Thursday, December 31, 2015

Pengkalan Tentera Israel di Port Dickson Jika DAP ambilalih Putrajaya Dakwa Bekas Pegawai Khas

Di ketika gerombolan Melayu bajet patriotik dok sibuk tanya sumbangan syeikh Arab RM2.6 billion untuk pilihanraya yang lepas untuk bantu UMNO , parti Melayu menang pilihanraya . Depa tak sibuk nak korek cerita macam mana parti-parti pembangkang dapat dana pilihanraya .

Bagi depa, lebih baik menyusahkan parti Melayu ni daripada menyusahkan parti-parti yang berkiblatkan komunis dan yishhrael . Ironi-nya , ini juga gerombolan Melayu yang sama dapat manfaat dan bahagian masing-masing dari sumbangan RM2.6 billion itu dalam usaha memenangkan kerusi DUN dan parlimen masing-masing.

Masa dapat peruntukkan dulu, ada ka yang peduli mana duit dana pilihanraya Preseden UMNO korek? Ada ka dia kawtim dengan tokey2 syarikat besar nak bagi projek itu dan ini kalau BN terus menang? Itu style lama da..., style lama yang dijadikan modal pembangkang untuk hantam UMNO kaw-kaw... depa kata UMNO bagi projek pada kroni. 

Tak betul ke tuduhan tu? Nak nafi apa lagi memang dah terang lagi bersuluh , balik-balik company yang sama ja kalau ada mega projek. Sekadar contoh la..kejap-kejap YTL, kejap Syed Mokthar, kejap Ananda ...pusing-pusing muka yang sama. Akhirnya amalan macam ni makan diri sendiri. Menggelupur nak nafikan . Bila Najib cuba buat pendekatan baru, maka ada yang dah tak senang duduk..akhirnya apa yang cuba diusahakan itu lingkup dek kerana ada yang khianat.

Ni nak habaq mai ... cek ada terbaca berita dalam FMT , alaa ... yang tuduhan pasal DAPig pun ada terima sumbangan besar dari negara luar . Bukan sebarang negara luar .... negara Yishraelll tawww . Berapa banyak ??? Depa kata RM300 juta je.... gerombolan Melayu yang dok tanya Najib pasal RM2.6 billion tu depa kesah ka duit yang DAPig dapat dari Yishrael ni? Bukan cek yang kata naa..



Memetik artikel berikut ;

http://www.bicara.news/dap-terima-dana-pilihanraya-usd300juta/
http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2015/12/30/apa-hubungan-dap-dan-israel/

Pengarah Pusat Penyelidikan PAS, Dr. Mohd. Zuhdi Marzuki mendesak supaya DAP menafikan dakwaan tentang parti itu ditawarkan dana USD300 juta oleh Israel sewaktu Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13.

Dr. Mohd. Zuhdi Marzuki berkata, kegagalan DAP menjawab pendedahan oleh bekas pegawai khas Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng itu akan mengesahkan tentang hubungan DAP dan Israel.

Antara pendedahan menarik yang dibuat oleh bekas pegawai khas Ketua Menteri Pulau Pinang ialah ;

1. DAP didakwa ditawarkan dana PRU Ke-13 sebanyak USD300 juta oleh Israel.

2.17 pemimpin DAP dilatih oleh pakar perisikan Israel untuk menjadi pakar strategi.

3. Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng kerap ke Singapura bertemu dengan wakil kedutaan Israel

4.Sebuah pengkalan tentera Israel baru akan diwujudkan di Port Dickson sebagai balasan jika DAP berjaya menguasai Putrajaya

Wednesday, December 30, 2015

Sini sibuk menjahanam sesama sendiri, sana sibuk berjoli joli

Makin lama makin menjadi...baru perintah negeri dah buat perangai macam perintah negara. Dulu kononnya marhaen, bila dah lama berkuasa mula tunjuk warna sebenar. 


Berjoli di Hong Kong dengan kereta yang nombor plate ditempah khas dengan perkataan 'PENANG' . Hebat benar si 'tokong' ni bermain drama dengan rakyat. 

Dulu kononnya berjiwa rakyat, Khalifah Abdul Aziz itu gelaran yang diberi oleh pecacai yang juga Presiden PAN, parti yang jadi boneka DAPig tu. Sekarang memang terbukti benar dia berjiwa rakyat...untuk rakyat yang kaya raya saja.


Ingat kisah macam mana seorang artis viralkan gambar si tokong naik kapal terbang kelas 3? Punya lah ummah melayu masa tu rasa terpersona dengan drama yang dimainkan. Kah kah kah. Apa jadi lepas tu?


Tak banyak yang jadi...cuma yang kita tau lah dari mulut orang2 Penang sendiri baik Melayu, Cina dan India..si tokong ni dah jadi makin angkuh. Belanja puluh juta untuk trek basikal yang dibuat cincai2 pun dia selamba ja. Sapa kontraktor? Siasat sendiri lerr..

Paling ketara lahh..banyak tanah2 bukit di sebelah pulau makin botak, dah tanah bukit kampung jin dia berani sodok, kampung manusia lagi lah dia berani. 

Banyak kampung melayu dah meee---layu, ehhh nanti ada barua buka citer "ala...dulu UMNO pun camtu" , ehhh lancau lah lu barua, habis tu ko nak biar je ke? Aku rasa lah, elok juga semua ni jadi, biar dapat rasa sendiri...kalau tak rasa kata propaganda nak menakut nakutkan lah , macam2. 


Friday, December 18, 2015

Dakwaaan Proton tak bayar vendor? Fitnah terancang atau benar?

betul ke keadaan Proton macam ni sekali? dulu puak2 prmbangkang selalu buat cerita-cerita macam ni...tapi aku x percaya, maklumlah semua nak kait dengan politik, ni kalau surat terbuka dari vendor sendiri sudah lain macam bunyi... betul ke???



Ariff Abd. Md  

YABhg Tun Dr Mahathir Mohamad,

Asalamualaikum wbt Tun. Saya mendoakan agar Tun sentiasa diberikan kesihatan dan hidayah oleh Allah SWT. Pada mulanya, saya ingin menulis surat ini di dalam Bahasa Inggeris, tetapi biarlah saya meneruskan tulisan dengan bahasa ibunda kita agar ramai dapat membaca dan memahami surat ini.

YABhg Tun, sejak kebelakangan ini saya lihat Tun sangat aktif berada di pentas politik untuk mendesak DS Najib meletakkan jawatan. Tun menghabiskan banyak masa menghadiri forum, bual bicara, program dan perjumpaan tertutup untuk meluahkan ketidakpuasan hati Tun mengenai pengurusan kerajaan dibawah pimpinan DS Najib. Sudah tentu, topik 1MDB merupakan topik yang paling utama dalam setiap ucapan Tun.

Tetapi disebalik semua ini, adakah Tun sedar bahawa Tun merupakan pengerusi Proton dan Proton sedang menghadapi masalah yang sangat besar. Saya tidak menulis surat ini berdasarkan kata-kata orang atau cakap-cakap pasar, tetapi sebagai salah seorang vendor Proton.

Kami tahu Proton sedang mengalami masalah yang sangat besar kerana Proton sudah mula tidak membayar kami. Proton sedang cuba membuat satu solusi bodoh dengan menawarkan kereta-kereta yang tidak terjual sebagai ‘contra’ bayaran untuk kami. Adakah Proton sedar bahawa kami ini bukan salesman kereta tetapi kilang komponen kereta.

Selain 6000 pekerja Proton, terdapat beratus vendor Tier 1, 2 dan 3 dan puluhan ribu pekerja yang bekerja dengan syarikat-syarikat vendor ini. Masalah 1MDB (yang dilihat kini mempunyai jalan penyelesaian selepas penjualan Edra) tidak akan membuatkan puluhan ribu rakyat tiba-tiba hilang pekerjaan serta merta. Tetapi masalah Proton akan mengakibatkan jutaan ringgit kerugian pada usahawan bumiputera dan puluhan ribu pekerja hilang punca pendapatan dalam masa 2-3 bulan sahaja lagi. Tun perlu ingat, operator-operator kilang ini datang dari keluarga susah dengan pendapatan RM900 sebulan sahaja!

Saya mohon pada Tun, janganlah dibazirkan masa Tun sendiri dan orang Melayu dengan politik. Pilihanraya lambat lagi, pemilihan UMNO pun lambat lagi, kalau Tun ceramah hari-hari pun DS Najib tak akan letak jawatan. Lebih baik Tun ambil berat masalah Proton yang sedang nazak, lebih nazak daripada 1MDB.

Terlalu banyak kesilapan yang dibuat oleh Proton, sebelum dan selepas Tun jadi Pengerusi. Kami lihat sejak Tun jadi Pengerusi keadaan lebih teruk. Jangan disalahkan kerajaan kerana tidak memberi bantuan RM3billion kepada Proton untuk R&D. Itu adalah alasan bodoh bagi kami, kerana kami tahu setakat mana kemampuan Proton untuk menggunakan wang RM3billion itu sebaiknya untuk R&D setaraf pengeluar kereta asing. Kalau ‘drawing simple part’ pun boleh bertukar-tukar sampai berkali-kali dan akhirnya technician saya yang cuma lulusan SPM pun lebih bijak dari engineer Proton.

Sekarang ini Proton sedang kelam kabut dengan development Persona R, Saga R dan Perdana Baru. Kerja Proton memang kelam kabut, suka buat kerja saat-saat akhir dan suka tukar keputusan. Nak mass production untuk Persona bulan 1, sampai hari ini banyak keputusan belum diselesaikan. Saga R mass production bulan 4 tetapi design part pun belum confirm! Kalau Perodua, tahun depan nak mass production, tahun lepas sudah selesai semuanya.

Bercakap pasal Perdana pula, saya tak tahulah ini ego Tun atau ego Proton nak buat Perdana baru. Adakah Tun atau Proton terlalu naif untuk fikir bahawa Perdana tersebut tidak akan dapat dijual? Sedangkan model Preve dan Suprima yang kononya bakal mencecah jualan ribuan unit sebulan sekarang cuma terjual 100-200 unit sahaja. Bagaimana Perodua boleh menjual Myvi (6000 unit sebulan), Alza (3000 unit sebulan), Axia (12,000 unit sebulan)? Jawapanya mudah, ianya mampu milik! Jika harga Proton sudah cecah hampir RM70-80k, orang Malaysia sudah tentu lebih berminat beli kereta import seperti honda atau toyota walaupun 2nd hand.

Padanlah sampai sekarang pun ramai vendor menolak untuk mengambil kontrak Perdana. Berapa juta Proton habiskan untuk beri kepada syarikat Dream Edge untuk reka Perdana baru? Kenapa tidak guna duit itu untuk beri kepada R&D Proton untuk develop kereta yang mampu milik seperti Perodua. Nanti kalau Perdana tak dapat jual, Tun akan paksa kerajaan beli, kalau kerajaan tak beli (sebab baru ganti perdana lama dengan perdana kahwin honda), Tun akan marah DS Najib lagi.

Eloklah Tun luangkan masa untuk Proton. Lihatlah bagaimana pengurusan Perodua baik daripada pihak Malaysia dan juga pihak Daihatsu. 2-3 orang Jepun di Perodua lebih cekap daripada 2-3 ratus pekerja di Proton. Lawatan Tun ke Perodua pun menjadi bahan ketawa kepada mereka semua. Tun tidak harus menyalahkan kerajaan sikit pun atas kegagalan Proton, kerana Perodua juga syarikat Malaysia tetapi mampu bersaing dan mampu maju tanpa bantuan kerajaan.

Lihatlah pada pengurusan Proton, mereka tidak kompeten, tidak cekap dan ada yang tidak amanah. Tun fikirlah bagaimana Perodua boleh memperolehi harga komponen dengan lebih murah, tetapi komponen yang sama bila ke Proton menjadi lebih mahal. Makna, banyak ketirisan terjadi dalam Proton. Saya akan menceritakan ketirisan-ketirisan ini dalam surat saya yang kedua, bagaimana ada beberapa orang dari pihak pengurusan dan pembelian Proton yang tidak amanah.

Kalau bab berlagak dan bodoh sombong bila datang ke tempat vendor, serahlah pada Proton. Memang berlagaknya nombor 1, mengalahkan Perodua, Honda, Volkswagen dan lain-lain OEM yang volumenya jauh lebih tinggi dari Proton dan paling penting, mereka semua bayar supplier!

Jika Proton tidak berubah dalam masa terdekat ini, mungkin vendor-vendor akan sepakat untuk memberhentikan supply kepada Proton. Production line Proton akan terhenti dan Proton tidak akan ada kereta untuk dikeluar dan dijualkan. Jangan salahkan kami, kerana hutang Proton kepada kami vendor-vendor bumiputera ini dah cecah ratusan juta! Banyak lagi cerita buruk Proton yang kami dengar dan kami tahu. Ada yang kata Proton membayar sewa tanah bernilai jutaan ringgit sebulan pada ahli keluarga Tun. Benar atau tidak, itu kami tak kisah jika Proton mampu menjalankan perniagaan dengan baik.

Kami merupakan antara usahawan yang paling cekal di Malaysia. Saya mempuyai beberapa syarikat lain yang menceburi bidang construction, trading, development dan macam-macam lagi. Tetapi bidang automotive manufacturing ini adalah yang paling mencabar kerana memerlukan sistem, kualiti, ketepatan masa dan pengurusan yang sangat cekap seperti syarikat Jepun.

Kepada mereka yang tidak mempercayakan surat ini, boleh pergi mana-mana kilang pembuatan komponen automotif dan tanya, ‘Bagaimana Proton?’. Anda akan dengar caci, maki, kutuk, kisah teraniya, ditipu dan macam-macam lagi. Jika tanya, ‘Bagaimana Perodua?’ anda akan dapat jawapan ‘sangat mencabar, tetapi payment tak pernah lambat, volume sentiasa tinggi’. Walaupun berurusan dengan Perodua lebih memeningkan kepala kerana terpaksa mengikut standard yang tinggi yang diletakkan oleh Jepun dari Daihatsu, ianya lebih berbaloi. Jepun Daihatsu akan datang ‘spot check’ kilang kami secara mengejut pada jam 7.30 pagi untuk memastikan operasi kami sentiasa dalam keadaan yang memuaskan!

Nasihat saya pada Tun, tengoklah Proton. Janganlah buang masa dengan Khairuddin, Anina, Amidah dan kawan-kawan Tun lain yang asik nak berpolitik sahaja! Buat malu je bangsa Melayu dengan Jepun-jepun dekat Perodua tu. Kalau perlu RM3billion nak bayar hutang, cakap lah terus terang dekat kerajaan, mana tahu mereka boleh bantu beri pinjam. Jangan berselidung disebalik alasan R&D, memang tak munasabah.

Ariff Abd. Md
Tier 1 and 2 Automotive Supplier,
ISO TS 16949 & MS ISO 9001:2008 Certified Company
Specialise in High Precision Parts

Tuesday, December 15, 2015

Bukti Jelas Tuduhan 'Sarawak Report' Fitnah Besar

Buat cerita fitnah / persepsi dan sebagainya memang mudah , yang susah-nya orang yang menanggung hasil dari fitnah yang dibuat . Sekarang dah masuk hari ke-3 cerita fitnah yang dibuat oleh Sarawak Report dijelaskan oleh mereka yang hadir dalam majlis itu sendiri . Malangnya, Sarawak Report yang mula-mula keluarkan cerita fitnah itu buat bodoh je .... termasuk lah tukang-tukang penyebar fitnah yang bukan main seronok lagi bawa cerita palsu tu.


Pekerja yang bertugas dengan Rosmah walau bagaimanapun menjawab fitnah yang ditimbulkan oleh Sarawak Report itu dalam 'posting' FB beliau . Rizal menulis ,

“Untuk kawan-kawan yang suka mencari kebenaran saya nak jelaskan tentang gambar tersebut..

“Tepat jam 4 petang 10 Disember 2015 bertempat di Bilik Kuala Lumpur, Aras 5, PWTC, DS Rosmah telah hadir Majlis Ramah Mesra bersama Kelab UMNO,” 


Kenyataan yang dibuat oleh Rizal itu sendiri disahkan melalui satu artikel yang disiarkan Berita Harian beberapa hari lebih awal yang bertajuk "Rosmah Bertemu Ahli Kelab UMNO Luar Negara" , tuduhan yang dibuat Sarawak Report seolah-olah Rosmah mempengerusikan mesyuarat UMNO sedangkan beliau tak punya apa-apa kedudukan dalam UMNO , sedangkan perkara sebenar ialah ia hanya perjumpaan biasa saja. ... kalau tak bergaul mesra ada pulak mangkuk ayun sebar cerita Rosmah sombong , tak bertegur sapa ... bla bla bla

Wednesday, December 9, 2015

Najib 'dipulaukan' 3 Naib Presiden UMNO

Antara intipati ucapan pembukaan Presiden UMNO semasa PAU semalam berkenaan isu derma 2.6 billion adalah seperti berikut ;


"Cerita 2.6 billion, sy nk tanya mana KB KP KW KPU3 boleh hidup tanpa dana, parti pembangkang pun dia nak dana, jd jgn nk bangkitkan soal dana ini kerana sy cari dana ini utk pastikan parti kita ini berjaya."

"Cerita tentang dana ini, ramai yg datang pd sy buat muka sedih, ada yg bawa pelan."

"Sy bantu semua bhg, igtkan negeri kalah sj sy perlu bantu, negeri menang pun sy pun kena bantu"

"Dana ini jangan kita songlap duit rakyat"

"Jumpa penderma2 siasat, sbb penderma kata x boleh sebut, bgkitkan isu knp masukkan akaun peribadi, sbb dia suka dia bglah, jika dia bg 2.6 b dia tidak tuntut apa2. Sy bg surat itu pd bank negara. Jika sy nk songlap duit sy x bg pd bank negara"

"Semua ini dah tahu apa perlu 2.6 b jika dibanding parti yg berkuasa"

Melalui petikan ucapan di atas, ini mungkin dah masuk kali ke-seribu Najib kata 2.6 billion tu duit derma dan untuk 'funding' UMNO masa pilihanraya . Maksudnya 'funding' tu adalah untuk biayai 'direct cost' dan 'indirect cost' . 'Direct cost' tu adalah jumlah yang diguna pakai seperti yang dibenarkan SPR , 'indirect cost' pulak benda-benda lain yang tak berkait secara langsung dengan pilihanraya.  Depa kata kerja tak jalan kalau takde duit ... betul lah tu, sapa nak buat kerja 'free' ? Mungkin ada kot dalam beberapa kerat je ...

Ada puak yang berbuih mulut laung mempertahankan parti keramat UMNO bla bla bla ... sehingga ke titisan darah terakhir, minta buat kerja ikhlas ... pakai duit sendiri , depa nak buat ka ?? Kalau ada yang sanggup , sampai bila depa sanggup nak keluar duit sendiri , anak bini kat rumah nak kena bagi makan juga ? Jadi mau tak mau logik peruntukan yang besar untuk pilihanraya tak boleh dipertikaikan lagi . Puak sebelah sana pun tak nafikan ... tapi depa semua takpa ,dah kawtim dengan tauke-tauke besar,  kawtim dengan sekutu Zionis. Peruntukan besar ... kalau kita takde dana macam yang disebelah sana , alamatnya kita ni nganga ja lah.

Malangnya bila dah menang pilihanraya dah ketua-ketua bahagian/parti ni dah dapat habuan untuk gerakkan bahagian/parti masing-masing maka depa semua lupa peruntukkan yang dah depa dapat sebelum ni . Ada yang betul-betul guna duit untuk gerakkan jentera dan tak mustahil ada juga yang ...ehemm fikir sendiri lah. Nak sembang panjang pun tak guna, cuma nak kata yang balun Presiden UMNO kaw-kaw persoalkan dana 2.6 billion masuk akaun sendiri ni pun dapat bahagian dia jugak. Masa sebelum pilihanraya dulu nak cari 'fund' mana dan dapat dari mana tak tanya pulak ?

Sekarang bila dah ada kepentingan a.k.a 'gila kuasa' depa dah mula ikut rentak pembangkang kata itu wang dari 1MDB juga ada mari . Betul ka dari 1MDB ? Najib kata Pak Sheikh Arab yang kasi ... Mahathr kata arab gila pun tak tergamak nak bagi buta-buta 2.6 billion . Najib kata Pak Sheikh Arab tu yang nak duit tu masuk dalam akaun Najib bukan dalam akaun parti . Pemberontak bangang dalam UMNO pulak tanya pasal apa Pak Sheikh Arab tu tak nak masuk dalam akaun parti ? Aku kata awat hangpa tak pakai otak , orang nak bagi derma ikut style dia hangpa lagi mau tanya , janji duit dapat dan boleh buat kerja. Untunglah orang tu nak bagi derma, kalau tak nganga je la jawapnya masa PRU lepas. Depa tanya betul ka wujud Pak Sheikh Arab yang bagi derma tu ?

Malaysiakini kata ...

"Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menghantar pasukan ke Timur Tengah untuk bertemu dengan individu yang menyalurkan RM2.6 bilion ke akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak."

"Pengarah Siasatan SPRM Datuk Azam Baki berkata pertemuan itu telah diadakan baru-baru ini."

"Beliau bagaimanapun tidak dapat mendedahkan maklumat lanjut, termasuk identiti penderma kerana siasatan masih berjalan."

Jadi timbul lagi ke isu RM2.6 billion tu sebab Najib 'curi' dari 1MDB ???


Monday, December 7, 2015

Aloha VS James Bond : Tukang Fitnah Rosmah 'Frust' Lagi ...

Antara modus operandi tukang fitnah ialah menyimpan dan memastikan tarikh-tarikh penting mangsa-mangsa fitnah jahat mereka . Si tukang fitnah akan plan apa yang nak difitnah atau apa yang nak disebarkan menjelang tarikh-tarikh penting mangsa fitnah . Penipuan atau fitnah akan dirancang terlebih dahulu dan akan ada 'preempt' action supaya timbul kebencian orang ramai terhadap mangsa fitnah. Inilah yang berlaku pada isteri PM,  Rosmah Mansor bila tarikh 'birthday' makin dekat . 


Fitnah pertama ialah bila tersebar jemputan di media sosial berkenaan majlis birthday Rosmah yang kononnya membawa tema 'Aloha ..' , bila hal berkenaan tersebar ... tanpa terlebih dahulu merujuk kepada sumber sahih , ramai sudah memperlekehkan Rosmah ... terutama dari kalangan penyokong seorang bekas pemimpin yang disambut harijadi bertemakan 'James Bond'  beberapa bulan sebelum ini . Ceritanya nak balas dendam la .... , tapi mujur lah sebelum fitnah tersebar . Pegawai berkaitan dah menafikan kewujudan majlis berkenaan .



Mungkin 'frust' dek kerana fitnah pertama itu gagal . Maka pihak-pihak tak bertanggungjawab ini pun mula buat fitnah lagi . Benda yang tak betul disebarkan , gambar-gambar lama diambil untuk dijadikan modal . Bak kata rakan blogger Parpukari, mungkin ini cara mereka nak 'senyapkan' skandal tiga segi Princess Segambut, Princess Sulu dan Prince Batu yang membuatkan hampir semua rakyat Malaysia terutama di Sabah naik menyampah .
 

Tuesday, December 1, 2015

Respon Akar Umbi UMNO Dengan Surat Rayuan Tun Mahathir

Surat Terbuka Untuk Tun Mahathir




"Jika dahulu, kami ini nak jumpa Tun pun susah, tetapi sekarang boleh dapat surat rayuan dari Tun"

1. Pertama sekali ingin saya ucapkan terima kasih buat Tun kerana telah menyampaikan surat kepada kami, ahli akar umbi UMNO ini. Jika dahulu, kami ini nak jumpa Tun pun susah, tetapi sekarang boleh dapat surat rayuan dari Tun. Maka berbangga dan berbesar hatilah kami menerima dan membaca surat tersebut.

"Sedarkah Tun, apa yang Tun hamburkan terhadap kerajaan sekarang mengenai kebebasan bersuara dan media merupakan perkara yang sama yang dilakukan Tun semasa Tun menjadi PM." 

2. Tun, saya langsung tidak dapat bersetuju dan bersama dengan Tun dalam 'perjuangan' Tun pada kali ini. Sedarkah Tun, apa yang Tun hamburkan terhadap kerajaan sekarang mengenai kebebasan bersuara dan media merupakan perkara yang sama yang dilakukan Tun semasa Tun menjadi PM. Waktu itu kami sokong dan kami setuju kerana bagi kami, negara ini memerlukan kawalan dan kebebasan bersuara haruslah ada hadnya. Dan pendirian kami tidak berubah dari dulu, sedih juga apabila kami lihat Tun sudah berubah dari apa yang Tun percaya dan Tun laksana ketika menjadi PM dahulu. Mesti Tun tahu apa yg saya maksudkan tu.

"Pertama, kerana Tun pernah menggunakan formula ini untuk menjatuhkan Pak Lah dahulu dan sekarang terbukti formula Tun tersebut tidak berkesan."

3. Saya sama sekali tidak bersetuju jika Tun katakan UMNO/BN akan kalah pada PRU14 disebabkan isu-isu yang ada sekarang dan pertukaran pemimpin boleh menyelamatkan UMNO. Pertama, kerana Tun pernah menggunakan formula ini untuk menjatuhkan Pak Lah dahulu dan sekarang terbukti formula Tun tersebut tidak berkesan. Sebenarnya Tun, walau siapapun yang menjadi Perdana Menteri, saya pasti bahawa kerajaan tidak akan terlepas dari isu dan fitnah yang direkayasa oleh pembangkang. Sehinggalah mereka dapat menumbangkan UMNO dan meletakkan calon mereka sebagai Perdana Menteri. Saya rasa skandal dan isu semasa di zaman Tun lebih hebat berbanding sekarang, tetapi Tun bernasib baik kerana zaman Tun tak ada media sosial seperti sekarang.

"Jika Tun terus menyerang tanpa memberi peluang kepada jentera parti untuk bekerja, maka inilah punca kekalahan UMNO dan Barisan Nasional."

4. Tun, sebenarnya Tun lah yang akan menjadi punca sebenar kekalahan UMNO dan Barisan Nasional. Tidakkah Tun sedar ketika kerajaan diserang dengan pelaksanaan dasar-dasar ekonomi yang baik namun kurang popular seperti perlaksanaan GST, Tun tidak membantu kerajaan malah mengambil peluang untuk mencurah minyak dalam api. Tun mengambil peluang kemarahan rakyat ini untuk menambah rencah dengan cerita-cerita 1MDB. Sedangkan kerajaan dan jentera UMNO/BN masih dalam fasa untuk memberi penerangan kepada rakyat. Jika Tun terus menyerang tanpa memberi peluang kepada jentera parti untuk bekerja, maka inilah punca kekalahan UMNO dan Barisan Nasional.

"Mungkin Tun lupa selama 22 tahun menjadi Perdana Menteri mcm mana la Tun boleh tewas di bahagian utk pemilihan ke kuala lumpur (G7) setelah menjadi mantan perdana menteri."

5. Tun menyuruh kami akar umbi UMNO menolak DS Najib sebagai Presiden, tetapi pemilihan UMNO bukan dalam masa terdekat ini. Jadi kenapa membuang masa untuk bermain politik dalaman ini. Lebih baik kami turun ke padang berjumpa rakyat untuk mendekati mereka. Apakah Tun sedar realiti ini? Bahawa kami ahli UMNO jika ingin menukar pemimpin pun harus menunggu pemilihan. Atau Tun pura-pura lupa dan sekadar seronok untuk menkucar-kacirkan keadaan. Mungkin Tun lupa selama 22 tahun menjadi Perdana Menteri mcmmana la Tun boleh tewas di bahagian utk pemilihan ke kuala lumpur (G7) setelah menjadi mantan perdana menteri.

" Janganlah dilekehkan kami dengan tuduhan kononnyaa kami menerima habuan daripada PM atau menteri-menterinya. "

6. Tun, saya juga meminta Tun agar menghormati kami akar umbi UMNO ini yang terus mempertahankan parti dan kepimpinan sedia ada. Janganlah dilekehkan kami dengan tuduhan kononnyaa kami menerima habuan daripada PM atau menteri-menterinya. Apakah di mata Tun kami ini terlalu lemah dan tidak mampu berdikari untuk mencari sumber pendapatan sendiri? Ramai antara kami tidak pernah berjumpa PM atau menteri tetapi masih lagi mempunyai kerjaya yang baik dan perniagaan sendiri.

Akhir sekali dari saya, sudah lah Tun. Jika Tun tidak mahu membantu kami memenangkan parti, Tun duduk berdiam sudahlah. Jangan ditambah masalah kami dan janganlah dipecahkan perpaduan kami. Kalau Tun rasa nak kembalikan kami ke jalan yang benar , elok lah Tun bermula dari rumah perbetulkan lah anak sulung Tun tu dulu.

ANIS AZIZ
Mantan Exco PPUM


sumber Friends of BN

Saturday, November 28, 2015

Saya Sayang Tun Dr. Mahathir..

Saya Sayang Tun Dr. Mahathir..
Dulu cukup benci dengan demonstrasi jalanan,
Sekarang 2015 dia pun sama-sama berjalan,

Saya Sayang Tun Dr. Mahathir..
Dulu tahan tanpa bicara alasannya sebab harmoni,
Sekarang tahap tanpa bicara katanya dizalimi



Saya Sayang Tun Dr. Mahathir..
Dulu bukan main benci media barat dilayan mereka macam keparat,
Sekarang yang keparat itu dah macam jadi teman subahat,


Saya Sayang Tun Dr. Mahathir..
Dulu katanya Najib kena turun untuk BN terus perintah,
Sekarang dia dah mula tak kisah siapa pun yang nak perintah

Saya Sayang Tun Dr. Mahathir..
Dulu katanya Melayu Mudah Lupa,
Rupa-rupanya sekarang ayahanda Tun yang dah mula alpa..

Friday, November 27, 2015

Fitnah Menantu Najib : Baruah DAP Salahkan Putar Belit Portal 'Malaysia-Chronicle'

Penulis blog Sakmongkol AK47, yang juga seorang melayu DAP dalam artikel terbaru beliau dah mula menggelupur dek kerana persepsi yang cuba dibangkitkan beliau kononnya menantu PM dapat kontrak ubahsuai di New York dah makan diri sendiri . Menurut Arif Sabri , artikel yang dikeluarkan beliau itu telah di 'spin' oleh beberapa portal berita pro-pembangkang . Bila dah nak terkena batang hidung, maka macam-macam sumber nak dipersalahkan .  Takkan lah sebagai penulis blog politik Arif Sabri tak tau, yang portal-portal pro-pembangkang ni memang  gemar buat cerita putar belit ? Dari apa yang beliau tulis tu, memang mengesahkan portal-portal jahanam seperti FreeMalaysiaToday, Malaysiakini dan MalaysiaInsider ni jenis portal putar belit.


Ini petikan yang dicedok dari blog Sakmongkol AK47 ;

"I did not write an article with that title. So I am not responsible for the author of the article or the news portal that made it. I have no control over that news portal so I cannot remove it. The lawyers must ask that portal to remove it."

"I have no association with that portal nor do I know them. They uploaded my article and restructured them with their slant."

Dari apa yang dinyatakan itu, Arif Sabri jelas membalun portal-portal ini kerana putar belitkan tulisan asal beliau di dalam blog . Ini bukan soal putar belit, ini soal tuduhan . Arif sendiri mengaku ada menulis mempersoalkan kebenaran samada Daniyar terima kontrak ubahsuai di New York itu ? Jelas itu cubaan untuk menimbulkan persepsi ? Ayat 'cover' baik untuk elak kena saman .. tapi imej sang menantu dah tercalar . Nak tuduh menuduh kalau takde bukti alamatnya nak kena tindakan saman . 

"I did write some passages referring to the son in law as being a beneficiary of the UMNO rotten system. But I also said, I hope this news is not true."

Kononnya nak kaitkan menantu PM dengan situasi yang berlaku dalam UMNO, rasanya menantu PM tu pun tak berminat . Dah kita tahu sebelum kahwin dengan anak PM tu sendiri , si menantu memang dari keturunan keluarga Kazakhstan yang kaya raya . Cuba tengok peta Kazakhstan dan bandingkan dengan peta Malaysia ? Entah mana si Arif Sabri dapat cerita merepek ni , mungkin dari sumber UMNO sendiri yang jenis busuk perut dengan PM ? Aku rasa lebih elok Arif Sabri dedahkan saja nama sumber yang berkenaan kalau lah benar beliau nak cari kebenaran mengenai hal ini.


Takkan lah orang yang bagi sumber boleh lepas , dan orang yang mendedahkan sumber pulak kena saman ?? Come on lah .. lagi satu aku rasa selain orang yang memberi maklumat, pihak yang kasi 'twist' maklumat pun patut kena angkut . Takkanlah portal yang putar belit dia punya statement tak kena apa-apa ?? Depa dapat benefit cerita panas , hang pulak yang kena tanggung semua . Aku tanya apa khabar dekat Malaysia-Chronicle ??? Dia punya admin yang 'spin' sudah delete la itu artikel .Ingat orang tak tau ka.... 


Wednesday, November 25, 2015

Fitnah Menantu Najib : Baruah DAP Bakal Kenan Saman

Nama Arif Sabri makin lama makin tenggelam dalam DAP,  dilihat kurang menyengat berbanding muka-muka baru dalam parti itu . Maksud aku muka-muka baru Melayu DAP . Dalam ramai-ramai Melayu DAP, populariti Arif Sabri makin menjunam .... dah tak ada nilai tambah pada DAP. Nama seperti Dyana Sofea dan Syefura dilihat lebih mencuri perhatian. DAP mahu guna anak muda Melayu yang 'fresh' untuk tarik minat pengundi Melayu .Mungkin pada DAP, Arif Sabri hanyalah seorang pembelot dari UMNO yang kecewa bila hajat-hajat tertentu berkaitan kepentingan beliau tidak dipenuhi UMNO. Fungsi Arif Sabri dalam DAP hanyalah sebagai 'anjing' yang digunakan hanya bila perlu saja .


Arif mungkin sedar mengenai hakikat yang khidmat beliau sudah tak diperlukan DAP lagi,  DAP sudah ada balachi-balachi baru yang lebih bernilai . Anak muda Melayu yang cantik dan popular dan bekas-bekas ustaz PAS yang di'branding'kan semula sebagai ustaz PAN. Semua elemen Melayu ini adalah senjata baru DAP dalam menyebarkan aspirasi Malaysian Malaysia mereka  di kalangan umat Melayu di Malaysia ini . Arif sedar mengenai hakikat bahawa beliau makin dipinggirkan dengan kemunculan elemen-elemen baru dalam DAP ini, kalau senario ni berterusan alamatnya perjalanan karier politik Arif dalam parti DAP akan tamat lebih awal .


Mungkin dek kegusaran , Arif Sabri cuba kembali menonjolkan diri dengan mencari pasal dengan menantu PM pulak . Al-maklumlah , isu Rosmah dan Najib dah sering sangat dimainkan oleh pemimpin-pemimpin pembangkang yang lain , kalau diulang kembali ertinya takde nilai tambah la pada Arif . Arif cuba buat kelainan dengan menimbulkan persepsi negatif terhadap menantu PM, Daniyar . Kesian orang tu, takde kena mengena dengan politik Malaysia pun cuba di mangsa-kan . Arif semalam menimbulkan persoalan samada menantu PM terima kontrak ubahsuai bangunan di pejabat wakil Malaysia di PBB , New York .

Apa punya tuduhan la si balachi DAP ni buat , berapa sangat la nilai projek ubahsuai bangunan Malaysia di UN tu berbanding harta yang si Daniyar ni ada . Aku rasa celah gigi je kot . Mak si Daniyar atau Maira ni pernah berkahwin dengan adik kepada Presiden Kazakhstan , yang merupakan seorang tycoon / billionnaire dalam industri berkaitan kimia di negara itu. Kalau dikatakan bekas isteri, bila berpisah bayangkan harta sepencarian yang diperoleh ? Kalau setakat kontrak ubahsuai ni apalah sangat ? Tuduhan-tuduhan yang dibuat terhadap Maira dan Daniyar lebih bermotifkan politik tempatan, mereka jadi popular sebab ada hubungan kekeluargaan dari ikatan perkahwinan .  Khabar-khabar ini kalau di 'pick-up' agensi berita luar pun  .. balik-balik dari sumber yang sama ... New York Time, Wall Street Journal ... USA Today ... semua dari tuan yang sama.




Orang kata kalau tak buat salah buat apa takut . Pantas memberi respond dengan kenyataan yang dibuat oleh Ariff Sabri tu , Daniyar melalui peguam beliau telah menuntut supaya Ariff Sabri memohon maaf atas tuduhan yang di lemparkan itu . Salinan surat tuntutan permohonan maaf itu telah dikongsi oleh Rizal Mansor dalam laman Facebook beliau semalam . Nampaknya, kalau selepas 48 jam dan takde apa-apa permohonan maaf alamatnya Ariff Sabri akan menghadapi tindakan saman. Ni harga yang dia perlu bayar untuk jadi popular ... bayar duit lawyer lagi dan macam-macam . Tak pasal-pasal je menantu Najib dapat duit percuma tanpa perlu ada kontrak itu ini .. 

Tuesday, November 24, 2015

Rafizi & Kadir Jasin Punca Aset Edra Energy dijual Pada Syarikat Luar ?

Berita paling 'hot' semalam ialah apabila 1MDB mengumumkan penjualan aset janakuasa Edra Energy pada nilai hampir mencecah RM 10 billion kepada sebuah syarikat dari China.  Urusan pengambilalihan asset milik Edra Global Energy oleh China General Nuclear Power Corporation (CGN) dijangka selesai pada February 2016 . Seperti yang dijangka, sebaik saja pengumuman penjualan aset itu dibuat semalam, ramai yang melahirkan rasa kecewa kerana aset Edra Global Energy itu telah diambilalih oleh syarikat luar negara.


Dengan pengambilalihan aset janakuasa itu, CGN turut mendapat 'pakej' hutang-hutang Edra Energy yang sebelum ini dinilaikan lebih kurang RM6 billion semasa 1MDB mengambil alih aset2 janakuasa ini. Ramai yang mempersoalkan kenapa jual pada syarikat luar dan bukan pada syarikat dalam negara ? Ramai juga yang bertanya kenapa dulu beli RM12 billion sekarang jual RM10 billion ? Beli mahal jual murah ? Untuk jawab persoalan-persoalan macam ni kena rajin-rajin la google ... sebab aku sendiri pun bukan pandai sangat hal business ni.


Mengenai persoalan mengapa jual pada syarikat luar negara dan bukan dalam negara ? Jawapannya memang ada syarikat dalam negara berminat nak beli .... tapi belum apa-apa sudah ada pengacau buat persepsi kononnya kerajaan arah TNB 'bailout' 1MDB dengan membeli aset-aset Edra Energy . Siap dia buat 'press statement'  lagi katanya akan bawak hal ni ke parlimen dan minta supaya menghalang TNB tawar harga bidaan melebihi RM8 billion kepada 1MDB . Ini cerita 23 October 2015 ... lebih kurang sebulan lepas je, tak lama ... masa tu ramai yang main gendang 'bailout' , semua nak 1MDB melingkup . Ex boss NST a.k.a balachi Tun Mahathir turut memainkan sentimen yang serupa ... cerita pasal 'bailout' jugak .. ehhh kawan ni , dia lupakan sejarah 'bailout' ni mula dari siapa??



Disebabkan desakan-desakan macam ni  dan tak mahu persepsi 'bailout' dimainkan walaupun alasannya baik , maka bak kata orang dulu-dulu dah tak sudi buat apa tunggu lagi . Jadi semalam aset-aset Edra dijual juga pada nilai lebih kurang RM10 billion ... RM2 billion lebih untung kalau TNB beli .  Jadi lepas ni si mangkuk ayun Rafizi dan Kadir Jasin tak payah mempersoalkan pulak kenapa jual aset Edra ni kepada syarikat luar ? Kan korang yang sibuk berkempen supaya syarikat dalam negara a.k.a TNB jangan beli ?


"Beli mahal jual murah ?" Kalau nak bangkitkan persoalan ni kita jangan lupa bangkitkan jugak persoalan "Beli murah jual mahal?" . Ini semua jadi gara-gara perjanjian IPP yang memberi keuntungan melampau pada sesetengah pihak , IPP-IPP ini dapat subsidi bahan api untuk janaan tenaga elektrik pada harga yang sangat murah . Untung gila-gila , duit makan tak habis. Dah ada sumber duit buta macam tu , ingat pemilik-pemilik IPP ni senang-senang nak jual murah2 ke ? 


Kalau tak dibeli 1MDB lepas kontrak bekalan kuasa puluh2 tahun habis , kontrak akan disambung semula oleh kroni muka-muka yang serupa je. Berapa banyak sangat la pemilik IPP kat dalam negara ni ? Kalau nak bina yang baru pun kos dia mungkin dah terlalu besar.  Jangan lupa Edra hanya 'rugi' RM2 billion tetapi pembelian IPP 'mesin ATM' kroni-kroni dapat menjimatkan berbillion-billion ringgit lagi .  Dikatakan sebanyak RM136.5 billion subsidi IPP telah diberikan kepada kroni-kroni dari tahun 1997 hingga 2011 . 

Dari rakan blogger Cucu Tok Selampit ;

"Tidak timbul soal penjajahan China melalui penguasaan Edra, atau kemungkinan China akan kenakan tarif jualan tenaga yang lebih tinggi atau China akan mengugut Malaysia jika mahukan sesuatu atau China hentikan pengeluaran tenaga dan Malaysia akan mengalami masalah.

Ini kerana Tenaga Nasional Berhad (TNB) masih pengeluar terbesar dengan kadar 50% pengeluar tenaga di Malaysia manakala Edra hanya mewakili 14% kapasiti pengeluar tenaga. Kedua, pembelian juga merangkumi Perjanjian Pembelian Aset tang telah ditandatangani. Mana boleh CGN Group suka-suka tidak menyediakan keperluan tenaga. Juga mana boleh CGN Group untuk mengenakan tarif yang tinggi kerana syarikat lain juga akan turut membidanya."

Read more at http://khairulryezal.blogspot.com/2015/11/penjualan-edra-global-energy-oleh-1mdb.html#yihV770fu32Ezi7V.99

Wednesday, November 18, 2015

Hantu Belaan DAPig Konar Baring Isu YAPEIM , Rosmah Pulak Kena ?

Perasan tak bila korang berhujah-hujahan dengan seseorang dan bila hujah korang mantap , siap bukti dan bukan air liur propa semata-mata , maka akan tiba satu ketika orang yang berlawan hujah dengan korang akan guna teknik konar baring , tiba-tiba orang tu akan ubah topik cerita pasal benda lain. Dia seboleh-bolehnya nak bagi orang lupa, apa yang dia propa atau fitnah sebelum ni . Aku dah banyak kali kena macam ni, orang macam ni sekali korang terkena , jangan layan dah . Dia nak dia je betul walau dia memang terbukti salah . Ini yang jadi dekat pemfitnah YAPEIM dari NOW asuhan Rapussy.



Selepas kena hantam bertalu-talu dalam media sosial dek kerana fitnah yang dibuat terhadap YAPEIM ditambah pulak dengan tindakan saman yang bakal dikenakan, mamat ni tiba-tiba nak alih isu . Akal macam ni memang mudah di baca ... ni teknik-teknik yang biasa orang-orang PKR buat , ala style aljobori la tu. Kadang-kadang tanya benda lain jawab benda lain . Mula-mula cerita lain, lepas kantoi cerita benda lain . Hahaha alamak rindu pulak aljobori punya gebang . Anak-anak didik dia punya gebang kurang umphhh, nampak sangat 'loopholes' . Semalam punya cerita, bajet2 nak tutup isu, si pemfitnah berkenaan tunding hal YAPEIM ni kat Rosmah pulak.




Tau lah geng-geng PAN, PKR dan DAP takde modal lain semuanya nak dikaitkan dengan Rosmah . Itu lah cerita depa dari dulu sampai sekarang . Yang akak Rosmah ni tak tahu menahu asyik jadi mangsa keadaan ja , nak buat macam mana kan ? Ramai sangat yang sakit hati, redha je lah. Semalam, belaan komunis DAPig ini mempersoalkan samada Rosmah adalah penaung bagi PEMANGKIN iaitu satu institusi yang ada kena mengena dengan YAPEIM . Perghh benda macam tu pun ko nak soal ke samdol ?? Google je la ... tu pun susah ke ? Ni modal nak menonjol diri bajet2 boleh jadi calon pada pilihanraya akan datang . Ya ALLAH ... jauhkan lah rakyat Malaysia dipimpin oleh mereka yang LGBT.

Apa yang menarik ialah selepas persoalan berkenaan ditimbulkan , pembantu khas Rosmah , Rizal Mansor dalam laman Facebook beliau secara sinikal menyindir si pemfitnah NOW.  Beliau menulis ;

"Saya nak jemput Akmal Nasir NOW minum petang.. Sambil tu boleh sembang.. Boleh saya terangkan definisi Penaung.."

"Akmal tanya soalan saya jawab.. Saya tanya soalan Akmal jawab.."

"Saya juga boleh beritahu senarai Persatuan dan Organisasi yang mana DS Rosmah menjadi Penaung.."

Apa agaknya yang nak ditanya Rizal semasa sesi minum teh tu kepada si pemfitnah ? Kalau aku dapat peluang tu ... aku cuma nak tanya .

"Bro ... R U GAY or BISEXUAL ? TOP or BOTTOM ?"


Selepas Jamil Khir, Surat Peguam dari YAPEIM Pula Bakal diterima 'Barua Komunis'

Kalau 2 hari sebelum ni si pemfitnah dari NOW terima surat peguam dari Jamil Khir , nampaknya dalam beberapa hari ni si pemfitnah tu akan terima satu lagi surat peguam dari YAPEIM sendiri . Tuduhan fitnah yang dibuat tu sangat berat, menimbulkan syak wasangka dan was-was dikalangan orang Islam sendiri , terutama orang Islam yang tak berapa faham pasal Islam. Macam-macam persoalan dan tuduhan sengaja ditimbulkan untuk menimbulkan kebencian masyarakat Islam dalam negara ni terhadap institusi yang dah banyak bantu orang Islam di Malaysia.


Semalam YAPEIM melalui ruangan Facebook mereka telah menyiarkan satu kenyataan akhbar mengenai fitnah-fitnah jahat yang telah dilemparkan oleh barua DAPig.  Melalui kenyataan akhbar itu Ketua Pengarah Kumpulan YAPEIM , Dato Abibullah menggariskan beberapa 'point' penting mengenai perniagaan yang dilakukan YAPEIM selain menangkis fitnah-fitnah jahat yang dilemparkan sebelum ini. Maksudnya YAPEIM memperoleh sumber kewangan bukan saja dari sumbangan orang Islam tapi juga dari perniagaan-perniagaan yang dijalankan.


Merujuk kepada petikan akhbar Dato Abibullah mengenai perniagaan yang dilakukan YAPEIM;

"Malah YaPEIM adalah pelopor dan peneraju dunia dalam memperkenalkan instrumen Ar Rahnu sejak 1993. Program Ar Rahnu terbukti telah menjana keuntungan yang amat memberangsangkan. Tahun ini sahaja, YaPEIM berjaya menjana pendapatan mencecah RM83 juta dari aktiviti Ar Rahnu. Pendapatan ini telah meningkat sebanyak RM11 juta berbanding RM72 juta tahun 2014."

"Selain daripada Ar-Rahnu, YaPEIM kini mula terlibat secara aktif di dalam bidang perniagaan yang lain seperti pasaraya, perniagaan berasaskan emas, bidang keselamatan (termasuk perlindungan takaful dan CCMS) dan pelaburan hartanah. Ketika ini YaPEIM sedang menggerakkan Tabung Ibadah Qurban dan meneliti peluang untuk menceburi di bidang penternakan."

"Melalui pelbagai pendekatan ekonomi yang dilaksanakan ini, Rezab Pendapatan YaPEIM terus bertambah dengan Aset Bersih sebanyak RM138 juta pada tahun 2014 dan dijangka bertambah menjadi RM160 juta sehingga Disember tahun 2015. Berdasarkan Laporan Kewangan 2014, jumlah aset keseluruhan YaPEIM berjumlah RM1.034 bilion."

"YaPEIM berjaya menjana pendapatan sendiri tanpa perlu bergantung kepada bantuan (geran) kerajaan dalam pengurusan dan operasinya."

Keuntungan yang diperoleh dari perniagaan yang dijalankan oleh YAPEIM pula di salurkan melalui aktiviti-aktiviti kebajikan seperti yang dinyatakan dalam petikan siaran akhbar berkenaan ;

"Hasil dari kejayaan dan keuntungan yang dijana melalui pelbagai aktiviti perniagaan pembangunan ekonomi YaPEIM memperkenalkan pelbagai program kebajikan seperti Skim Kecemerlangan Pelajar Nasional – SANTUN (melibatkan 5,200 orang pelajar yang cemerlang termasuk pelajar dari keluarga miskin)"

"Program Sinar Kasih dan Skim Khairat Nasional (dengan kumpulan sasar 200 ribu keluarga yang berdaftar di bawah e-Kasih)"

"Program Pembangunan Komuniti dan Program Pembangunan Keusahawanan (mencecah 120,000 orang pada penghujung tahun 2015)"

"Untuk rekod, YaPEIM juga merupakan penyedia dana dan pelopor utama bersama dengan Universiti Sains Malaysia (USM) bagi Skim Pembiayaan Ikhtiar Malaysia di bawah Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) sebelum ianya diambil alih oleh Kerajaan."

Merujuk kepada tuduhan fitnah yang dibuat oleh Pengarah NOW pula ;

"Setakat tahun 2014, YaPEIM telah mengeluarkan sejumlah RM453,089,453.00 bagi tujuan program pembangunan sosio-ekonomi (amal jariah). "

"Dalam tempoh yang sama jumlah kutipan sumbangan amal jariah YaPEIM melalui Skim Potongan Gaji (SPG) dan skim-skim lain hanyalah sebanyak RM334,931,764

"Manakala sejumlah RM118,157,689.00 adalah jumlah penambahan dari Dana Perniagaan YaPEIM bagi pengeluaran amal jariah yang diambil daripada sumber dana perniagaan YaPEIM."

"Atas sebab itu, tidak timbul sebarang isu kononnya YaPEIM membayar elaun Presiden dan Timbalan Presiden menggunakan duit sumbangan amal jariah melalui Skim Potongan Gaji. Segala pembayaran gaji, elaun dan keseluruhan kos operasi ditanggung sepenuhnya melalui dana daripada aktiviti perniagaan dan perkhidmatan yang dilaksanakan YaPEIM. "

"Tambah memeritkan daripada fitnah ini, adalah kesan kepada penerima-penerima sumbangan amal jariah YaPEIM yang terdiri daripada 200,000 keluarga kumpulan sasar Program Sinar Kasih dan Skim Khairat Nasional, 120,000 usahawan kecil yang terlibat dalam program pembangunan komuniti dan program pembangunan usahawan serta 5,200 pelajar di bawah Skim Kecemerlangan Pelajar Nasional (SANTUN)."

Penjelasan penuh YAPEIM boleh dirujuk di laman Facebook badan itu disini

Bukan perkara baru PKR dan beberapa pemimpinnya buat fitnah terhadap pemimpin , sebelum ni pun dah kerap buat fitnah . Buat fitnah kemudian minta maaf .Dulu tuduh Jamil Khir guna duit zakat , pong pang ke hulu hilir fitnah , last-last sekali minta maaf . Sekarang tuduh lagi ... kalau dulu duit zakat , sekarang ni pula dengan persepsi duit anak yatim . Nanti dah masuk mahkamah , agak-agak nak kalah , selesai luar mahkamah ... bergambar minta maaf lagi . Harapnya kali ni samada Jamil Khir atau YAPEIM sendiri tak perlu lah bagi peluang .

Tuesday, November 17, 2015

YAPEIM dikritik anak didik Rapussy kerana Buat Amal Jariah untuk Pelajar Malaysia di Paris

Barua DAPig , pengarah NOW yang memfitnah YAPEIM dah mula menggeletis bila sejak terima surat saman dari Jamil Khir semalam . Dalam keadaan serba panik itu, si barua mungkin telah mendapat khidmat nasihat dari mentor yang berpengalaman dalam hal-ehwal fitnah memfitnah ni (lepas kantoi kata lawak jenaka ??) untuk alihkan tumpuan umum kepada satu lagi isu lain yang membabitkan YAPIEM . Soal nikah kahwin dan program keusahawanan di France yang dikatakan menelan belanja sebanyak RM 290,000. Ada beberapa putar belit dan teknik propaganda hancing yang cuba dibuat bagi memburukkan pengurusan institusi berkaitan Islam di negara ini . Sebelum aku ulas, berikut adalah antara point-point yang dikeluarkan oleh pelajar yang terlibat dalam kursus yang dikatakan membazir itu .


"Program ini dikendalikan oleh Kelab SANTUN-YaPEIM Eropah dengan kerjasama Malaysian Students’ Association in France (MASAF) dan dianjurkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dengan kerjasama Kedutaan Malaysia di Perancis, Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM), Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI), dan Persatuan Kakitangan Perkhidmatan Ugama (PKPU)."

"Bagi melicinkan perjalanan program, pelbagai kemudahan (pengangkutan, penginapan dan makan minum) telah diberikan kepada para peserta (pelajar Malaysia) yang hadir dari negara-negara berdekatan seperti United Kingdom, Poland, Russia, Ireland dan tidak lupa juga pelajar dari Perancis."

Artikel penuh boleh dibaca di blog Flyingkick

Dari beberapa carian yang dibuat menggunakan google dengan keyword "Simposium Perdana Paris 2014" dengan niat untuk cari kebenaran dan bukan niat memfitnah , ada beberapa point yang aku nak hi-lite ..

1. RM290,000 yang dikatakan dibelanjakan itu menanggung sejumlah 60 peserta dari Eropah ... aku tak tipu , memang betul jumlah berkenaan . sumber . Kalau aku bagi sumber tulis-tulis je ada la mangkuk ayun akan tanya mana gambar ?? so aku google lagi ... jumpalah Flickr untuk majlis itu , itulah pentingnya social media education , kalau tak senang termakan fitnah


2. Apa yang nak dikalut sangat jumlah RM290,000 tu ? Aku check currency exchange hujung tahun 2014 , EURO vs MYR ,  1 EURO = MYR 4.26 . So RM 290,000 tu lebih kurang EURO 68,000 .  Katanya ada lebih kurang 60 orang student yang datang , berapa pegawai urusetia, penceramah dan Menteri yang datang aku tak pasti cuma aku anggarkan lah 10 orang ... jadi EURO 68,000 ni diguna untuk 70 atau mungkin lebih orang ni . Perbelanjaan termasuk pengangkutan , penginapan , makanan , tempat sesi ceramah dan sumbangan cenderahati . Program tu membazir ke?? Aku tak rasa bazir, sekurang-kurangnya anak2 orang Islam yang  ada di sana di beri perhatian . Sebab apa kursus nikah kahwin diselitkan ?? Faham-faham je lah ... sapa pernah belajar kat luar negara terutama negara-negara mat salleh ni tau la apa dugaan dia terutama yang berdarah muda


Kalau nak bawak 60 orang budak2 tu balik Malaysia rasanya kos lagi lebih dari RM290,000 kot ?? Nak tunggu 60 orang tu semua cuti ?? Ada yang tak balik bertahun juga ... bukan semuanya berduit nak balik selalu . Kos France - KL - France pun dah makan lebih kurang RM15,000 .... kalau 60 orang berapa ? RM 900,000 ?? Tak masuk penginapan hotel dan macam2 lagi ... 



3. Perkara ke-3 ialah program yang dibuat oleh YAPEIM tu juga kita boleh anggap sebagai amal jariah untuk pelajar-pelajar yang berada jauh di perantauan . Sekurang-kurangnya depa yang dok jauh-jauh ni tau kerajaan Malaysia masih ambik berat pasal diaorang .. kerajaan tak tinggal terus biar depa terkontang kanting . Ada 'engagement' , tak dibiar hanyut dengan budaya barat yang melalaikan. Kalau dibiar akan jadi abam Rafizi dan adek yang buat fitnah tu . Program ini sendiri dah diwar-warkan dalam satu laman web , diheboh-hebohkan sesama sendiri oleh pelajar yang belajar di sana . Depa cukup seronok bila tau tu program 'free' kerajaan atau lebih khusus YAPEIM tanggung . Dapat lah merasa berkumpul sekali sekala dengan kawan2 lain yang belajar di Eropah.


Kesimpulannya, seperti yang aku nyatakan dari awal-awal lagi . YAPEIM ni sedang ditarget oleh puak komunis babi , memperguna budak Melayu yang liberal , jenis tak kisah sangat pasal hal-ehwal agama ni , sebab tu buat kursus kahwin untuk pelajar-pelajar di Eropah pun ditentang habis-habisan . Yea lah kot, puak-puak ni tak kisah freesex dan LGBT kot ? Pundek betul . Kebetulan kursus dibuat pun hanya untuk anak-anak orang Islam , jadi tak mustahil ada puak sudah sakit hati ... apa lu susah, duit orang Islam ,program yang dibuat tu amal jariah untuk pelajar-pelajar , dan rasanya pelajar-pelajar ni pun layak . 





Pemfitnah YAPEIM Bakal Di-Saman, Ikut Jejak Abam Rapussy


Pemfitnah YAPEIM belaan DAPig sudah dapat surat saman dari Jamil Khir. Eloklah JK pantas respon, report polis dan hantar surat saman, kalau lewat/lembab maka peel-nya makin menjadi-jadi. Tak hairan lepas ni si pemfitnah akan belajar dari mentor sotongnya kononnya tuduhan ke atas YAPEIM tu gurauan je..


Kalau diperhatikan la, nampak macam ada tanda-tanda awal serangan imej terhadap institusi2 Islam negara ni. Kita tau di belakang NOW ada PKR, PKR pulak sekarang selepas alJuburi masuk dalam depa dah jadi anjing kepada puak komunis DAPig. DAPig memang tak senang dengan apa-apa usaha untuk menjadikan negara ni Islamik.


Tengok sendiri la macam mana DAPig menganjingkan PAS lepas dapat kuasa. Mata puak komunis ni mungkin dah naik juling tengok angka2 yang ada dalam akaun institusi Islam dalam negara ni. Depa punya game ialah peralat orang Melayu, buat fitnah kat institusi berkaitan Islam, timbulkan keraguan dan akhirnya Melayu sama Melayu gaduh komunis DAPig sakan melompat. 


Bila dah jadi haru biru, puak komunis ni mungkin akan cari kaedah untuk dapat keuntungan dari harta institusi Islam. Jangan ingat depa tak boleh buat, kerja cat-cat jalan untuk 'Bicycle Lane' kat Penang yang kontrak cecah RM30 juta tu apa jadahnya? Projek mngecat mana yang sampai RM 30 juta oii?? Tapi sesetengah orang Melayu tak pandang sangat hal ni depa lebih suka percaya dengan propaganda komunis nak menjahanamkan institusi Islam tu sendiri


Monday, November 16, 2015

Barua Komunis yang Fitnah YAPEIM Mula Hilang Punca

Kita tau ada satu parti chauvanis ni memang tak senang duduk kalau tengok orang-orang Melayu/Bumiputera ni bersatu . Bila kata bersatu tak semestinya mesti duduk dalam satu parti yang sama. Bersatu dalam konteks bila ada persetujuan bersama tentang sesuatu perkara contohnya dalam mempertahankan Islam dan hak-hak peribumi dalam negara ni . Memang ramai babi-babi chauvanis yang menempek dalam parti DAPig berpegang pada agenda sama nak pecah-belahkan orang-orang Melayu , depa cipta jalan cerita supaya orang-orang Melayu bergaduh sesama sendiri , sangsi sesama sendiri.

Bila ayahanda kepada babi-babi di parti chauvanis mengorak strategi, sahabat yang pernah bersekongkol dulu pun dicop sebagai penjenayah . Jelas sekali niat DAPig ketika bekerjasama dengan PAS dahulu hanya bertujuan untuk menagih undi Melayu yang sememangnya dah berpecah-pecah. Strategi ini berjaya, DAPig melalui barua-barua mereka dalam parti PAS terutama di Selangor menang bergaya dalam pilihanraya . Pengundi PAS tertipu kononnya, calon yang mereka undi itu akan membawa aspirasi Islam dalam barisan kepimpinan Pakatan Rakyat. Kononnya lah ..


Bila dah menang, tembelang babi-babi DAPig ni terserlah. Mulut makin kurang ajar, sudah berani sindir-sindir hak-hak istimewa Melayu, sudah berani sindir Sultan , malah sudah berani persoalkan penguatkuasaan undang-undang Islam terhadap orang Islam . Ma---chibaii lah punya DAPig, dasar keturunan komunis celaka. Malangnya,strategi DAPig ni boleh berjaya di sebabkan ramai Melayu-melayu bajet bagus yang dah buncit perut mereka diberikan habuan hasil haram untuk khianat dengan bangsa dan agama sendiri . 

Strategi DAPig sekarang makin menjadi-jadi, berkolaborasi dengan PKR . DAP mungkin sekarang sudah jadi tuan besar dalam gabungan yang mereka namakan sebagai Pakatan Harapan, yang lain hanya jadi barua tumpang tui, tak salah kalau aku kata banyak towkey-towkey and billionaire memang ada peruntukan sumbangan politik khas untuk DAP, depa ada harapan .... Harapan untuk kucar-kacirkan sistem yang kita ada sekarang , perlembagaan yang gariskan keistimewaan Melayu/Bumiputera dan Islam ni seolah-olah dilihat macam jadi batu penghalang untuk tindakan-tindakan mereka. 

Terbaru, YAPEIM diserang dengan hebat sekali oleh NOW melalui pengarahnya yang kuat benar aura gay-nya . Memang NOW dilihat sebagai proksi PKR , tapi siapa pula dilihat sebagai abang besar PKR sekarang ? Bukan DAP ke ? Semasa isu mengenai YAPEIM digembar-gemburkan media, ramai yang terkesima ,  naik angin sebab katanya YAPEIM makan harta anak yatim, YAPEIM penuh dengan kroni dan sebagainya . Antara yang pantas keluarkan statement membantai YAPEIM ialah DAP itu sendiri . DAP pakai Melayu celup itu tibai YAPEIM , kononnya Islamik tapi lupa kah mereka bila satu ketika dahulu operasi mencegah jualan arak dikuatkuasakan di Selangor, merekalah puak-puak yang paling lantang membangkang. Cilakak punya komunis.


Sahabat blogger The Unspinner terangkan mengenai isu YAPEIM yang sememangnya tak gunakan satu sen pun duit anak-anak yatim seperti yang didakwa. Ini semua game komunis nak bagi orang Melayu berpecah, game nak timbulkan syak wasangka di kalangan orang-orang Melayu , YAPEIM ni di-jenamakan semula semasa zaman Tun Mahathir , ramai yang dilantik pada zaman Tun Mahathir masih lagi pegang jawatan hingga kita. Melalui YAPEIM juga ada pelbagai jenis perniagaan dibuat, dapat hasilkan sumber pendapatan yang banyak ... bukan semata-mata sumbangan orang ramai.
Jumlah terkumpul dari potongan gaji adalah RM304.8 juta. Skim lain ada dalam RM30 juta.


"Jumlah yang diberi untuk amal jariah adalah RM453 juta ... lebih banyak dari jumlah yg disumbang."

"RM118 juta disumbang dari YAPEIM sendiri hasil perniagaan."


Dengan laporan polis yang dibuat oleh Jamil Khir baru-baru ini terhadap pengarah NOW yang buat tuduhan itu, maka jelas tuduhan yang dibuat terhadap YAPEIM dan diri beliau sendiri itu dianggap serius dan mamat yang mempunyai aura jambu belaan DAPig itu mungkin bakal dikenakan tindakan mahkamah . Reaksi mamat jambu belaan DAPig itu pula seperti hilang arah apabila melalui satu laporan polis yang dibuat beliau dilihat seperti cuba memutar belitkan tuduhan-tuduhan yang dibuat sebelum ini . Ini semua komunis punya game, ada pulak yang melayu-melayu ni berjoget sakan ikut rentak komunis , sial lah !

Tuesday, November 10, 2015

APA HAL-NYA PERKASA & PENDATANG ?

PERKASA baru-baru ni buat kenyataan bahawa suka atau tak, Cina dan India asalnya adalah di negara ini. Sebenarnya penulis dah agak muak dengan sentimen perkauman yang tak habis-habis dimainkan oleh PERKASA, sudah-sudah lah dengan sentimen pendatang tu . Kalau nak diikutkan sangat dari segi geografi , memang ramai juga orang Melayu yang susur galur keturunannya bukan dari Sememanjung Tanah Melayu . Ada yang dari berasal dari kepulauan Jawa, Sulawesi , Palembang, Riau, malah sejauh-jauh di Pakistan , India dan malah dari Tanah Arab sendiri.


Bayangkan kalau dalam takrifan perlembagaan ditambah pula dengan bahawa Melayu itu mesti hanya mempunyai susur galur keturunan bukan pendatang dari negara-negara asal yang lain ?Kalau tak disebabkan takrifan perlembagaan bahawa bangsa Melayu itu adalah mereka yang beragama Islam , bertutur dalam bahasa Melayu dan mengamalkan adat-adat orang Melayu maka ramailah di antara kita yang akan terkeluar ke-Melayu-annya . Soal pendatang dan bukan pendatang ni tak usahlah didebatkan lagi. Apa keperluan mengulang-ulang perkara yang serupa ?

Dah tertulis dalam perlembagaan negara mengenai hak-hak istimewa orang Melayu sebagai penduduk dalam negara ini . Tak dikatakan pula hak-hak istimewa orang Melayu itu terhad kepada Melayu tulen sahaja iaitu yang tiada darah campuran . Maklumlah Melayu ni banyak darah campurannya , Melayu Pakistan, Melayu Arab, Melayu Cina, Melayu India, Melayu Mat Salleh dan macam-macam jenis Melayu lagi .  Jadi dengan tidak mengambilkira susur galur keturunan, selagi pandai berbahasa Melayu , beragama Islam dan mengamalkan adat orang Melayu maka Melayu lah orang itu .

Adakah orang Cina atau India yang dikatakan pendatang oleh PERKASA itu boleh jadi Melayu kalau mereka ini pandai atau fasih bercakap bahasa Melayu? Beragama Islam dan mengamalkan adat orang Melayu ? Kalau diikutkan tafsiran perlembagaan mereka ini dah boleh dikira sebagai Melayu , tapi kalau ikut keturunan darah Cina atau India tetap mengalir dalam tubuh badan mereka . Tapi disebabkan definasi Melayu itu tadi maka hak keistimewaan itu juga mereka dapat.

Hal yang sama juga berlaku di kalangan ahli-ahli PERKASA itu sendiri , jangan tipu kata darah yang mengalir dalam tubuh badan mereka itu 100% darah Melayu asli . Ada yang campur mamak, ada yang campur Pakistan dan ada juga yang campur Cina. Jadi pada penulis tak perlu lah berlebih-lebihan dalam mengkritik , kerana lama-kelamaan hanya akan menyerlahkan hipokrasi dalam diri sendiri . Bayangkan seorang yang punya darah keturunan mamak, arab , pakistan yang pekat cakap soal pendatang di Tanah Melayu ini? Bukankah ia sesuatu perkara yang amat ironi sekali ???

Thursday, November 5, 2015

Sabotaj

1. Artikel terbaru yang disiarkan dalam blog Chedet bertajuk "Sabotaj" antara lain menyebut tentang pembelian tanah oleh 1MDB pada harga yang murah dan dijual kembali pada harga yang mahal . Apa yang dinyatakan ini seolah-olah mengimbau kembali peristiwa yang hampir serupa pernah berlaku pada tahun 1989 yang mana pada ketika itu syarikat Seri Kuda  Sdn Bhd yang baru ditubuhkan (30 January 1989) telah membeli sebidang tanah milik Selangor Turf Club (STC) pada harga RM110 juta.


2. Sekiranya pada zaman pemerintahan Najib Razak, perancangan bagi projek "Greater KL" diperkenalkan di zaman Tun Mahathir pula projek "Kuala Lumpur City Center" menjadi salah satu projek besar yang dirancang mantan Perdana Menteri itu. Bagi merelisasikan perancangan itu, tapak tanah bagi tujuan pembangunan projek “Kuala Lumpur City Center” perlu diambil alih dari pemilik tanah iaitu STC.



3. Tanah milik STC kemudian dibeli oleh syarikat Seri Kuda Sdn Bhd yang kemudiannya membuat permohonan untuk memindah status tanah STC itu bagi tujuan pembangunan hartanah. Hal ini dilaporkan majalah Far Eastern Economic Review (13/6/91) dan Investor Digest keluaran Julai 1992.  Proses pembelian tanah secara rundingan terus itu telah menjadi satu isu panas yang diperkatakan pada ketika itu malah pertukaran status tanah untuk tujuan pembangunan juga menimbulkan perasaan tidak puas hati beberapa pihak.



4. Akhbar Straits Times, pada 21 Ogos 1989 melaporkan selepas mesyuarat tergempar pada 18 Ogos 1989, STC telah mengumumkan penjualan kesemua 39 hektar tanah berkenaan kepada syarikat Seri Kuda Sdn Bhd yang hanya didaftarkan lebih kurang 7 bulan sebelum itu.  Ananda Krishnan merupakan antara pengarah Seri Kuda Sdn Bhd semasa ia mula-mula ditubuhkan.  Beliau dikenali sebagai salah seorang sabahat karib kepada Perdana Menteri pada ketika itu , Ananda sebelum itu juga pernah berkhidmat di Bank Negara (1982-1987) dan Petronas.



5. Sehingga pada tahun 1991, nama Ananda mendapat perhatian umum apabila syarikat Seri Kuda Sdn Bhd dinamakan sebagai antara syarikat yang terlibat dengan projek mega kerajaan yang menelan belanja berbillion ringgit. Seri Kuda Sdn Bhd mendapat laba yang besar hasil pelaburan yang dibuat dengan pembelian tanah dari STC pada tahun 1989 . Adakah pembelian 39 hektar tanah milik STC ini dibuat secara kebetulan atau ada perancangan yang rapi sebelumnya bagi menambahkan kekayaan sahabat baik Perdana Menteri pada ketika itu ? Seperti yang dilaporkan akhbar New Straits Times pada 18/6/91 , Petronas telah mengambil alih 51% kepentingan dalam Seri Kuda . Dianggarkan jumlah 51% kepentingan itu adalah sebanyak RM600 juta. Pada 22 Julai 2002 , seperti yang dilaporkan majalah The Edge , Petronas telah membeli 49% kepentingan dalam KLCC Holdings Bhd dari Ananda pada nilai RM 1.2 billion .


6. Garis masa penceritaan di atas menunjukkan bagaimana seorang sabahat baik mantan Perdana Menteri Malaysia berjaya melipat gandakan lagi kekayaan beliau dengan hanya bermula dengan sedikit pelaburan dalam pembelian tanah yang mungkin dibuat secara paksa rela.  Pembangunan “Kuala Lumpur City Center” berjaya dilakukan kerana tiada unsur-unsur SABOTAJ dalaman seperti yang cuba dilakukan dengan projek “Greater KL” melalui 1MDB . Apa yang membezakan 1MDB dan Seri Kuda Sdn Bhd ialah 1MDB adalah syarikat milikan kerajaan manakala Seri Kuda Sdn Bhd pula adalah milikan sahabat baik ketua kerajaan. Sekiranya tiada unsur-unsur SABOTAJ ini , tidak mustahil sebuah lagi mercu tanda di Kuala Lumpur akan wujud dan mampu menarik lebih banyak pelaburan luar negara . Malangnya ini tidak berlaku kerana bak kata mantan Perdana Menteri …

“MELAYU MUDAH LUPA … “