menjadi PM, perkara sebegini tak akan berlaku , lihat saja bagaimana perlembagaan negara yang berkaitan kuasa raja-raja Melayu dipinda semasa pentadbiran beliau, seolah-olah tiada rasa hormat. Situasi kini amat berbeda sekali, malah sultan dan raja-raja Melayu bebas mengkritik kerajaan dan pemimpin tanpa ada apa-apa tindakbalas.

Ironinya, tiada tindak balas dari mantan TPM , Muhyiddin Yasin dalam mempertahankan konsep "Bangsa Johor" atau sekuranya-kurangnya menegur pemimpin pujaan beliau Mahathir yang telah mengkritik konsep yang telah dibina sejak tahun 1920-an lagi.


Apabila Muhyiddin dipecat dari jawatan Timbalan Perdana Menteri pada 30 Julai 2015, "Bangsa Johor" lah yang berdiri teguh dan terus menyokong beliau. Semasa beliau dipecat banyak laman sosial yang berteraskan "Bangsa Johor" menunjukkan sokongan padu terhadap beliau. Sokongan dengan sentimen "Bangsa Johor" turut ditunjukkan oleh Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail

 "Saya tidak akan sekali-kali menyokong seseorang di dalam FAM atau mana-mana organisasi yang korup. Sekiranya kita tetap memberikan sokongan kepada mereka yang kita tahu sememangnya korup demi kepentingan diri, itu menunjukkan betapa rendahnya harga diri dan maruah kita."

" Inilah panji yang kepadanya saya setia berkhidmat. Inilah panji yang saya pertahankan, dan deminya saya sanggup berkorban. Menjadi suatu keistimewaan dan penghormatan bagi saya berbakti kepadamu Bangsa Johor. 'Anda tidak berseorangan'. ALLAH peliharakan Sultan. Hidup Johor.

Malangnya, apabila "Bangsa Johor" dikritik oleh mantan PM ... Muhyiddin tidak bersama-sama Sultan Johor mempertahankan konsep "Bangsa Johor" itu , Muhyiddin seperti acuh tak acuh atau kata orang "playsafe" sedangkan di kala beliau dipecat dahulu "Bangsa Johor" lah antara suara yang paling kuat mengkritik tindakan pemecatan beliau itu. Mungkinkah Muhyiddin telah lupa semua itu atau lebih hormatkan mantan PM yang pernah "menghuru-harakan" institusi kesultanan pada satu ketika dahulu termasuk di Johor itu sendiri?

No comments:

Post a Comment