Thursday, November 5, 2015

Sabotaj

1. Artikel terbaru yang disiarkan dalam blog Chedet bertajuk "Sabotaj" antara lain menyebut tentang pembelian tanah oleh 1MDB pada harga yang murah dan dijual kembali pada harga yang mahal . Apa yang dinyatakan ini seolah-olah mengimbau kembali peristiwa yang hampir serupa pernah berlaku pada tahun 1989 yang mana pada ketika itu syarikat Seri Kuda  Sdn Bhd yang baru ditubuhkan (30 January 1989) telah membeli sebidang tanah milik Selangor Turf Club (STC) pada harga RM110 juta.


2. Sekiranya pada zaman pemerintahan Najib Razak, perancangan bagi projek "Greater KL" diperkenalkan di zaman Tun Mahathir pula projek "Kuala Lumpur City Center" menjadi salah satu projek besar yang dirancang mantan Perdana Menteri itu. Bagi merelisasikan perancangan itu, tapak tanah bagi tujuan pembangunan projek “Kuala Lumpur City Center” perlu diambil alih dari pemilik tanah iaitu STC.3. Tanah milik STC kemudian dibeli oleh syarikat Seri Kuda Sdn Bhd yang kemudiannya membuat permohonan untuk memindah status tanah STC itu bagi tujuan pembangunan hartanah. Hal ini dilaporkan majalah Far Eastern Economic Review (13/6/91) dan Investor Digest keluaran Julai 1992.  Proses pembelian tanah secara rundingan terus itu telah menjadi satu isu panas yang diperkatakan pada ketika itu malah pertukaran status tanah untuk tujuan pembangunan juga menimbulkan perasaan tidak puas hati beberapa pihak.4. Akhbar Straits Times, pada 21 Ogos 1989 melaporkan selepas mesyuarat tergempar pada 18 Ogos 1989, STC telah mengumumkan penjualan kesemua 39 hektar tanah berkenaan kepada syarikat Seri Kuda Sdn Bhd yang hanya didaftarkan lebih kurang 7 bulan sebelum itu.  Ananda Krishnan merupakan antara pengarah Seri Kuda Sdn Bhd semasa ia mula-mula ditubuhkan.  Beliau dikenali sebagai salah seorang sabahat karib kepada Perdana Menteri pada ketika itu , Ananda sebelum itu juga pernah berkhidmat di Bank Negara (1982-1987) dan Petronas.5. Sehingga pada tahun 1991, nama Ananda mendapat perhatian umum apabila syarikat Seri Kuda Sdn Bhd dinamakan sebagai antara syarikat yang terlibat dengan projek mega kerajaan yang menelan belanja berbillion ringgit. Seri Kuda Sdn Bhd mendapat laba yang besar hasil pelaburan yang dibuat dengan pembelian tanah dari STC pada tahun 1989 . Adakah pembelian 39 hektar tanah milik STC ini dibuat secara kebetulan atau ada perancangan yang rapi sebelumnya bagi menambahkan kekayaan sahabat baik Perdana Menteri pada ketika itu ? Seperti yang dilaporkan akhbar New Straits Times pada 18/6/91 , Petronas telah mengambil alih 51% kepentingan dalam Seri Kuda . Dianggarkan jumlah 51% kepentingan itu adalah sebanyak RM600 juta. Pada 22 Julai 2002 , seperti yang dilaporkan majalah The Edge , Petronas telah membeli 49% kepentingan dalam KLCC Holdings Bhd dari Ananda pada nilai RM 1.2 billion .


6. Garis masa penceritaan di atas menunjukkan bagaimana seorang sabahat baik mantan Perdana Menteri Malaysia berjaya melipat gandakan lagi kekayaan beliau dengan hanya bermula dengan sedikit pelaburan dalam pembelian tanah yang mungkin dibuat secara paksa rela.  Pembangunan “Kuala Lumpur City Center” berjaya dilakukan kerana tiada unsur-unsur SABOTAJ dalaman seperti yang cuba dilakukan dengan projek “Greater KL” melalui 1MDB . Apa yang membezakan 1MDB dan Seri Kuda Sdn Bhd ialah 1MDB adalah syarikat milikan kerajaan manakala Seri Kuda Sdn Bhd pula adalah milikan sahabat baik ketua kerajaan. Sekiranya tiada unsur-unsur SABOTAJ ini , tidak mustahil sebuah lagi mercu tanda di Kuala Lumpur akan wujud dan mampu menarik lebih banyak pelaburan luar negara . Malangnya ini tidak berlaku kerana bak kata mantan Perdana Menteri …

“MELAYU MUDAH LUPA … “

2 comments:

  1. Rizwan hang sangka dengan mengaitkan jenama Universiti Malaya itu orang nak hairan.

    Dah grad ke belum. Jika dah grad tu nampak sangat memalukan UM. Alasan yang hang bagi tu umpama budak-budak sekolah. Bagilah ulasan yang lebih pro dari ini.

    Banyakkan buat kajian jangan dok seronok nak demo. Rangking dalam dunia pun entah ke berapa sanggup pula tunjuk gambar jual muka kah!

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete