Tuesday, March 18, 2014

Politik 'Edit' Gambar Red Bean Army Makin Melampau, Hal Ehwal Agama Turut Diperolokkan !

Makin dibiarkan makin biadap , makin dibiarkan makin menjadi kalau dulu ia bermula dengan gambar "Berbuka Puasa dengan Bak Kut Teh" , kemudian kecoh pula gambar "Head Roast Pork with Ketupat" , sekarang makin galak gambar-gambar yang sengaja di 'edit' untuk membangkitkan lagi ketegangan kaum dan agama . Tak perlu lah sengaja membuat perkara yang boleh memecah belahkan rakyat terutama dalam keadaan sekarang rakyat bersatu hati berdoa supaya kapal terbang MH370 selamat kembali. Semasa penulis melayari laman Facebook sebentar tadi , hal-hal yang sama berulang kembali.


Melalui gambar di atas yang tersebar secara meluas di Facebook sejak semalam , wanita ini seolah-olah tak reti nak menghormati agama yang di anuti orang Islam di negara ini . Status wanita ini kononnya menulis beliau mahu menghabiskan masa dalam hutan, dan diluar bising kerana "melayu mahu panggil tuhan" . Tak ke kurang ajar namanya tu ?. Melalui gambar, kita pasti wanita ini dah berumur lebih kurang dalam lingkungan 40-an . Kalau tak puas hati pun , simpan saja lah dalam hati tu , tak perlu nak melalak di Facebook . Penulis cuba buat carian Facebook wanita ini tetapi gagal jumpa , mungkin telah ditutup kerana bimbang keselamatan diri. 


Di atas adalah gambar edit PM , digambarkan seperti seorang sami Hindu yang sedang melakukan upacara , gambar ini secara tak langsung menghina agama Hindu dan agama Islam itu sendiri kerana PM adalah seorang Islam. Berikut adalah satu lagi gambar edit oleh puak2 yang sama , ni kerja budak-budak Red Bean Army (RBA) . Jumlah mereka ramai . Dia tulis dalam bahasa Cina , diaorang ingat kita tak pantau ? Calon BN dalam PRK Kajang yang juga berbangsa Cina tak terkecuali kena serangan RBA ini . Kerja mereka meng'edit' dan menjatuhkan maruah individu , ada yang melampau bila bukan saja menghina individu malah agama melalui kerja2 edit yang mereka buat.


Kita tahu program Selawat Perdana akan diadakan tak lama lagi , semalam satu lagi gambar kerja-kerja RBA tersebar di internet. Profil Facebook individu yang bernama Shinchan Lee meletakkan gambar edit program Selawat Perdana dengan beberapa jongkong emas di samping gambar bekas PM Tun Dr. Mahathir. Dalam gambar berkenaan diletakkan beberapa 'caption' tulisan Cina . Gambar berkenaan seolah-olah menghina program yang akan berlangsung di Putrajaya itu nanti.  


Bebebrapa gambar seperti di atas yang ditulis dalam bahasa Cina banyak diedarkan samada melalui admin page pro Pakatan itu sendiri atau melalui komen2 individu di situ . Ini lah kerja budak2 RBA yang makin kurang ajar . Selagi tak dikenakan tindakan selama itu lah makin menjadi jadi . Kerja mereka meracuni pemikiran pengguna-pengguna FB berbangsa cina , kalau di lihat posting2 yang dibuat ditulis dalam bahasa cina . Mungkin kita tak ada kebolehan untuk memahami apa yang mereka bincangkan , tetapi kita boleh agak permainan kotor mereka melalui gambar2 yang disebarkan . Harap lebih banyak pemantauan di buat dalam page pro pakatan berbahasa Cina kerana terlalu banyak kebencian dan perkara2 sensitif disebarkan di laman2 itu. 

2 comments:

Bagus inlah kedayusan kerajaan.

Najib sayang kat mereka, buat apa pun no problem, undi.. undi atau ........

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu