Friday, October 31, 2014

Blogger Perasan Intelek Kena Balun di Belakang

Gua memang anti betul dengan sorang blogger ni..bila menulis seolah olah dia lah saja yang betul dia lah paling bijak...segala gala pasal dia. Gua pernah gelar blogger ni "Shit Inside His Head" , sebab dalam kepala hotak dia penuh informasi2 najis yang kononnya dia dapat info dari orang dalam...konon boleh dipercayai...blah la lu, hari tu kantoi tulis artikel fitnah lepas tu delete..ingat orang lupa ke?

Ok artikel ni aku copy paster dari blog ni..

http://asas2020.blogspot.com/2014/10/apa-motif-najib-razak-lantik-orang-gila.html

Banyak juga penjelasan yang membalas tuduhan blogger "shit"

Salah satu tanda soal besar dalam keputusan kerajaan Najib Razak ialah tindakan melantik orang yang tidak sihat mental seperti Syed Akbar Ali yang juga dikenali sebagai Blogger "Outsyed the box" ke dalam panel penasihat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

Jika dulu-dulu Syed Akbar gila membelasah ulama dan mufti kononnya beliau paling bijak dalam hal agama biarpun sepatah bahasa arab pun tidak boleh difahaminya.

Sekarang kegilaan terbaru Syed Akhbar ialah memberi fakta bohong dan palsu berkenaan dengan kerajaan.

Dalam artikel terbaru "We're Witnessing The End Of The Oil Era", beliau menulis, 

Pendek kata oil is going to go lower throughout 2014 and into 2015. Goldman Sachs even forecasts US80 per barrel up to 2016.

So when is the price of petrol going to go down in our country, which produces 650,000 barrels a day? Or at least RON 97 which is not subsidised. Since RON 97 is not subsidied why doesnt the price of RON 97 decrease?

The oil price in the rest of the world has decreased. 2016 is the UMNO elections. 2018 is the General Elections. If oil prices remain weak throughout 2014 to 2016 (which I think they will) Petronas' revenue will be severely affected.

The gomen's revenue will be affected. Macam mana nak bayar gaji kakitangan kerajaan?

Macam mana nak pergi shopping di London untuk beli handbag?

How to keep burning billions for projects that DO NOT MATERIALISE like AES (money spent project batal), fuel subsidy management (money going to be spent project batal), 1MDB (black hole), sturgeon farming (money spent tapi project batal), or going into cost overruns (RM4 bil for KLIA2), money spent tapi rumah tak jadi (PR1MA housing).

It is just endless. All this is going to come to a head around 2016-2018. After that the BN will lose the elections. Rotunda will have to cook her own rice.
Keseluruhan tulisan Syed ini merupakan satu penyelewengan fakta yang bertujuan menghasut orang ramai membenci kerajaan.

Pertama Syed mengaitkan pemilihan UMNO 2016 dan pilihan raya 2018 dan isu pendapatan PETRONAS dan Negara akan berkurangan. Apa tujuan? Memang susah mahu faham tulisan blogger "mental" macam Syed ini yang perasan beliau paling hebat dan paling pandai.

Mungkin beliau mahu memberitahu UMNO ambil duit kerajaan untuk pemilihan dan pilihan raya? Bagaimana tuduhan ini boleh dibuat oleh seorang ahli panel SPRM? 

Panel penasihat SPRM ini pula membuat mengaitkan pula kejatuhan pendapatan kerajaan dengan gossip mengenai "kegiatan membeli belah beg tangan di London." 

Apakah kenyataan ini bukan ingin membuat saranan secara tersembunyi bahawa pemimpin Negara menggunakan wang kerajaan untuk kepentingan peribadi sesuka hati?

Kedua, Syed memberi fakta yang salah dan mislead pembaca dengan menyatakan 

1. AES dibatalkan. Adalah tidak benar AES dibatalkan kerana sehingga sekarang ia diteruskan. Apa yang berlaku hanyalah perubahan pengurusan AES.

2. Pembatalan pengurusan sistem subsidi petrol merugikan wang Negara yang banyak. Ini juga merupakan satu pembohongan. Sistem Susbsidi petrol masih diperingkat kajian dan kerajaan tidak pernah membayar kepada mana-mana syarikat pun. 

3. 1MDB (Black hole). Apa maksud Syed dengan kenyataan ini? Orang akan beranggapan 1MDB mengalami masalah kewangan yang besar dan bakal meruntuhkan Negara. 

Sedangkan fakta sebenar 1MDB merupakan konglomerat besar yang sungguhpun mempunyai hutang besar tetapi juga asset besar. Kerajaan hanya memberi jaminan kepada sebanyak RM 5.8 billion atas hutang 1MDB. Ini bermakna jika ditakdirkan 1MDB muflis pun, ia hanya membabitkan tidak sampai 5 peratus bajet Negara. Bagaimana ia boleh dianggap "black hole"?

4. Projek ikan sturgeon juga bukan projek kerajaan. Dan menyatakan projek ini telah dibatalkan menyebabkan berlaku kerugian atas perbelanjaan ADALAH SATU PEMBOHONGAN lagi.

5. Syed juga mendakwa perbelanjaan RM 4 billion untuk KLIA2 merupakan satu perbelanjaan yang melampaui. Malangnya sekali lagi dakwaan Syed ini langsung tidak disokong oleh kiraan yang munasabah atau pandangan yang berwibawa.

6. Dakwa syed, Wang dibelanjakan tetapi Rumah Prima tiada! Kita mahu tahu fakta dan statistik mana menyatakan wang telah dibelanjakan tetapi rumah PRIMA tidak siap?

SEHINGGA KINI BELUM ADA SEBUAH PROJEK PERUMAHAN PRIMA YANG TERBENGKALAI. TIDAK PASTILAH KITA JIKA SYED ADA KEPAKARAN MENGURUSKAN PROJEK PERUMAHAN YANG BOLEH SIAP SEKELIP MATA.

Sejak kebelakangan ini Syed Akhbar telah membuat pelbagai kenyataan memburukkan Perdana Menteri dan kerajaan tanpa sebarang bukti. 

Sekali sekala Syed perlu ukur baju di badan sendiri. Apakah kejayaan beliau yang begitu hebat sehingga melayakkan beliau membuat pelbagai kenyataan dan tuduhan tanpa disokong oleh bukti?

Cukuplah Syed! Muhasabah diri, jangan rosakkan imej kerajaan kerana Perdana Menteri tidak mahu mengikut cakap anda!

Mungkin kerana terlalu banyak berfikir luar kotak, akhirnya blogger ini sudah jadi gila!

2 comments:

eh eh tak ada komen langsung. kesian

tak de komen tak semesti tidak dibaca.. teruskan bidaman..aku dok baca gak blog outside syed tu.. dan walaupun tak tau kes sebenar syed outside box ni tapi at least aku dapat sedikit gambaran...

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu