Monday, November 17, 2014

Nik Aziz Bidas DAP 'Bodoh'

Hubungan politik antara DAP dan PAS makin lama makin meruncing . Gabungan PAS, DAP dan PKR dalam Pakatan Rakyat mungkin tak lama lagi hanya tinggal gabungan PKR dan DAP sahaja . Apa yang boleh diperhatikan sekarang, puak-puak bukan ulama dalam PAS cuba sedaya upaya nak terus kekalkan gabungan DAP-PAS-PKR dan terus menjadi 'anjing' kepada DAP dan PKR . PKR dan DAP sedar tanpa PAS, aktiviti-aktiviti yang melibatkan himpunan secara besar-besaran yang selalu mereka lakukan mungkin tak akan berjaya .


Lihat saja bagaimana perhimpunan yang dibuat untuk menyokong Anwar semasa perbicaraan di mahkamah baru-baru ini mendapat sambutan hambar . Mereka gagal gerakkan sokongan terhadap Anwar kerana elemen PAS makin lama makin terhakis dalam gabungan Pakatan Rakyat. PAS mungkin sedikit demi sedikit sedar bahawa selama ini mereka telah di 'anjing' kan dalam PR, titik tolak kesedaran ini mungkin semasa berlaku krisis 'Kajang Move' di mana pemimpin-pemimpin parti itu telah dihina oleh beberapa pemimpin besar PKR dan DAP.

Baru-baru ini DAP membuat kenyataan yang seolah-olah memaksa Presiden PAS untuk hadir ke mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat. Kenyataan dibuat oleh Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng yang meminta Presiden PAS , Datuk Seri Abdul Hadi Awang supaya hadir selepas beberapa bulan Presiden parti itu gagal  menghadiri mesyuarat . Hari ini, Mursyidul AM PAS Datuk Seri Nik Aziz menempelak DAP sebagai reaksi gesaan yang dibuat oleh Lim Guan Eng itu . Dalam satu kenyataan yang dibuat Nik Aziz berkata ketidakhadiran Hadi sepatutnya tidak dipersoalkan kerana beliau ada alasan yang tersendiri.


"Kerja 'orang bodoh' ini (mempersoalkan ketidakhadiran Hadi)," katanya kepada pemberita ketika ditemui di rumahnya di Pulau Melaka semalam.

Tahniah penulis ucapkan kepada Mursyidul Am PAS kerana sekurang-kurangnya berani membuat kenyataan 'makan dalam' kepada Lim Guan Eng dan DAP . Kita tengok lepas ni apa pulak reaksi DAP. PKR macam biasa 'play safe' , diaorang tak boleh lebih-lebih sebab keadaan Anwar sekarang seperti telur di hujung tanduk . Kalau buat kenyataan yang kurang menyenankan PAS dah tentu sekali perancangan nak buat huru-hara kalau Anwar kena sumbat penjara atas kesalahan liwat tentu gagal .

1 comment:

  1. Dah lama dah tau dapigs tu racist dan bodoh tapi kenapa masih sebantal dengan orang bodoh?

    ReplyDelete