Sunday, January 3, 2016

Sarawak Report Sahkan Sumbangan Dana Memang Benar dari Pemerintah Saudi

Dalam usaha untuk terus memburukkan PM Najib Razak, Sarawak Report semalam terbelit dengan permainan propaganda mereka sendiri . Artikel yang dikeluarkan Sarawak Report semalam menyiarkan beberapa rangkaian email yang kononnya menjadi bukti pembabitan Jho Low sebagai orang tengah dalam urus niaga syarikat milik kerabat diraja Arab Saudi itu. Selain itu, kandungan artikel yang disiarkan semalam juga agak menarik apabila secara tidak langsung menunjukkan keakraban perhubungan antara Najib Razak dan pemerintah Arab Saudi.


"When Najib wanted to go to Mecca, gain an audience with the King and also to increase the Malaysian quota of pilgrims, again Nawaf was pressed to help draft the requests and to pass them via his Saudi court contacts. This was a privilege that ought only to be reserved for Najib, Jho Low made clear " - Sarawak Report , 2nd Jan 2016

Petikan di atas secara tidak langsung menunjukkan PM Najib Razak mempunyai hubungan istimewa dengan pemerintah Arab Saudi, banyak negara-negara Islam lain yang mahu kuota haji untuk rakyat negara mereka ditambah namun negara Malaysia diberikan keutamaan.


"The Malaysian media was told that Rosmah, who had contacted Tarek and Nawaf to arrange official approval for the flights, had used her ‘close personal ties’ with the Saudi royal family to help organise the evacuations in 2011."

"But, in private correspondence over the subsequent press hullaballoo Nawaf told his brother and Jho Low “she is nuts”!

Pendedahan emel yang dibuat Sarawak Report juga mengesahkan bahawa Rosmah sememangnya mempunyai hubungan yang akrab dengan kerabat diraja Saudi apabila menggunakan 'contact' yang beliau ada disana untuk memindahkan pelajar-pelajar Malaysia yang berada di Mesir apabila peristiwa 'Arab Spring' berlaku di negara itu. Apa yang cuba ditunjukkan Sarawak Report dalam pendedahan emel berkenaan yang melibat komen peribadi antara Nawaf, Tarek dan Jho Low ialah tindakan yang dibuat Rosmah itu adalah sesuatu yang 'gila'. 

Komen yang dibuat itu walau bagaimanapun pada aku tak ada masalah kerana memang sesuatu yang jarang dilihat bila isteri seorang pemimpin negara kecil macam Malaysia mampu menggunakan pengaruh beliau untuk memujuk kerabat diraja dari negara besar Arab Saudi untuk membantu memindahkan pelajar-pelajar Malaysia yang ada di Mesir di ketika itu.

Sarawak Report juga mendedahkan kononnya beberapa permintaan-permintaan yang dilihat 'berpotensi" untuk dibuat kepada kerajaan Arab melalui Jho Low dan orang hubungan beliau Tareq Obaid, antaranya melalui petikan yang diekstrak dari kandungan emel 'asal'

"30 year loan of usd10b islamic debt to 1MDB/GOM at 1.1% interest. If to GOM, a portion (more than 50%) to be recommitted to 1MDB from GOM at same terms"

"USD1b to build the King Abdullah Institute of Islamic Finance in KLIFD"

"USD1b to build the King Abdullah Science & Tecnology University in Bandar Malaysia"

"USD1b for the world first full fledged Islamic Mega Bank License issued by Central Bank of Malaysia"

"USD250m to build the King Abdullah University of Islamic Studies in a location of GOM’s choice to be managed by 1MDB"

"USD15/TBCm to build Permata Schools (gifted kids) in a location of Permata’s choice to be managed by 1MDB"

"J/V between a Saudi Company and 1MDB of USD1b to invest in Langkawi to promote Langkawi as a tourism hub accompanied by PM and TDM"

"USD (TBC)m to build Saudi Royal Summer Palace in Langkawi to be managed by 1MDB"

"USD (TBC)m King Abdullah Chair/Scholarship in major Malaysian University for Islamic Studies in KSA"

"USD (TBC)m donation by King Abdullah to Yayasan 1MDB"

"Signing (potentially private) between PetroSaudi and Petronas (contents to be confirmed). Oil & Gas concessions and purchase of assets both ways"

Kalau dilihat senarai diatas memang banyak senarai permintaan yang ingin dibuat tapi kita tak pasti yang mana satu berjaya sehingga ke peringkat rundingan. Ye lah , kita takkan dapat semua yang diminta, tapi yang penting ada indikasi bahawa memang wujud komunikasi untuk bantuan dari segi kewangan dengan pemerintah Arab Saudi ? 

Tentulah akan ada nego sana sini , jadi dah nampak kaitan sumbangan/derma RM2.6 billion yang dikatakan tak logik oleh penyembah-penyembah Sarawak Report. Selain tu , ada juga permintaan sumbangan sehingga USD1 billion untuk melabur di Langkawi sebagai hub pelancongan di mana Tun Mahathir pun dikatakan terlibat .

3 comments:

Melabur kepada syarikat atau persatuan x de masalah ...TetAPi melabur pada Individu tertentu tetap menjadi Rasuah....

Anony 9:38...boleh citer 1.2 billion dana Israel utk DAP? nape senyap je? atau ko pun anjing depa

Anjing DAP & PKR sama saja suka melalak gunung. Jenis manusia fahaman komunis ni pi mana pun bau hancing.

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu