Thursday, June 26, 2014

Jangan Melompat Boleh Tak ? Fahamkan Dulu Apa Presiden Petronas Ni Ceritakan

Edge Weekly - Petronas President speaks out fearlessly amid rumours he is under pressure to leave



Aku dah lama juga bekerja dalam bidang minyak dan gas , dan aku tak rasa apa yang dikatakan oleh Tan Sri Shamsul Abas ni salah dan aku sokong kenyataan dia . Baca dan fahamkan betul-betul .



1. He will continue to adopt the open bidding method when dishing out oil and gas jobs to bring down cost for Petronas. He will not bow to political pressure to give jobs to unproven businessmen. He will not be held ransom by greedy well-connected contractors.



2. “It’s not just people outside [who are making things difficult but] also people in the government – the bureaucrats. Bureaucratic interference makes things difficult,” he added.



3. Most of Shamsul’s woes stem from well-connected business owners who have lost out on lucrative jobs after open bidding became the preferred mode, compared with fixed allocation for local firms done previously.



Ni bukan cerita nak tolong Melayu atau tak tolong Melayu . Petronas tu sendiri dah banyak buat kerja-kerja yang tolong Melayu . Petronas sebuah syarikat MNC dan perlu ada dia punya 'standard' dan 'benchmark' tersendiri . Tak boleh nak peruntukkan sesuatu projek itu semata-mata ia syarikat bumiputera . Tahukah korang, sebab syarikat bumiputera yang kecik dan tak perform tetapi masih meminta-minta dengan Petronas , pakai pulak cable politik akan melingkupkan Petronas tu sendiri . Tahukah korang antara sebab kerugian Petronas ialah apabila memberika projek pada syarikat2 yang tak menepati skop dari segi teknikal dan komersil tapi masih mendesak mahu juga projek , akhirnya projek tak jalan dan menyebabkan kelewatan . Tahukan korang, walau hanya satu daripada kerja tak siap buat dan tergendala kadang-kadang menyebabkan seluruh 'plant' kena shutdown ? Tahu tak berapa banyak kerugian kalau sehari O&G related plant kena shut down ?

6 comments:

Tapi kerajaan boleh pulak bagi RM250juta kat laki Shahrizat dan projek RM 1.5 b kat adik dia walaupun tak de proven track record.

Apa lu cerita bro?

Bahagian salah kerajaan semua lu nampak.

Kerajaan PR buat salah lu tak komen pun. Dana kerajaan negeri PP, Selangor, Kelantan, Kedah HANCUSSS. Apasal tak komen?

bagus sekali jawapan tu..jawab la kenapa senyap..memang penyokong yg main bontot suka lempar batu sembunyi tangan..dah jadi dasar pembangang..kenapa yg si Nuar jubor buat kau orang tak persoal pun..bagi satu contoh yg nyata apa yg si main jubor tu dah buat untuk rakyat selain dari hasutan dan menanam hasad dengki dan fitnah terhadap segala usaha kerajaan...tolong jawab dengan fakta bukan auta...

En Zainol, itu bukan rahsia pada mereka yang tahu dan pernah melihat dan merasa. Masaalahnya kebanyakan penyokong PAS adalah golongan yang langsung tak mendapat tempat dimana mana, mereka langsung tidak layak menjejakkan kaki mereka ke mana mana kerja dengan MNC, maka mereka dengan mudah terpedaya percaya kepada apa saja bentuk fitnah yang dilemparkan kepada mereka .. maklumlah .. BODOH.

UMNO pulak ckp je lebih, tapi lembik nak mampos sebab semuanya adalah proksi kepada kebanyakan syarikat Cina. Bagi saya, UMNO,PAS,PKR dan semua ahli politik Melayu adalah penipu dan senantiasa menipu orang Melayu untuk kepentingan mereka sendiri .. masanya sudah TIBA!

TAPI INGAT!!! .. terutamanya kepada pengikut munafik PAS dan PKR, jangan marahkan pemimpin kita sehingga menghancurkan Institusi Bumiputera, Islam dan negara sendiri .. jangan jadi BODOH! KEBODOHAN korang semua amat meloyakan!

Kalau gomen tak tolong ingat Petronas boleh jadi macam sekarang ker??
Kalau syarikat Melayu sendiri tanak tolong melayu sapa lagi yang boleh bantu??
Kenapa Hasan Merican boleh buat tapi dia tak boleh??
Kalau tak mampu nak teraju Petronas bagi org lain yang mampu..

Kerajaan tak bagi, tapi pinjaman. Pada aku yang meneliti kes sebenar tak ada apa. Apa pasal tak bangkit pinjaman kerajaan yang diluluskan oleh Anwar apabila di jadi Menteri Kewangan dulu kepada kuncu dan akhirnya tak payah bayar. Kau ni pukimaklah batang Anwar nampak, batang yang terlekat dekat badan tak nampak.

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu