Sunday, July 5, 2015

Isu Pembelian Hartanah, Mara Inc Dijadikan Kambing Hitam oleh Chauvanis

Puak "chauvanis" makin ghairah mengipas-ngipas isu pembelian tanah oleh MARA Inc dengan hanya bersandarkan cerita dari media luar negara "The Age" . Penulis dalam 'posting' sebelum ini yakin manipulasi harga hartanah adalah disebabkan permainan orang tengah. 

Bila isu ini menjadi panas puak "chaunvanis" cuba mengkambing hitamkan institusi yang membela melayu dan bumiputera ini sejak ia ditubuhkan.

Apabila ada "agen" yang terlibat dalam soal beli hartanah, pasti akan wujud elemen untuk cari untung atas angin. Agen ini akan berunding sehingga pembelian hartanah dimuktamadkan. Kaedah pembelian dimanipulasi supaya keuntungan diperoleh lebih tinggi. 

Dalam kes Mara Inc, hartanah dibeli berdasarkan kedudukan bangunan yg strategik dan tiada lagi bangunan siap lain yg sesuai dijadikan tempat penginapan sementara pelajar. Oleh yang demikian tidak timbul soal mengapa Mara Inc beli pada harga yang melebihi harga pasaran.

Walaupun pembelian pada harga melebihi nilai pasaran, sudah tentu ada congakan yang dilakukan bagi menentukan pelaburan pada harga sedemikian membawa pulangan yang timggi. Sekiranya pelaburan tidak mendarangkan keuntungan sudah tentu urusan jual beli ini tidak berlaku.

Mara Inc sebagai pembeli tidak ada pilihan kecuali menerima tawaran pihak yang menjual selagi pembelian itu boleh mendatangkan keuntungan untuk beberapa tahun akan datang. Tidak timbul soal rasuah atau korupsi di pihak MARA Inc. 

Dakwaan yang mengatakan wang lebihan yg dibayar itu "dipulangkan" semula ke pihak Malaysia adalah tidak mengejutkan kerana hartanah yang dimajukan itu juga melibatkan hasil perkongsian antara warga Australia dan peniaga dari Malaysia. 

Namun apa yang cuba diputarbelit "chauvanis" ialah wang terlebih bayar itu adalah seolah-olah kerana Mara Inc turut berkomplot. Seperti yang telah penulis nyatakan dalam artikel sebelum ini, pihak polis sendiri mengakui tiada unsur easuah atau ecah amanah, apa yang berlaku ialah Mara Inc membeli hartanah yang terletak di kawasan strategik pada nilaian yang lebih tinggi.

Pasti ada yang akan bertanya, kenapa perlu beli jugak pada nilai yang lebih tinggi? Tak boleh nego ke? Penulis yakin dalam prinsip jual beli , bila sesuatu hartanah itu strategik pasti akan ada beberapa pembeli menawarkan harga pada pemaju. 

Setiap pembeli tahu nilai market hartanah, kalau mereka betul2 mahu hartanah berkenaan yg dijangka akan buat keuntungan pasti masing2 tawar harga lebih tinggi pada pemaju. Walau bagaimanapun, terpulang pada pemaju untuk jual pada pembeli yang difikirkan sesuai. Dalam kes Mara Inc, adalah tak logik jika hartanah yg mempunyai lokasi sgt strategik itu tidak mempunyai pembeli2 lain yang berminat. Jadi soal harga lebih tinggi tak timbul.1 comment:

  1. Binatang sial ni..kalau hak orang lain cukup cepat dia persoalkan..terowong bawah laut yg anak dia nak buat..dan beberapa konco mewah yg telah dibangunkan..kenapa tak dipersoalkan pula.

    ReplyDelete