Monday, July 6, 2015

Isu MARA Inc , Rafizi Serkap Jarang Mengenai Status Syarikat BVI

Pada 29 June 2015, Rafizi dalam satu kenyataan kepada media berkata Mara Inc telah menggunakan syarikat berlapis membeli hartanah di Australia.  Memetik laporan media pro-pakatan Selangorku;


"Rafizi Ramli, berkata, MARA Inc menubuhkan satu syarikat milik penuh di luar pesisir pantai yang didaftarkan di British Virgin Island (BVI) bagi dua hartanah, 746 Swanston Street dan Dudley International House."

Merujuk kepada kenyataan Rafizi itu , syarikat yang dimaksudkan ialah Thrushcross Land Holdings . Melalui siasatan yang dibuat syarikat Thrushcross Land Holdings telah didaftarkan pada  2010 . Manakala pembelian hartanah pada nilai AUD22.6 juta oleh Mara Inc melalui Thrushcross adalah pada 2013.

Putar belit atau 'spin' mengenai isu pembelian hartanah dimainkan Rafizi di peringkat ini apabila mewujudkan kekeliruan seolah-olah MARA Inc sengaja mewujudkan syarikat BVI untuk membeli hartanah pada 2013 .

Semasa Thrushcross Land Holdings ditubuhkan pada 2010, syarikat itu masih bukan milik MARA Inc . Thruschcross Land Holdings ialah syarikat yang diambil alih oleh MARA Inc pada 2012 sebagai kaedah pembelian hartanah Duddley International House. Pengambilalihan Thruschross Land Holdings sudah semestinya perlu mendapat kelulusan dari bahagian tertentu di MARA.

Sebelum ini laporan the Age menyatakan Dudley House telah dibangunkan oleh warga Australia, Chris Dimitriou dan Peter Mill dengan kerjasama businessman dari Malaysia, Yusof Gani dan Abdul Azizi . Pengambilalihan hartanah itu oleh MARA Inc dibuat dengan terlebih dahulu mengambilalih Thruscross Land Holdings .

Timbul persoalan mengapa perlu MARA Inc menggunakan syarikat BVI untuk mengambil alih hartanah di Melbourne itu ;Komen rakan blogger The Unspinners mengenai persoalan ini ;

"Jika guna off shore company, tak perlu wujudkan pejabat. Hanya kos selenggara dan kesetiausahaan. Itu sebab MARA guna syarikat off shore. Tambah lagi syarikat BVI yang dikatakan Rafizi untuk urusan Swanton dan Dudley House itu sudah di localised. Maknanya sudah didaftar di Australia. Cara demikian tak perlu ada resident director. Dalam hal syarikat Queville Pty Ltd dan Peters Equity Pty Ltd. kedua-dua ini adalah syarikat yang manageran hartanah terletak bawahnya. MARA Inc hanya membeli hartanah dengan cara mudah untuk beli syarikat saja. Yang cerita berlapis-lapis tu ...cuma dari syarikat off shore beli hartanah, dia beli syarikat yang mengandungi hartanah. Ini semua memudahkan untuk jual."

sumber 

No comments:

Post a Comment