Sunday, March 9, 2014

Kehilangan MH370 : Usaha Mencari Diperluas, PM & Isteri Beri Sokongan Moral Untuk Keluarga Penumpang Pesawat

Misteri kehilangan pesawat MAS MH370 kini menjadi tumpuan seluruh dunia kerana sehingga artikel ini ditulis, tiada tanda-tanda yang menunjukkan kehadiran pesawat itu di kawasan perairan Laut China Selatan, pihak berkuasa Vietnam yang terlibat dalam pencarian memaklumkan pada media terdapat kesan tumpahan minyak yang panjang tetapi tiada tanda2 serpihan pesawat.

Penulis berasa simpati kepada keluarga penumpang2 pesawat berkenaan. Mental dan emosi mereka dilihat begitu terganggu kerana masih tertanya2 dengan apa yang berlaku pada penumpang pesawat berkenaan.

Dalam suasana yang menekan ini, penulis mengucapkan syabas kepada Menteri Pertahanan merangkap Menteri Pengangkutan kerana bertindak pantas memulakan misi pencarian. Lepas satu ujian, satu ujian lagi mendatang. Kalau dulu dengan insiden Lahad Datu, kemudian isu kemalangan bas express di Genting dan terbaru misteri kehilangan MH370.

Syabas juga diucapkan kepada PM atas keperihatinan beliau dalam isu ini. Berdasarkan sidang media yang dibuat lewat malam semalam, seperti kebanyakkan rakyat negara ini, penulis percaya Najib turut bersengkang mata menunggu laporan dari pasukan penyelamat pelbagai negara yang menghulurkan bantuan.

Kenyataan beliau "as long as it takes" kepada media bila ditanya mengenai tempoh dalam mencari pesawat menunjukkan kesungguhan beliau, malah terdapat juga arahan dikeluarkan untuk meluaskan kawasan pencarian termasukan kemungkinan di kawasan Selat Melaka. Sebagai rakyat mungkin ini lah masa untuk kita bersatu menyokong kerajaan dan melupakan seketika perbezaan politik.

Dalam pada itu, kelibat isteri PM , Rosmah Mansor turut kelihatan bersama-sama keluarga penumpang yang menaiki pesawat MH370 untuk menenangkan mereka. Penulis tak terkejut lawatan Rosmah untuk bersana-sama keluarga mangsa, akan dijadikan bahan sindiran oleh sesetengah pihak 'tegar politik' yang sentiasa mahu mempolitikkan semua perkara termasuk malapetaka yang berlaku sekarang ini.

Walau bagaimanapun, seperti yang kita tahu, Rosmah tak peduli dengan sindiran-sindiran murahan itu dan selalunya kita nampak dia terus saja buat kerja dia. Takkan lah sebab takut mulut orang mengata, kita kena sekat diri buat kerja2 kebajikan? Orang nak kata kejar glamour ke populariti ke, abaikan je lah...balik2 muka yang sama jugak dok bawak mulut jahat.

Gambar yang ditangkap pun secara 'candid' . Yea lah.. kalau buat kerja pun orang mengata, kalau tak buat lagi lah galak mengata. Golongan-golongan ni daripada buang masa 'menilai' kerja2 orang lain baik lah cermin diri sendiri apa yang dah dibuat untuk membantu?

Penulis sebenarnya masih berharap, penumpang2 yang berada dalam pesawat MH370 selamat. Pakar2 penerbangan dalam dan luar negara telah memberikan pelbagai sudut pandangan.

Bagi mereka adalah mustahil untuk pesawat MH370 itu hilang secara tiba2 dalam radar kecuali berlaku letupan secara tiba2 yang menyebabkan juruterbang tak sempat menghantar isyarat kecemasan. Kalau engie failure pun back-up system untuk komunikasi elektronik masihbada dan kapal terbang masih lagi boleh 'gliding'

Insyallah sekiranya berkesempatan penulis akan berkongsi analisa2 dari pakar2 penerbangan luar negara yang memberikan pandangan teknikal mereka mengenai insiden kehilangan MH370 ini. Mata masih tertumpu di TV untuk berita lanjut.

1 comments:

Kem. Luar diharap JANGAN membenarkan perisik Amerika/British mahupun S'pura menyiasat - kerana CIA-MI6 dan perisikan S'pura dikuasai Mossad-ZIONIS! Baik panggil Kedutaan Russia utk. membantu - yg. punya pakar terkemuka dan bukan pengampu Barat-Zionis! Lagipun kan ada rakyat Russia yg. juga penumpang MAS itu. Dan kenapa S'pura yg. nak beriya sangat menghantar kapal selamnya - Russia juga ada kapal selam canggih!

Walaupun kita dalam kesedihan ini, jgn. lalai dgn. mempertahankan keselamatan agama, bangsa dan negara, dgn. memberi peluang kpd. musuh-musuh DALANG-DUA-MUKA KAPIR DAJAL mengambil peluang!

Saya syaki, kejahatan perampasan pesawat MAS kita ini, mungkin perbuatan CIA-Mossad, yg. berkaitan politik Geopolitik yg. paling dajal, dgn. tujuan, seumpama peribahasa “killing two birds with one stone” (mensasarkan Malaysia dan China dgn. sekali gus - lihat bagaimana pengganas TALEBAN dan AL-QAEDA adalah diCIPTA oleh Barat-Israel sendiri, untuk tujuan MENJATUHKAN Islam/umatnya dan untuk melaksanakan PENJAJAHAN Barat-Israel, ke atas negara-negara Islam yg. kaya minyak gas - di http://www.globalresearch.ca/fighting-al-qaeda-by-supporting-al-qaeda-in-syria-the-obama-administration-is-a state-sponsor-of-terrorism/5339728, Fighting Al Qaeda by Supporting Al Qaeda in Syria: The Obama Administration is a “State Sponsor of Terrorism”, By Prof Michel Chossudovsky, Global Research, June 19, 2013):

1. Menghuru-harakan China dan menambah kebencian pd. Islam/umatnya, oleh rakyat China dan Bukan Islam di M'sia serta seluruh dunia, kerana 'PENGGANAS' akan dituduh dari umat Islam Xinjiang kononnya. Tengoklah tuduhan si BETINABANGKAIBABIDAP!

2. Maka, Malaysia dan China akan dipaksa utk. menerima kerjasama dari Barat-Zionis, terutamanya CIA dan MI6. dan inilah yg. dimahukan si PAP-DAPBANGKAI, yg. disyaki ditaja CIA-MI6-Mossad.

3. UMNO, k'jaan Islam/Melayu dan MAS kita akan terus dipersalahkan. Bahkan rakyat Cina di China juga akan dihasut membenci BUMIPUTERA Islam/Melayu di Tanah Melayu ini.

4. MAS akan dipaksa utk. bergabung dgn. syarikat Barat-Zionis - spt. sy. penerbangan Arab-Islam yg. telah di'Barat-Zionis'kan contohnya Emirate, Qatar dan Etihad Airlines.

Saya juga berharap mana-mana pegawai k'jaan terutamanya yg. Islam/Melayu jgn. bagi lagi maklumat terutamanya di WhatsApp dan Facebook tentang maklumat peribadi yg. menyeluruh atau awam, terutamanya tentang tugasan diplomatik di luar negara dan dlm. negara juga. Facebk dan WhatsApp dikuasai Mark Zuckerberg, yg. disyaki antara Zionis plg. licik tapi plg. mrbahaya - yg. disyaki agen CIA-Mossad.

Semoga ALLAH SWT menyelamatkan penumpang MAS ini semua, INSYA-ALLAH, tapi memang sedih betul.

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu