Thursday, October 29, 2015

Beza Kesilapan Matematik Rafizi dan Najib

26-9 ? 47-9 ? 34-9 ?? berapa ramai yang boleh congak Matematik mudah ni dalam secara bersahaja ? orang kata senafas je ? Sebenarnya takde apa-apa isu sangat hal congak mencongak ini . Cuma apa yang penting ialah apa yang sebenarnya cuba disampaikan . Cuma pelik dengan respon masyarakat kita, hal arithmetik mudah tu yang ditumpukan dan bukan isi penyampaian yang sebenar .


Dalam bahasa mudah ,  ia adalah justifikasi mengapa GST perlu dilaksanakan . Malah dikatakan kumpulan yang menggelarkan diri mereka Pakatan Harapan juga memasukkan pendapat GST dalam budget alternatif yang mereka cadangkan , secara tak langsung menunjukkan mereka bersetuju untuk perolehan cukai dari GST . PM dalam satu ucapan menyatakan bahawa Petronas tak mampu lagi nak menyalurkan sumbangan tahunan sebanyak RM 26 billion kepada kerajaan dek kerana industri gas dan minyak dah makin merudum.

Petronas dikatakan hanya mampu menyumbang sebanyak RM 9 billion saja . Secara tak langsung kerajaan dah hilang RM 17 billion setahun .... dan PM dalam ucapan berkenaan tersalah cakap RM 15 billion . Samada RM 17 billion atau RM 15 billion , isu yang cuba disampaikan ialah kerajaan dah kehilangan pendapatan yang agak besar , mana nak bayar gaji pekerja, bayar subsidi, bayar itu dan ini, pembangunan dan macam-macam lagi . Jadi macam mana nak ganti nilai RM 17 billion yang hilang tu untuk pastikan kerajaan beroperasi macam biasa ?

Maka GST terpaksa di laksanakan ... selain jumlah pendapatan meningkat, penyamun-penyamun yang lari dari cukai selama ni pun dah tak boleh 'hanky-panky' lagi .  Dan keberkesanan perlaksanaan GST ni pun akhirnya dipersetujui oleh pembangkang ... memang hal ini dah dijangka dari awal lagi . Bajet 2016 ialah manifesasi pengiktirafan pembangkang dengan cukai GST dilaksanakan . Yea lah... kalau terror sangat , bentangkan je bajet berasaskan cukai SST yang dah dipotong perolehan dari Petronas tu..Jadi , hal berkenaan matematik mudah ni tak perlu lah nak pening-pening kepala sangat . Masing-masing ada justifikasi sendiri . Malah Rafizi selaku strategis dalam PKR juga buat analisis Matematik yang lebih melucukan . Penceritaan Rafizi menunjukkan dia cukup yakin dengan figure atau nombor yang diucapkan beliau, semacam ada analisis atau pengiraan terperinci yang dah dibuat , lain cerita dengan Najib ia hanyalah kesilapan congakan pantas .

Rafizi berkata kerajaan kutip cukai GST RM19 sehari dari setiap keluarga. Itu lah petikan yang ditulis dalam media pro Pakatan , atau media gunting dalam lipatan Sinar Harian .  Penulis ambik sedikit petikan dari rakan blogger The Unspinner yang mengupas congak rangak Rafizi;


"Katanya kerajaan kutip purata RM19 sehari dari sekeluarga. Ada keluarga lebih dan ada jauh kurang tapi secara purata setiap keluarga statistik Rafizi kata RM19 sehari.

Pada GST 6%, ia bermakna setiap hari purata perbelanjaan satu keluarga itu RM316-67. Campurkan GST RM19 jadi RM335.67. Ada ke banyak tu purata perbelanjaan satu keluarga sehari?

Bila kali kan 30 hari, purata perbelanjaan satu keluarga di Malaysia adalah RM10,070.

Menurut statistik rasmi sebagaimana dilaporkan The Star di SINI , "mean household income" atau purata pendapatan sebulan sekeluarga adalah RM6,141.

Median pendapatan sekeluarga adalah RM4,585.

Golongan berpendapatan rendah bawah RM4,000 sebulan. Macam mana mereka nak tampung kehidupan?"

http://theunspinners.blogspot.my/2015/10/gst-rm19-sehari-makna-sekeluarga.html

2 comments:

  1. Beza antara Matematik dengan Ilmu Hisab!!!!

    Hahahahahaha........

    ReplyDelete
  2. SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

    ReplyDelete