Wednesday, July 16, 2014

Terus Angkuh, Bongkak dan Sinikal Selepas di Murkai Sultan Selangor

Kenyataan yang dibuat oleh Khalid Samad, ahli Parlimen Shah Alam berkenaan isu rampasan Bible terjemahan Melayu yang diarahkan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) telah menimbulkan kemarahan orang Islam di negara ini . Khalid dalam satu sidang media di Parlimen yang turut di sertai dua MP Pakatan Rakyat (Dr. Mariah & Hanipa Maidin) pada 18 Jun 2014 antaranya berkata ;


“Kami ahli Parlimen PAS mengharapkan agar kerajaan Selangor kaji balik persoalan peranan dan kuasa yang ada pada MAIS dan kembali kepada dasar kerajaan atau raja berperlembagaan,”

“Harap tidak beri kuasa eksekutif kepada institusi raja kerana ia mungkin boleh cemarkan institusi itu sendiri.

“Kaji semula fungsi eksekutif supaya MAIS tidak akan celarukan pentadbiran Selangor atau rosakkan imej kesultanan Selangor,”

Kenyataan Khalid itu dibuat selepas kecewa dengan MAIS yang bertegas tidak akan memulangkan Bible terjemahan Melayu yang dirampas sebelum itu walaupun telah diarahkan kerajaan Negeri Selangor.

Ekoran daripada kenyataan itu , beberapa NGO Melayu telah memberikan reaksi antaranya PERKASA yang mahukan Sultan Selangor mengarahkan supaya Bilble terjemahan Melayu yang dirampas sebelum itu agar dilupuskan. 


Selepas beberapa ketika kenyataan angkuh dan bongkak yang dibuat oleh Khalid Samad , Sultan Selangor dalam titah baginda semalam menganggap tindakan Khalid Samad itu biadap dengan institusi Kesultanan Selangor. Antara titah yang jelas menunjukkan kemurkaan beliau terhadap Khalid Samad adalah seperti berikut;

"Khalid Samad yang bukannya anak jati Selangor namun telah berpeluang menjadi Ahli Parlimen di Selangor sepatutnya mengambil segala langkah untuk melengkapkan diri untuk memahami sejarah negeri Selangor dan mendalami undang-undang yang terpakai di negeri Selangor terutama Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor dan Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Selangor."

"Tindakan Khalid Samad mempersoalkan kuasa MAIS seolah-olah menunjukkan sikap biadap dan penentangan kepada kuasa Beta sebagai Ketua Agama Islam yang mendapat nasihat dari pihak Mais berkenaan agama Islam seperti yang sedia termaktub di bawah undang-undang."

"Oleh itu Beta menyeru kepada Khalid Samad agar di masa akan datang beliau berwaspada di dalam mengeluarkan sebarang kenyataan dan jangan menunjukkan sikap biadap dan jahil beliau apabila membicarakan isu berkaitan dengan kuasa Beta dan peranan Mais di dalam menasihati Beta mengenai agama Islam."

Pun begitu, Khalid Samad dalam satu reaksi beliau dalam laman twitter seolah-olah masih cuba bersikap bongkak dan angkuh apabila menulis status twitter yang bernada sindiran atau sarcasm terhadap Sultan Selangor. Antaranya seperti berikut


"Jangan kerana hendak elak kemurkaan manusia terundang kemurkaan Allah," 

"Doa Rasulullah (SAW) balik dari Taif setelah dilempar batu. "Asalkan Kamu tak murka terhadap ku, maka aku tak kisah," 

Penulis berpendapat elok lah Khalid Samad ni sedar diri , beliau bukan anak jati Selangor . Datang bertanding di Parlimen Selangor walaupun asal orang luar . Dah dapat kuasa, cuba tunjuk lagak memperlekehkan institusi yang dah wujud berzaman di Selangor . Lebih elok Khalid Samad letak jawatan sebagai MP Shah Alam dan balik ke negeri asal . Datang tempat orang, berlagak macam tempat sendiri. 


11 comments:

 1. Seboklah main doa Nabi, butuhla lu khalid kimak

  ReplyDelete
 2. khalid samad pukimak laknat. Nak berlagak tak takut kat manusia...tetapi kalau disuruh, jilat puki teresa dan hisap batang kit siang pun dia sanggup agaknya.

  ReplyDelete
 3. Bring ISA back and put this fucking asshole in prison!!!

  ReplyDelete
 4. Sepatutnya Baginda Sultan Selangor NYAH kan saja Khalid dari menjejaki tanah Selangor..takde ke manusia gila yg berani tembak si sial ni..Yang berhutang dgn Along bolih pula di bunuh..inikan pula manusia yg terang terang derhaka kepada sultan dan tanah air sendiri..

  ReplyDelete
 5. Sampai sultan kena murka.. patutnya pihak berkuasa tak leh ke amik tindakan bawah akta hasutan ke apa ke..

  ReplyDelete
 6. khalid sial ni sebenarnya keturunan apa? Tak mungkin Bangsa Melayu sebiadap macam ni la. Kalau tak nak hormat Kesultanan dan Raja Raja Melayu dan Perlembagaan, PLEASE LEAVE THE COUNTRY!
  Biarkan kami yang cintakan Raja, Bangsa dan Negara tinggal dengan aman.

  ReplyDelete
 7. Saya bukan penyokong PAS tetapi kepada saudara2 yang menyokong PAS atau PKR dan bencikan UMNO/BN...tolonglah, sebanyak mana pun kamu membenci UMNO, jangan sampai penyangak macam si khalid ni yang kamu ambik untuk menjadi wakil kamu di dewan yang mulia.
  Si khalid ni bukan memperjuangkan bangsa Melayu! Beliau adalah alat perosak DAP. Kalau nak undi orang PAS pun, pilih lah PEMIMPIN yang tak akan menjahanamkan Bangsa sendiri.

  Terimakasih.

  ReplyDelete
 8. Raja adil raja dijunjung. Raja zalim raja disanggah, Ini Raja Puki Mak, ingat Puki je setiap hari, ayat al quran sebaris pun tak erti, Islam apa dia nak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Taraf kurang ajar kamu setinggi langit ke 7. Dasar orang tidak ada pendidikan. Kecil kecil tidak mahu sekolah sudah besar menjadi kurang ajar!

   Sedarlah kamu.lahir ke dunia melalui apa? Bukankah melalui _ _ _ _ emak kamu?
   Melalui komen yang kasat dan mencarut marut, anda lagi tidak membaca walau satu huruf pun dari AlQuran.

   Buktinya? Orang yang membaca AlQuran tidak akan tergamak seperti melahirkan kata kata seperti anda!

   Delete
 9. 10:27PM Kau keluar pun dari puki mak engkau jugak!

  Sultan tetap disanjungi rakyat......kau pulak ada? Kerja jilat jubur anwar dan kit siang kot!

  ReplyDelete
 10. anon 10:27
  Kau ingat MCMC takleh trace ip kau ke. Cuba lah ulang lagi dan lagi yang kau taip ni kalau betul berani.

  ReplyDelete