Sunday, October 12, 2014

Edisi Sarban Ketat: HARAKAH Fitnah PERMATASejak pembentangan bajet 2014, lidah rasmi PAS , Harakah melalui portal online telah mula melakukan serangan terhadap Rosmah hanya berdasarkan komentar dari seseorang yang mengaku kakitangan PERMATA. 

Komentar itu seperti yang dipetik Harakah menyatakan bahawa PERMATA langsung tidak mendapat peruntukan untuk mengadakan majlis bahkan kena cari dana sendiri.  Harakah juga mempersoalkan pemberian bajet kepada PERMATA sedangkan ia bukanlah pertubuhan yang didaftar di bawah ROS.

Artikel yang dikeluarkan Harakah dilihat sengaja untuk mengelirukan pembacanya dan seperti menunjukkan kedangkalan pemikiran si penulis. Ada beberapa isu yang perlu dijelaskan disini. 

Isu pertama, bajet RM711 juta bukanlah hanya untuk PERMATA sahaja, tetapi meliputi 3 badan pendidikan awal2 kanak iaitu tadika KEMAS, tadika perpaduam dan PERMATA. Ramai yang seperti tidak mahu ambil tahu kandungan program PERMATA membuat tuduhan melulu tanpa ada kefahaman mengenainya.

Isu kedua iaitu dari komentar yang kononnya kakitangan PERMATA. Bagaimana penulis artikel dapat membuat kesimpulan hanya dengan komentar seorang kakitangan? Sekiranya tiada bantuan oleh kerajaan dalam program2 PERMATA perkara ini pasti menjadi buah mulut ibu bapa kepada anak2 PERMATA ini, namun ini tak berlaku malah pujian yang diterima dengan keberkesanan program PERMATA ini, malah negara2 luar juga turut mahu mengadaptasi PERMATA di negara mereka dengan mendapatkan khidmat nasihat Isteri PM , DS Rosmah.

Isu ketiga, seperti yang dinyatakan oleh seorang sahabat di FB ialah 
PERMATA adalah sebuah agensi kerajaan. Namanya BAHAGIAN PERMATA. Sebuah agensi yg terletak dibawah JPM sejak zaman Tun Abdullah PM. Di bawah JPM ada pelbagai bahagian lagi. Bahagian Istiadat, Bahagian Perumahan, Bahagian Kewangan dan mcm2 lagi. Mana ada agensi kerajaan berdaftar dgn ROS ?

Oleh itu, jangan sempitkan pemikiran kita hanya dari sudut persepsi semata-mata. Sekurang kurangnya luangkan masa untuk buat kajian dengan tulisan2 picisan berbaur politik yang lebih kepada andaian dan persoalan semata mata

No comments:

Post a Comment