Monday, November 3, 2014

Projek 'Laluan Basikal di Penang' Lubuk Buat Duit ... Siapa Untung ?

Satu artikel yang dikeluarkan portal FMT 3 hari lepas boleh dikatakan agak kontroversi. Ia melibatkan 'pembinaan' lorang basikal sepanjang 12km yang menelan belanja RM30 juta . Penulis tak pasti sejauh mana kebenaran dakwaan yang dibuat oleh aktivis yang bernama Ong Eu Soon ini, namun menurut beliau paling banyak pun perbelanjaan untuk pembinaan laluan basikal sepanjang 12km ini ialah RM6 juta , itu pun dah kira mark-up 60% ! Hal berkenaan pembinaan lorong basikal sepanjang 12km yang bernilai RM30 juta ni telah diwar-warkan sejak tahun 2012 lagi . Artikel Malaysian Insider pada 11 October 2012 telah menyiarkan kenyataan KM Pulau Pinang pada ketika itu yang menyebut mengenai fasa pertama pembinaan laluan berkenaan.


Menurut artikel portal berkenaan, projek laluan basikal ini adalah kerjasama 5 buah syarikat dan Majlis Perbandaran Pulau Pinang. Syarikat-syarikat yang dikatakan terlibat ialah IJM Land, Tropicana Ivory, GSD Land, CP Landmark dan Asia Green Group . Mungkin pada ketika artikel itu disiarkan, isu harga RM30 juta itu tenggelam dek isu-isu lain yang mungkin lebih panas. Penulis cuba buat semakan di beberapa laman web mengenai kemunasabahan harga laluan basikal di Pulau Pinang. Dari apa yang ditunjukkan di laman web ;

http://www.pedbikeinfo.org/planning/facilities_bike_bikelanes.cfm


Kos untuk pembinaan laluan basikal yang mempunyai kelebaran 5 kaki ialah dalam sela  $5,000 hingga $535,000 per mile atau lebih kurang  [ (5,000 * 3.4) / (1.6) ] = RM 10,625 / km - RM 1,136,875 / km .


Kalau ambik paling mahal punya harga pun , kos laluan 12km patut RM 1,136,875 x 12 = RM 13,642,500 ... RM 13.6 juta pun paling mahal , ini berdasarkan kos study yang dibuat oleh University of North Carolina ,, gua bukan pakai sembur je tulis. Jadi dari projek ni kita boleh nampak ada orang buat untung melampau dengan kerjasama kerajaan negeri Pulau Pinang .


Bila dah ada laluan basikal .... mestilah ada basikal untuk disewakan pulak, projek ni memang boleh buat duit , tapi nak 'cover' diaorang kata lah demi environment... persekitaran yang sihat dan macam2 lagi .. bla bla bla . Berapa ramai lah yang nak guna sangat laluan basikal tu ? Jangan tak lama lagi kita nampak Mat Bangla dan Mat Indon lagi ramai guna laluan RM30 juta tu berbanding rakyat Pulau Pinang sendiri . 

Baru-baru ni sebuah syarikat yang namanya Public Bike Share Sdn Bhd memenangi tender untuk uruskan hal ehwal penjagaan, dan penyelenggaraan basikal yang akan digunakan orang ramai kelak. Tender MPPP yang dimenangi bernilai RM 9.2 juta dibiayai oleh sektor swasta . Tak dinyatakan apa nama sektor swasta tu .. alangkah baik kalau kerajaan Pulau Pinang menamakan syarikat mana yang sanggup bayar RM9.2 juta itu . Kita nak bagi 'kredit' kerana usaha murni syarikat berkenaan . Rakyat juga nak tahu .. siapa di belakang Public Bike Share Sdn Bhd ... kena tahu semua tu , kan kerajaan Penang ni telus ..




0 comments:

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu