Tuesday, November 25, 2014

Tandatangan Rosmah Mansor Tak Bernilai

Semalam, isteri Perdana Menteri dah buat kenyataan dengan jelas iaitu tolak je mana-mana permohonan projek yang bermodalkan nama beliau . Eloklah Rosmah buat kenyataan secara terbuka tu semalam, kita tahu ramai yang cuba berbaik-baik dengan beliau sebab ada kepentingan peribadi. Dek kerana sikap jual nama untuk dapatkan projek ni lah yang menyebabkan ada saja pelbagai tuduhan terhadap beliau, walhal yang buat taik si kaki ampu di yang ada keliling beliau .


Bila gagal dapatkan projek maka mula lah buat cerita dan macam-macam lagi . Bukan kita takde contoh ... banyak contoh , ramai bekas pemimpin UMNO yang dok hantam kerajaan sekarang pun kaki projek. Dah tak dapat habuan maka mula lah depa ni sebar segala cerita, termasuk hal ehwal sulit. Sikit punya celaka ke ?

Dari petikan portal The Star; http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2014/11/25/rosmah-lobi-projek/

"Sesiapa yang menggunakan nama saya , saya minta pejabat dan kementerian tidak meluluskannya ," kata beliau pada majlis himpunan tahunan Skuad Sayang di Hotel Sri Pacific di sini, Isnin. 

 Beliau berkata terdapat kes di mana projek-projek yang dicadangkan mendakwa bahawa beliau mempunyai 20 atau 30 peratus kepentingan di dalamnya . 

 "Bagaimana ketua-ketua jabatan boleh meluluskan projek-projek tersebut tanpa memeriksa fakta dengan saya? " tanya Rosmah yang juga penaung Skuad Sayang. Rosmah berkata cara terbaik untuk memeriksa masalah itu ialah dengan menolak serta-merta orang-orang yang menggunakan namanya . 

 " Saya juga tidak mempunyai kuasa untuk menandatangani apa-apa. Tandatangan saya tidak bernilai ," tegas beliau.


Jadi berdasarkan ucapan beliau semalam, kita harap Ketua-ketua Jabatan pls take note lah yea .... Rosmah sendiri kata tandatangan dia tak bernilai, jadi sesiapa yang menjual nama beliau eloklah si ketua-ketua jabatan ni pergi check dulu dengan tuan punya tubuh badan sendiri . Aku tahu ada di antara si ketua-ketua jabatan ni akan terus luluskan tetapi pada masa yang sama sebarkan cerita buruk pasal Datin Seri tanpa check dulu . Jadi jangan jadi bodoh ... Rosmah punya tandatangan takde nilai. Boleh frame kan artikel yang dikeluarkan oleh The Star online ni dan letak kat bilik pejabat masing-masing untuk rujukan.


Apa pun kenyataan yang dikeluarkan Rosmah semalam dah tentu mengecewakan geng-geng kaki projek yang tengah beratur nak menghimpit. Nak cari projek, guna lah cara yang betul , bila guna nama isteri PM dah tentu-tentu merosakkan lagi nama dia yang selama ni dah diburukkan dek fitnah pembangkang . Jadi penaung program PERMATA pun dah kena fitnah sedangkan orang yang fitnah tu tak tahu pun audit PERMATA tu sendiri. Pakai main sembur je.


Tuesday, November 18, 2014

Sasterawan Negara 'Hentam' Melayu

Penulis terbaca dalam satu artikel yang diterbitkan portal pro-pembangkang Malaysiakini mengenai gesaan A. Samad Said yang menggesa NGO-NGO Melayu perlu ikut contoh NGO Beng Hock berkaitan kemaitan dalam tahanan. Pak Samad kata masyarakat Tiong Hua lebih prihatin berbanding NGO Melayu dalam isu-isu sebegini. Memetik laporan Malaysiakini ;


"Pak Samad membangkitkan bagaimana kes kematian bekas pegawai kastam Ahmad Sarbaini Mohamed dan pembantu ahli politik Teoh Beng Hock yang mendapat reaksi berbeza daripada masyarakat Melayu dan Cina."

Seperti yang kita tahu, kes ini memang disiasat, tak boleh sesuka hati nak tuduh orang itu atau orang ini bertanggungjawab . Kita boleh nampak apa yang dibuat oleh NGO Beng Hock ini lebih menjurus kepada nak meletakkan tuduhan kepada badan kerajaan yang menyiasat. Dalam artikel sebelum ni penulis dah pernah nyatakan, kalau seseorang individu yang disiasat atau ditahan tu nak bunuh diri dalam tahanan, tuduhan tak boleh dilelakkan sepenuhnya ke atas pihak berkuasa yang menahan.

Contohnya dalam kes Beng Hock dan Sarbaini, walaupun pemantauan ketat dilakukan ke atas kedua-dua individu berkenaan, penulis pasti kalau dah tekad nak bunuh diri apa yang boleh dilakukan lagi? Takkan lah sampai ke jamban pun pegawai SPRM yang menyoal siasat kedua-dua individu berkenaan kena 'follow' . Kalau dah sampai tahap tu, ada pula barua-barua dari NGO Hak Asasi Manusia acuan PR akan meroyan sedangkan mereka hanya disoal-siasat dan belum pasti lagi pesalah.

Dengan adanya NGO-NGO sebegini seperti yang diminta Pak Samad, apa yang boleh mereka buat selain jadi pendesak dan agen untuk membenci kerajaan ? Bodoh dan bangang bila ada tuduhan dan suara-suara sumbang dari NGO Beng Hock mengatakan SPRM ada kaitan dengan kematian Beng Hock, tuduhan dibuat seolah-olah SPRM yang membunuh Beng Hock. Kalau difikirkan logik mudah, seorang pembunuh takkan bunuh mangsa di tempat yang paling mudah beliau disyaki. Dari situ dah timbul pelbagai persoalan yang meragukan.

Kenyataan Pak Samad mungkin dibuat atas sebab kemaruk perhatian . Mungkin dah makin tak popular atau makin ramai yang dah meluat dengan konco-konco Anwar . Pak Samad kita tau dulu memang penjilat tegar kerajaan BN, dah puas dapat pelbagai keuntungan dan penghormatan tapi mulai lupa diri . Entah apa habuan yang beliau peroleh bila tiba-tiba beralih arah. Tak apa lah Pak Samad pun dah tua, janggut makin putih dan makin panjang tapi akal makin singkat. Terus mengelamun dek puisi-puisi khayalan yang syok sendiri.

Monday, November 17, 2014

Nik Aziz Bidas DAP 'Bodoh'

Hubungan politik antara DAP dan PAS makin lama makin meruncing . Gabungan PAS, DAP dan PKR dalam Pakatan Rakyat mungkin tak lama lagi hanya tinggal gabungan PKR dan DAP sahaja . Apa yang boleh diperhatikan sekarang, puak-puak bukan ulama dalam PAS cuba sedaya upaya nak terus kekalkan gabungan DAP-PAS-PKR dan terus menjadi 'anjing' kepada DAP dan PKR . PKR dan DAP sedar tanpa PAS, aktiviti-aktiviti yang melibatkan himpunan secara besar-besaran yang selalu mereka lakukan mungkin tak akan berjaya .


Lihat saja bagaimana perhimpunan yang dibuat untuk menyokong Anwar semasa perbicaraan di mahkamah baru-baru ini mendapat sambutan hambar . Mereka gagal gerakkan sokongan terhadap Anwar kerana elemen PAS makin lama makin terhakis dalam gabungan Pakatan Rakyat. PAS mungkin sedikit demi sedikit sedar bahawa selama ini mereka telah di 'anjing' kan dalam PR, titik tolak kesedaran ini mungkin semasa berlaku krisis 'Kajang Move' di mana pemimpin-pemimpin parti itu telah dihina oleh beberapa pemimpin besar PKR dan DAP.

Baru-baru ini DAP membuat kenyataan yang seolah-olah memaksa Presiden PAS untuk hadir ke mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat. Kenyataan dibuat oleh Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng yang meminta Presiden PAS , Datuk Seri Abdul Hadi Awang supaya hadir selepas beberapa bulan Presiden parti itu gagal  menghadiri mesyuarat . Hari ini, Mursyidul AM PAS Datuk Seri Nik Aziz menempelak DAP sebagai reaksi gesaan yang dibuat oleh Lim Guan Eng itu . Dalam satu kenyataan yang dibuat Nik Aziz berkata ketidakhadiran Hadi sepatutnya tidak dipersoalkan kerana beliau ada alasan yang tersendiri.


"Kerja 'orang bodoh' ini (mempersoalkan ketidakhadiran Hadi)," katanya kepada pemberita ketika ditemui di rumahnya di Pulau Melaka semalam.

Tahniah penulis ucapkan kepada Mursyidul Am PAS kerana sekurang-kurangnya berani membuat kenyataan 'makan dalam' kepada Lim Guan Eng dan DAP . Kita tengok lepas ni apa pulak reaksi DAP. PKR macam biasa 'play safe' , diaorang tak boleh lebih-lebih sebab keadaan Anwar sekarang seperti telur di hujung tanduk . Kalau buat kenyataan yang kurang menyenankan PAS dah tentu sekali perancangan nak buat huru-hara kalau Anwar kena sumbat penjara atas kesalahan liwat tentu gagal .

Tuesday, November 4, 2014

Penyokong Kuat PKR Nak Ludah Muka Rafizi Ramli

Ternampak satu posting FB dari seorang penyokong tegar Pakatan Rakyat, orang gelar mamat ni Jamil Kucing...memang selalu turun ni kalau ada je program2 anti-kerajaan , muka dia ni memang tak pernah miss... Apa yang menarik nak diceritakan ialah pasal dia bengang sangat dengan Abam Rafizi Ramli sampai ke tahap nak LUDAH MUKA. 

Dah post kat FB , segala perangai hipokrit Rafizi diceritakan ... ini bukan pasal apa pun. Aku agak Jamil Kucing bengang sebab dah tak ramai yang hadir dalam perbicaraan kes liwat Anwar , masing-masing dah takde mood. Bila dah jadi macam ni ada je la orang nak dipersalahkan . 


Target si Jamil Kucing ni si Rafizi Ramli... antara pemimpin PKR yang mana ramai ahli-ahli PKR sendiri cukup meluat. Sebab apa depa meluat.. aku pun tak pasti , tapi dari kenyataan yang ditunjukkan si Jamil Kucing ni , nampak sangat si Rafizi Ramli ni cukup kuat mengampu Anwar , dilantik jadi Setiausaha Agung pun mungkin sebab kuat mengampu , mungkin sebab tu ramai yang tak puas hati . 



Rafizi kalau bab bercakap memang nombor satu, cakap macam berjiwa rakyat bla bla bla .... kalau betul sangat berjiwa rakyat, kenapa ramai ahli-ahli lama dalam PKR ni cukup terbakar dengan dia ? Nak kata depa jeles sebab Rafizi Ramli ni muda lagi , tak jugak . Ramai jugak pemimpin PKR macam Nik Nazmi tu muda belia...tak kena attack sampai macam ni sekali pun . Apa pun , gudluck Rafizi ...semoga berjaya jadi pemimpin yang dibenci oleh ahli parti sendiri. 


Monday, November 3, 2014

Projek 'Laluan Basikal di Penang' Lubuk Buat Duit ... Siapa Untung ?

Satu artikel yang dikeluarkan portal FMT 3 hari lepas boleh dikatakan agak kontroversi. Ia melibatkan 'pembinaan' lorang basikal sepanjang 12km yang menelan belanja RM30 juta . Penulis tak pasti sejauh mana kebenaran dakwaan yang dibuat oleh aktivis yang bernama Ong Eu Soon ini, namun menurut beliau paling banyak pun perbelanjaan untuk pembinaan laluan basikal sepanjang 12km ini ialah RM6 juta , itu pun dah kira mark-up 60% ! Hal berkenaan pembinaan lorong basikal sepanjang 12km yang bernilai RM30 juta ni telah diwar-warkan sejak tahun 2012 lagi . Artikel Malaysian Insider pada 11 October 2012 telah menyiarkan kenyataan KM Pulau Pinang pada ketika itu yang menyebut mengenai fasa pertama pembinaan laluan berkenaan.


Menurut artikel portal berkenaan, projek laluan basikal ini adalah kerjasama 5 buah syarikat dan Majlis Perbandaran Pulau Pinang. Syarikat-syarikat yang dikatakan terlibat ialah IJM Land, Tropicana Ivory, GSD Land, CP Landmark dan Asia Green Group . Mungkin pada ketika artikel itu disiarkan, isu harga RM30 juta itu tenggelam dek isu-isu lain yang mungkin lebih panas. Penulis cuba buat semakan di beberapa laman web mengenai kemunasabahan harga laluan basikal di Pulau Pinang. Dari apa yang ditunjukkan di laman web ;

http://www.pedbikeinfo.org/planning/facilities_bike_bikelanes.cfm


Kos untuk pembinaan laluan basikal yang mempunyai kelebaran 5 kaki ialah dalam sela  $5,000 hingga $535,000 per mile atau lebih kurang  [ (5,000 * 3.4) / (1.6) ] = RM 10,625 / km - RM 1,136,875 / km .


Kalau ambik paling mahal punya harga pun , kos laluan 12km patut RM 1,136,875 x 12 = RM 13,642,500 ... RM 13.6 juta pun paling mahal , ini berdasarkan kos study yang dibuat oleh University of North Carolina ,, gua bukan pakai sembur je tulis. Jadi dari projek ni kita boleh nampak ada orang buat untung melampau dengan kerjasama kerajaan negeri Pulau Pinang .


Bila dah ada laluan basikal .... mestilah ada basikal untuk disewakan pulak, projek ni memang boleh buat duit , tapi nak 'cover' diaorang kata lah demi environment... persekitaran yang sihat dan macam2 lagi .. bla bla bla . Berapa ramai lah yang nak guna sangat laluan basikal tu ? Jangan tak lama lagi kita nampak Mat Bangla dan Mat Indon lagi ramai guna laluan RM30 juta tu berbanding rakyat Pulau Pinang sendiri . 

Baru-baru ni sebuah syarikat yang namanya Public Bike Share Sdn Bhd memenangi tender untuk uruskan hal ehwal penjagaan, dan penyelenggaraan basikal yang akan digunakan orang ramai kelak. Tender MPPP yang dimenangi bernilai RM 9.2 juta dibiayai oleh sektor swasta . Tak dinyatakan apa nama sektor swasta tu .. alangkah baik kalau kerajaan Pulau Pinang menamakan syarikat mana yang sanggup bayar RM9.2 juta itu . Kita nak bagi 'kredit' kerana usaha murni syarikat berkenaan . Rakyat juga nak tahu .. siapa di belakang Public Bike Share Sdn Bhd ... kena tahu semua tu , kan kerajaan Penang ni telus ..