Thursday, April 10, 2014

IT IS NOT YOUR NAJIB'S BANK, BANK BUMIPUTERA, STUPID!!! - LIAU CHOW WAN

Berikut adalah satu isu yang panas di mainkan di FB dan laman twitter sejak semalam . Rakan blogger The Flying Kick turut membangkitkan isu ini . Penulis tidak pasti sejauh mana kebenarannya tapi oleh kerana ada report polis, apa yang diperkatakan mungkin benar . Penulis membangkitkan isu ini dengan niat pihak polis menyiasat kebenaran cerita yang telah tersebar meluas di media sosial . Sekiranya apa yang diperkatakan itu benar , maka pegawai bank berbangsa Cina yang mengeluarkan kata-kata rasis terhadap kerani bank berbangsa Melayu itu wajar di siasat. Peliknya wanita Cina itu mengaitkan Melayu dengan PM Najib (merujuk kata2 di bawah ini:)"THIS IS HONG LEONG! HONG LEONG!!! CHINESE BANK YOU KNOW!!! IT IS NOT YOUR NAJIB'S BANK, BANK BUMIPUTERA, STUPID!!!"

Mana dia tahu orang yang diherdiknya itu bukan Melayu penyokong PAS, PKR dan DAP ? Kalau benar lah apa yang di laporkan itu , wanita itu adalah manusia rasis di peringkat tertinggi . Dia punya rasis bukan atas dasar parti politik tapi atas dasar warna kulit , dalam kepalanya orang Melayu dikaitkan dengan pemimpin Melayu PM Najib Razak , orang Melayu dianggap bodoh , taraf bank milik Cina dan milik Melayu dibanding-bandingkan . Gua baca pun panas sial ! Tapi biarlah polis siasat kesahihannya secepat mungkin.

Dari sahabat blogger The Flying Kick

Satu laporan polis telah dibuat oleh seorang kakitangan Hong Leong Bank, Taman Sri Tebrau, Johor Baharu berhubung perangai RASIS yang diherdik oleh seorang pegawai bank tersebut.

Pegawai bank tersebut adalah seorang wanita bernama LIAU CHOW WAN yang merupakan Manager Head of Department Hong Leong Bank.

Dalam kes ini, kakitangan berbangsa Melayu itu telah menerima satu notis untuk berpindah ke Hong Leong Bank Berhad di Kuala Lumpur tanpa sebarang alasan. Kakitangan berbangsa Melayu itu yang berusia 46 tahun yang hanya merupakan seorang kerani di bank tersebut, telah merayu dan memohon ehsan kerana telah bekerja di cawangan tersebut selama lebih 28 tahun.

Bagaimanapun, LIAU CHOW WAN terus mengherdik kerani Melayu itu dengan kata-kata berikut:

"THIS IS HONG LEONG! HONG LEONG!!! CHINESE BANK YOU KNOW!!! IT IS NOT YOUR NAJIB'S BANK, BANK BUMIPUTERA, STUPID!!!"

Perangai perkauman yang diamalkan oleh KEBANYAKAN PEGAWAI BANK HONG LEONG bukanlah perkara baru. Sebelum ini HONG LEONG BANK turut menyekat, menahan dan menghalang pekerja-pekerja beragama Islamnya daripada menunaikan solat dengan pelbagai alasan, termasuklah tidak menyediakan ruang untuk bersolat. Solat dikatakan sebagai membuang masa!

Laporan polis telah dibuat oleh kerani tersebut kerana sentimen perkauman yang cukup menebal di kalangan pegawai bank HONG LEONG yang hampir keseluruhannya berbangsa Cina dengan Melayu dan India kebanyakannya hanyalah pegawai atau kakitangan bawahan.

HONG LEONG BANK, bank Cina yer? Bank Melayu bank bodoh, yer?

Dari rakan Facebook Pena Kulaijaya pula menulis seperti berikut

BUAT KALI KEDUANYA BERLAKU DI NEGERI JOHOR..! MELIBATKAN SYKT PERBANKKAN YANG TERKENAL IAITU HONG LEONG BANK.

KEANGKUHAN DAN KESOMBONGAN KAKAK BESAR SEBUAH SYKT PERBANKAN DI NEGERI JOHOR MEMANG BERADA DITAHAP MAKSIMUM DAN SANGAT TERLAMPAU.

ADAKAN INI HASIL DIDIKAN OLEH DAP DAN PKR DI JOHOR UNTUK MENKUCAR KACIRKAN NEGERI JOHOR YANG TELAH TERSEDIA AMAN DAN DAMAI.

(1) Xpuashati Bbaur Perkauman
Tmn Pelangi Rpt 3294/14
9/4 jm 1009
Pgdu : Zulkefli b. Zainal -49 thn / Kerani Hong Leong Bank
Saspek : Liau Chow Wan (P) - Manager Head of Department Hong Leong Bank.
Klsfksi : dlm sistn
Kes : 7/4 di Hong Leong Bank Bhd (HLBB), Level 5, Wisma Tiong Hua, Jln Keris, Tmn Sri Tebrau, JB, pgdu trma notis dr saspek supaya pindah ke HLBB KL tanpa sbrg alasn. 8/4 pgdu jumpa saspek utk mohon ikhsan krna kerja tpt tsbt slama 28 thn. Saspek dgn angkuh bkata 'This is Hong Leong!!! Hong Leong!!! Chinese Bank you know??? It is not Your Najib's Bank, Bank Bumiputra stupiddd!!!'. Pgdu xpuas hati saspek main sentiment pkaumn thdp pkerja bwhnnya n desak PDRM majukn pkara tsbt ke JPM.

SEBARKAN.............!

11 comments:

 1. Liau Chow Wan...ermmmm..nama pun nak sama bunyi dgn perkataan LianChow...sehari dua lagi LianChow nie akan kata..melayu pakatan ok jer tak kata apa2pun yng buat report tu melayu umno!


  ReplyDelete
 2. Melayu bodo d tanah Melayu sendiri pun boleh dihina?

  ReplyDelete
 3. I Like It Your Website Contant Very Useful Bookmark your website at my browers thank you keep it please daily update premium blogger templates free download

  ReplyDelete
 4. Bro., bg lg jelas muka amoi bacin tu. Muka staf anti dadah bleh lak dpt yg clear. Kita bagi malu hong leong bank skali.

  ReplyDelete
 5. Pagi smlm,di kaunter POS, seorang Pakcik Melayu, tegur dengan kasar seorang lelaki cina , umur 50 an, degil & tak nak ambil nombor , terus je bgi duit & bil nya pd seorang lelaki cina muda yg sedang menuju di kaunter ; Kaunter..kakitangan POS senyap begitu juga pelanggan lain , melihat Pak Cik tu memarahi lelaki Cina yg selamba je duduk menunggu hingga selesai urusan lelaki muda itu.Walaupun umur mereka kelihatan sebaya, kalua dulu, perkara ini jarang berlaku tapi kini, Org Melayu dah mula benci dan meluat dengan perangai Cina

  ReplyDelete
 6. Ini semua salah Najib sebab bagi muka kepada cina. sekarang terimalah balasanya. Bodoh piang punya PM. Setakat bising dalam blog aje, percayalah tiada apa tindakan yang akan diambil oleh polis atau kerajaan. Jawapan polis nanti dalam siasatan walaupun dah bertahun. Tapi kalau mangsa melayu,dalam masa 24 jam terus di tahan reman.

  ReplyDelete
 7. Melayu yang bodoh. Bank Islam ada, CIMB ada, BSN ada, Tabung Haji ada. Yang pi simpan / pinjam kat bank Cina tu kenapa? Depa tak bleh hidup kalau tanpa sokongan pelanggan Melayu. Berubah....berubahlah.. Overlap kat bank Melayu pi buat settlement kat bank Cina. Pi buat sekarang.

  ReplyDelete
 8. tak yah santau, mari kita bakar je bank tu atau orang melayu bawak parang dan kita amok je. cina ini takut mati

  ReplyDelete
 9. pihak berkuasa kat sana berani ke nak ambil tindakan terhadap bangkai ini? tak de punya. menyalak lah, menjeritlah, tak ada apa tindakan yg akan diambil. tetapi cuba orang Melayu yg melakukan begitu kpd org Cina, dalamasa 24 jam, org Melayu itu akan diambil tindakan. apa namanya ini? kau tau sendiri.

  ReplyDelete
 10. China naik tochang sebab PKR dan PAS yg menyokong depa melawan Melayu yg sokong UMNo dan yang atas pagar.

  ReplyDelete