Saturday, September 19, 2015

Muka Depan Ada Manis , Belakang Dia Kasi Hantam Lu ..

Selamat pagi .... terbaca satu artikel yang memetik kata-kata seorang pemimpin UMNO (yang juga bekas TPM) hari ini ...SENARIO

“Everywhere I go, people say ‘Tan Sri, wa sokong lu’. When I ask them why, they say it is because I am brave.”

Kemudian aku review comment, antara comment2 yang menarik perhatian ialah ..

KOMEN 1

"If brave, then y nowadays no statement from you, are you still pressuring Najib?
Or now you become 'YES' man.
UMNO always got no dignity...."

KOMEN 2

"I am a Chinese. But I don't support this guy. He is also a 2 face snake. Don't forget he said "I am a Malay first then only a Malaysian". He is not sincere in fighting for Malaysian . He is just doing it for his political career."

PENILAIAN

Bila Tan Sri ni berdepan dan berjumpa dengan orang ramai, khususnya bangsa Cina , segala puji-pujian dihamburkan kepada beliau . Dari kenyataan di atas jelas menunjukkan ada rasa bangga dengan pujian yang diberi.

Walau bagaimanapun, komen yang disiarkan menunjukkan seolah-olah Tan Sri berkenaan tiada pendirian dan tindakan-tindakan beliau dilihat hanya untuk survival politik.

KESIMPULAN

Pemimpin dan penyokong dalam sesebuah parti politik boleh dikatakan hipokrit selagi sesuatu perkara atau peristiwa itu boleh memberi keuntungan kepada mereka .

Sindrom syok sendiri di kalangan pemimpin politik kerap berlaku, mereka mungkin diberikan ucapan kata-kata manis, laporan-laporan yang menyedapkan telinga mereka namun apa yang berlaku adalah sebaliknya.

ADVISORY

Pemimpin seharusnya bertindak atas prinsip yang mereka percaya dan pegang untuk memajukan negara dan rakyat dan bukan semata-mata untuk populariti ataupun bila mendapat tekanan pihak luar atau menjadi pak turut atau dalam erti kata lain "rule with iron fist" seperti yang pernah dilakukan oleh beberapa pemimpin besar dunia dahulu. Tun Mahathir pun dah pernah buat .. cuma sekarang mungkin dia dah lupa apa yang dibuat dulu

4 comments:

 1. Hmmm... hati2 dgn mulut manis mereka. Teringat pru lepas... dengan slogan "I love PM".

  Teringat juga PM membela tsmy apabila di kritik kerana..."I am a Malay first then only a Malaysian".

  ReplyDelete
 2. Muhyiddin bukan boleh pakai

  ReplyDelete
 3. Tuhan dah tunjuk sapa yg hati busuk...

  ReplyDelete
 4. Hati paling busuk adalah hati cina dapigs.......

  ReplyDelete