Wednesday, September 3, 2014

"Trending" Rasis, Biadap, dan Menghasut Makin Menjadi

Kebelakangan ni banyak betul kenyataan-kenyataan berbaur hasutan di keluarkan , samada dalam bentuk perkauman atau keagamaan . Ada juga hasutan yang dibuat sampai nak keluarkan Sabah dan Sarawak dari Malaysia . Mereka yang menghasut ni buat kenyataan seolah-olah majoriti rakyat sokong dengan apa yang dibuat mereka , walhal dalam realiti yang bersuara ni hanyalah segelintir kecil tapi disebabkan 'lantang' nampak lah macam ramai . Orang Penang kata , dok buat ramai...


Contoh terkini pasal PPS di Pulau Pinang , setelah sekian lama bermaharajalela, akhirnya anggota2 pertubuhan haram itu telah diangkut polis dan disumbat dalam lokap. Kalau dulu polis tak buat apa2 tindakan terhadap pertubuhan ni walaupun ada ahlinya yang mencederakan orang awam beberapa tahun lepas, dan seorang lagi orang awam dicederakan baru-baru ini hingga menimbulkan kekecohan di kalangan kaum Cina sendiri . Persatuan akhbar Cina di Pulau Pinang dikatakan mengkritik keras PPS dengan mengaitkan penglibatan kongsi gelap dalam PPS.

Dari siasatan polis, memang benar ada ahli-ahli PPS itu mempunyai beberapa rekod jenayah termasuk membunuh ! Walaupun begitu, manusia-manusia 'liberal' dalam negara ini seolah-olah membutakan mata mereka dengan perkara2 ini . Kerajaan dituduh zalim kononnya tak menghormati hak asasi manusia, hak bersuara dan sebagainya . Portal-portal pro-pembangkang juga dilihat terus menghasut rakyat dengan mengeluarkan kenyataan-kenyataan liberal beberapa individu. Mereka tak ramai, cuma mereka pandai buat bising dan bangkitkan amarah orang ramai dengan fakta-fakta tak betul.Tindakan yang dibuat KPN mengheret beberapa pemimpin pembangkang ke mahkamah di bawah Akta Hasutan amatlah bertepatan , dan ia seharusnya di lakukan secara berterusan . Kita tengok walaupun dah diheret ke mahkamah di bawah Akta Hasutan ini, pemimpin2 ini masih lagi angkuh mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang menghina sistem perundangan di negara ini . Itu cerita di Semenanjung Malaysia, di Sabah Sarawak pula kita tahu ada kumpulan yang didalangi individu2 tertentu dari Semenanjung untuk pisahkan kedua-dua negeri itu dari Malaysia . Kita tahu tujuannya adalah untuk melemahkan kerajaan yang ada pada hari ini. Mudah bagi mereka untuk menggerakkan agenda2 lain apabila Sabah dan Sarawak keluar dari MalaysiaSekali lagi, mereka ini kumpulan kecil tapi terancang dan ada hubung kait antara satu sama lain.. masing2 mempunyai peranan. Media, jurucakap, 'funder' dan penyokong . Kita harap polis terus menggerakkan usaha bagi menyekat elemen-elemen hasutan ini terus berleluasa . Ramai lagi rakyat yang punya pandangan berbeza dari kumpulan-kumpulan kecil ini . Bimbang jikalau perkara sebegini berterusan akan menyebabkan pertelagahan antara kumpulan. Kita juga harap Akta Hasutan dikekalkan atau akta baru yang digubal bersifat lebih tegas , juga supaya ISA dikembalikan atau gunakan SOSMA secara efektif. Perkembangan terbaru dalam negara menunjukkan perlakuan-perlakuan biadap dan melampau makin menjadi-jadi!

1 comment:

  1. Bila Iguana Eng mencaci polis dengan berbagai nama, jangan lupa dia mencaci raja-raja melayu kerana polis kita adalah Polis DiRaja Malaysia. Dia sepatutnya ditangkap dan didakwa atas melancarkan peperangan ke atas DYMM YDP Agong yang membawa hukuman mati jika didapati bersalah.

    ReplyDelete