Sunday, February 16, 2014

Teresa Kok Di Laknat Kumpulan Professional Cina

"Kerana nila setitik, rosak susu sebelanga" , mungkin itu lah yang difikirkan oleh sekumpulan professional kaum Cina yang membuat sidang media khas hari ini bagi menyelar tindakan Teresa Kok menerbitkan video Youtube "Onederful Malaysia" yang hangat diperkatakan hingga ke hari ini . Kesan dari penyebaran video yang dimuat naik oleh Teresa itu telah mengundang kemarahan ramai pihak khususnya orang Melayu . Perkataan "malai si" yang diucapkan dalam video itu menjadi satu kontroversi besar walaupun Teresa menyatakan ia adalah salah faham atau silap penafsiran dari orang2 Melayu sendiri . 


Tak kisah lah samada silap tafsir atau tidak Teresa sepatutnya lebih sensitif , adakah beliau tidak terfikir risiko mengenai "salah tafsir" ini sebelum memuat naik video berkenaan ? Kenapa perlu gabungan dua dialek seperti yang didakwa Teresa ? Kenapa tidak gunakan satu dialek saja supaya ? Ini lah antara persoalan-persoalan yang ditimbulkan di komentar2 laman sosial apabila video itu disiarkan.  Penulis percaya ada di kalangan masyarakat Cina yang berasa marah dengan tindakan bodoh Teresa yang memulakan Tahun Baru Cina dengan sesuatu yang amat menjelekkan . Mungkin ada di kalangan mereka sudah menganggap Teresa seperti pembawa 'suwey' untuk Tahun Kuda ini. 

Di dalam sidang media yang berlangsung tadi (15/2/2014) ,wakil kumpulan professional dari kaum Cina yang terdiri daripada seorang peguam, ahli psikologi, dan seorang pelatih korporat menyatakan tindakan Teresa itu tidak membantu kepada pembangunan sebuah negara yang harmoni . Selain itu bagi mereka, penyebaran video itu juga telah menyebabkan pelbagai emosi negatif yang timbul terutama dari golongan muda. Peguam, Ryan Ng Chua Yie berkata ;

 "Sepatutnya Teresa menerbitkan video mengenai apa yang beliau telah lakukan untuk negara sejak setahun lalu. Apakah matlamat beliau untuk masa depan. Itu yang rakyat mahu lihat."

"Harapan masyarakat kepada wakil rakyat adalah tinggi. Kita mahu semua wakil rakyat tidak terlibat dalam tindakan yang boleh mencetuskan kontroversi dalam negara yang pelbagai kaum dan agama,"

Penulis percaya sidang media ini dibuat bagi menyakinkan orang Melayu terutamanya yang menjadi semakin marah dengan video yang dibuat oleh Teresa itu bahawa bukan semua orang Cina bersikap tidak sensitif seperti Teresa Kok khasnya dan beberapa orang pemimpin DAP lain yang rasis secara umumnya .

Kumpulan professional Cina ini mungkin berpendapat mereka harus melakukan sesuatu untuk menyejukkan keadaan gara-gara video bodoh dan menghina ynag dibuat oleh Teresa Kok . Mungkin bagi mereka, persepsi orang Melayu terhadap orang Cina perlu dibetulkan segera sebelum sesuatu yang lebih serius berlaku hanya disebabkan tindakan bodoh dan biadap Teresa Kok . Adalah tidak berbaloi berprasangka sesama kaum hanya disebabkan 'seekor langau' .

Seorang pengamal pendidikan, Loh Wei Jing, yang hadir dalam sidang media itu berkata, tindakan Teresa itu telah mencemar imej kaum Cina . 

"Ini bukanlah yang kita buat sebagai seorang berbangsa cina terutama ketika menyambut Sambutan Tahun Baharu Cina," 

Sorang lagi wakil yang hadir dalam sidang media berkenaan berkata apa yang berlaku sekarang rentetan penyiaran video itu menunjukkan sikap Teresa yang hanya berani bercakap di belakang tetapi menikus apabila berdepan dengan pelbagai respon samada dari kerajaan atau masyarakat umum . Alex menyamakan tindakan Teresa dan pelakon2 dalam video itu seperti pepatah  'Jauh menyalak kuat, dekat mencawat ekor'.

Dengan sidang media yang diadakan ini, jelas sekali terdapat riak-riak di kalangan masyarakat Cina yang menentang dengan pendekatan politik agresif yang cuba di mainkan Teresa . Kumpulan ini tidak semestinya dari golongan yang menyokong BN tetapi mereka sedar apa yang dibuat oleh Teresa ini sekiranya tidak dihentikan boleh mengundang kepada sesuatu kemudaratan yang besar . Sekiranya tiada bantahan2 terbuka seperti yang dibuat oleh kumpulan professional kaum Cina ini , tidak mustahil akan ada lagi video-video yang serupa . Dan mungkin ramai di kalangan kita yang sedar sekiranya ia menjadi semakin tak terkawal maka 'peperangan' yang selama ini berlaku di alam maya tak mustahil akan di bawak ke dunia yang sebenar .

sumber :

1. http://www.rakyatnews.my/index.php/20140215139222/ekslusif/kumpulan-profesional-cina-teresa-kok-tiada-krelibiliti-seorang-pemimpin

2. http://www.rakyatnews.my/index.php/20140215139172/ekslusif/pengamal-pendidikan-teresa-cemar-imej-kaum-cina

3. http://www.rakyatnews.my/index.php/20140215139132/ekslusif/teresa-umpama-jauh-menyalak-kuat-dekat-mencawat-ekor-aktivis

2 comments:

  1. Boleh percaya ke, dgn mereka ni senua ...?

    ReplyDelete
  2. MELAYU BAHLOL DAN TOLOL SAHAJA SOKONG SI KOK NI.
    MELAYU BARUA YANGVTIADA HARGA DIRI.

    ReplyDelete