Thursday, July 2, 2015

Selepas MAS, Giliran Pekerja CIMB Pula ...

Dari petikan artikel Malaysia Gazette , seramai 3,599 pekerja CIMB akan meninggalkan syarikat itu setelah menerima Skim Pemberhentian Bersama (MSS) . Daripada jumlah itu, 1,891 adalah pekerja dari Malaysia . Boleh dikatakan pekerja CIMB lebih beruntung sedikit berbanding MAS kerana jumlah yang meninggalkan syarikat itu tidaklah seberapa dibandingkan dengan pemberhentian oleh MAS. Pelik juga penulis , angin takde ribut takde , tiba-tiba ada offer MSS kepada pekerja ?

CIMB ada masalah aliran kewangan ke ? Katanya keuntungan dah merosot hingga 50% berbanding tahun sebelumnya .

Dari petikan The Sun Daily ;

"CIMB's net profit for the first quarter ended March 31, 2015 slumped 45.59% to RM580.12 million from RM1.07 billion in the previous corresponding period, mainly due to exceptional restructuring expenses of RM202 million. Excluding that, CIMB's earnings would have dropped 26.6% on the back of higher corporate loan provisions from its Indonesian operations."


Jadi mungkin rakyat pun nak tahu dari pengerusi CIMB , Nazir Razak mengenai apa yang berlaku sehingga keuntungan merosot 45.59% . Kalau tak silap penulis , CIMB juga adalah syarikat berkaitan kerajaan sama dengan 1MDB . Kalau Nazir Razak boleh bagi komen mengenai 1MDB , apa salahnya komen mengenai CIMB di bawah pengurusan beliau sendiri ?

Rakyat sekarang makin bijak dalam ekonomi , tengok sajalah macam-macam analisis dibuat bila berlaku peningkatan harga minyak , turun naik nilai matawang , hutang urusniaga korporat multi billion dan macam2 lagi . Yang pandai bagi analisis ni ialah dari kalangan yang duduk dalam pejabat beraircond sampai pakcik2 kat kedai kopi. Rakyat akan tertanya kalau Maybank boleh buat untung , pasal apa CIMB rugi ? Sembang kencang berdegar-degar .. tapi awat jadi lagu ni ?

Berikut adalah kupasan agak menarik dari rakan blogger Another Brick 

"Hey ... we are not BS'ing when we say Nazir could be trying to divert attention from CIMB problem by taking on 1MDB. Any coffeeshop political analyst could appreciate unless they are that type that can't back their claim with facts and figure but need to cover their inadequacy by arguing it does not matter. It is not a surprise that Nazir is still at it and making a petty issue over 1MDB's FY ending March 2015 audit to say our governance has dropped. [Read MMO here] Being an aristocrat fed with expensive silverware, he may not have worked himself up the ladder from sufficiently the bottom. So he fail to understand the simple pratical reason that there can only be one auditor at a time to audit a company."

0 comments:

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu