Thursday, April 3, 2014

Institut Rakyat Barua PKR Buat Kajian GST Syok Sendiri

Tajuk artikel Malaysiakini iaitu "Badan pemikir selar cukai tak bermoral GST" hari ini menarik perhatian penulis . Bila dikatakan badan pemikir, dalam fikiran kita tentulah ia sebuah organisasi bebas yang dianggotai oleh cendiakawan-cendiakawan hebat . Dah tentu tertanya apa nama badan pemikir tu dan siapa yang meneraju dan menganggotai badan pemikir tu ? Antara petikan artikel berkenaan ialah ;


"Badan pemikir yang dekat dengan PKR itu membangkitkan Malaysia sebagai negara ketiga di Asean yang masyarakatnya paling tidak seimbang selepas Singapura dan Thailand."

"Menurut Institut Rakyat, seperti cukai pengguna sebegitu, yang akan diperkenal tahun depan, akan membebankan golongan miskin berbanding kaya."Dari petikan artikel itu kita boleh agak badan pemikir Institut Rakyat ni rupa-rupanya barua kepada PKR . Penulis 'google' nak memastikan telahan itu benar . Jadi dari apa yang ditunjukkan dalam laman web Institut Rakyat ternyata telah itu benar . Malah logo pun ada ciri-ciri bendera PKR.

Kenyataan dalam artikel itu dibuat oleh Azrul Azwar Ahmad Tajuddin iaitu Pengarah Eksekutif dalam Institut Rakyat . Siapa Azrul Azwar ? Beliau ialah bekas pekerja Bank Islam yang buat kenyataan kontroversi mengenai kekalahan BN dan kemungkinan PR akan membentuk kerajaan . Beliau yang bekerja di Bank Islam sedikit sebanyak mempengaruhi imej institusi perbankan itu. Azrul Azwar juga disahkan sebagai ahli PKR .

Kenyataan Azrul berkenaan kekalahan BN melalui analisis-analisis yang dibuat oleh beliau ternyata tidak benar apabila BN masih mampu membentuk kerajaan selepas PRU-13 . Analisis kemenangan BN ini  juga telah dijangka oleh insitut pemikir yang lebih berintegriti iaitu OSK Research. Berbalik kepada pandangan Institut Rakyat mengenai GST yang kononnya cukai tak bermoral , beberapa institut pemikir dan kajian lain punya pandangan yang berbeza misalnya dari  Malaysian Institute of Economic Research (MIER), Kenanga Research, Asia Research Center, RHB Research Institute, CIMB Research dan beberapa yang lain.


GST dah di amalkan di 160 negara dalam dunia ni . Adakah Institut Rakyat barua PKR yang diterajui Azrul Azwar yang dibuang kerja dari Bank Islam sebab bocorkan dokumen sulit ini lebih pandai dari pakar-pakar ekonomi di 160 buah negara yang mengamalkan GST pada hari ini ? Gambar di atas ialah salinan report polis yang dibuat terhadap Azrul , sumber Rockybru

No comments:

Post a Comment