Tuesday, November 17, 2015

YAPEIM dikritik anak didik Rapussy kerana Buat Amal Jariah untuk Pelajar Malaysia di Paris

Barua DAPig , pengarah NOW yang memfitnah YAPEIM dah mula menggeletis bila sejak terima surat saman dari Jamil Khir semalam . Dalam keadaan serba panik itu, si barua mungkin telah mendapat khidmat nasihat dari mentor yang berpengalaman dalam hal-ehwal fitnah memfitnah ni (lepas kantoi kata lawak jenaka ??) untuk alihkan tumpuan umum kepada satu lagi isu lain yang membabitkan YAPIEM . Soal nikah kahwin dan program keusahawanan di France yang dikatakan menelan belanja sebanyak RM 290,000. Ada beberapa putar belit dan teknik propaganda hancing yang cuba dibuat bagi memburukkan pengurusan institusi berkaitan Islam di negara ini . Sebelum aku ulas, berikut adalah antara point-point yang dikeluarkan oleh pelajar yang terlibat dalam kursus yang dikatakan membazir itu .


"Program ini dikendalikan oleh Kelab SANTUN-YaPEIM Eropah dengan kerjasama Malaysian Students’ Association in France (MASAF) dan dianjurkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dengan kerjasama Kedutaan Malaysia di Perancis, Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM), Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI), dan Persatuan Kakitangan Perkhidmatan Ugama (PKPU)."

"Bagi melicinkan perjalanan program, pelbagai kemudahan (pengangkutan, penginapan dan makan minum) telah diberikan kepada para peserta (pelajar Malaysia) yang hadir dari negara-negara berdekatan seperti United Kingdom, Poland, Russia, Ireland dan tidak lupa juga pelajar dari Perancis."

Artikel penuh boleh dibaca di blog Flyingkick

Dari beberapa carian yang dibuat menggunakan google dengan keyword "Simposium Perdana Paris 2014" dengan niat untuk cari kebenaran dan bukan niat memfitnah , ada beberapa point yang aku nak hi-lite ..

1. RM290,000 yang dikatakan dibelanjakan itu menanggung sejumlah 60 peserta dari Eropah ... aku tak tipu , memang betul jumlah berkenaan . sumber . Kalau aku bagi sumber tulis-tulis je ada la mangkuk ayun akan tanya mana gambar ?? so aku google lagi ... jumpalah Flickr untuk majlis itu , itulah pentingnya social media education , kalau tak senang termakan fitnah


2. Apa yang nak dikalut sangat jumlah RM290,000 tu ? Aku check currency exchange hujung tahun 2014 , EURO vs MYR ,  1 EURO = MYR 4.26 . So RM 290,000 tu lebih kurang EURO 68,000 .  Katanya ada lebih kurang 60 orang student yang datang , berapa pegawai urusetia, penceramah dan Menteri yang datang aku tak pasti cuma aku anggarkan lah 10 orang ... jadi EURO 68,000 ni diguna untuk 70 atau mungkin lebih orang ni . Perbelanjaan termasuk pengangkutan , penginapan , makanan , tempat sesi ceramah dan sumbangan cenderahati . Program tu membazir ke?? Aku tak rasa bazir, sekurang-kurangnya anak2 orang Islam yang  ada di sana di beri perhatian . Sebab apa kursus nikah kahwin diselitkan ?? Faham-faham je lah ... sapa pernah belajar kat luar negara terutama negara-negara mat salleh ni tau la apa dugaan dia terutama yang berdarah muda


Kalau nak bawak 60 orang budak2 tu balik Malaysia rasanya kos lagi lebih dari RM290,000 kot ?? Nak tunggu 60 orang tu semua cuti ?? Ada yang tak balik bertahun juga ... bukan semuanya berduit nak balik selalu . Kos France - KL - France pun dah makan lebih kurang RM15,000 .... kalau 60 orang berapa ? RM 900,000 ?? Tak masuk penginapan hotel dan macam2 lagi ... 



3. Perkara ke-3 ialah program yang dibuat oleh YAPEIM tu juga kita boleh anggap sebagai amal jariah untuk pelajar-pelajar yang berada jauh di perantauan . Sekurang-kurangnya depa yang dok jauh-jauh ni tau kerajaan Malaysia masih ambik berat pasal diaorang .. kerajaan tak tinggal terus biar depa terkontang kanting . Ada 'engagement' , tak dibiar hanyut dengan budaya barat yang melalaikan. Kalau dibiar akan jadi abam Rafizi dan adek yang buat fitnah tu . Program ini sendiri dah diwar-warkan dalam satu laman web , diheboh-hebohkan sesama sendiri oleh pelajar yang belajar di sana . Depa cukup seronok bila tau tu program 'free' kerajaan atau lebih khusus YAPEIM tanggung . Dapat lah merasa berkumpul sekali sekala dengan kawan2 lain yang belajar di Eropah.


Kesimpulannya, seperti yang aku nyatakan dari awal-awal lagi . YAPEIM ni sedang ditarget oleh puak komunis babi , memperguna budak Melayu yang liberal , jenis tak kisah sangat pasal hal-ehwal agama ni , sebab tu buat kursus kahwin untuk pelajar-pelajar di Eropah pun ditentang habis-habisan . Yea lah kot, puak-puak ni tak kisah freesex dan LGBT kot ? Pundek betul . Kebetulan kursus dibuat pun hanya untuk anak-anak orang Islam , jadi tak mustahil ada puak sudah sakit hati ... apa lu susah, duit orang Islam ,program yang dibuat tu amal jariah untuk pelajar-pelajar , dan rasanya pelajar-pelajar ni pun layak . 





1 comments:

mamat liberal ni rindu kan gay tua punya ANU...tu pasal cari pasal...dia tahu dia akan kalah...x mampu bayar denda, masuk buloh river inn....dpt jumpa selalu dgn gay tua tu...lepas tu....lu pikir la sendiri....LOL..

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu