Monday, February 10, 2014

Tanya Teresa Kok : Apa Cerita LOI Projek RM1 Billion Dalam Tempoh 14 Hari ?

Sikap biadap Teresa Kok yang ditonjolkan dalam video Youtube 'Onederful Malaysia' semasa perayaan Tahun Baru Cina baru-baru ini menimbulkan kemarahan ramai pihak termasuk dari kaum Cina sendiri. Teresa walau bagaimanpun berkeras menafikan video yang dikeluarkan oleh beliau itu mengandungi penghinaan dan menyentuh beberapa perkara sensitif termasuk yang membabitkan kaum dan agama.


Penafian yang dibuat oleh Teresa itu dilihat sebagai langkah untuk menyelamatkan diri setelah dikecam hebat pelbagai pihak. Mereka yang mengecam tindakan Teresa menganggap video berkenaan seperti mempunyai satu mesej tersembunyi berunsur penghinaan walaupun tidak dinyatakan secara jelas.

Sikap hipokrit atau talam dua muka Teresa Kok terserlah apabila bekas pembantu beliau sebelum ini  telah mendedahkan sikap si 'komunis' betina ini. Sebelum ini, Teresa dikaitkan dengan isu berkaitan wang bantuan untuk ibu tunggal . Bekas pembantu beliau, Tony Tan dalam rakaman video di bawah membongkarkan mengenai perkara ini .


Antara petikan yang menarik dalam video di atas ialah ;

"Apabila saya pergi MACC buat laporan, Teresa Kok dia bawak semua itu ibu-ibu tunggal katakan saya ada fitnah dia, dia keluarkan satu surat, katakan mau saya minta maaf, dia mau sue saya 10 million ! Sampai hari ini dari bulan 8 , 2012 samapi sekarang saya tak terima langsung apa-apa lawyer punya surat"

Hari ni 10 Feb 2014 , satu lagi pendedahan yang mengejutkan mengenai Teresa Kok telah dikeluarkan oleh blogger The DAP Insider . Ia berkaitan dengan isu bagaimana sebuah syarikat asing dari China iaitu Goldsino Investment Development Limited mengirim surat niat (LOI atau Letter of Intent) kepada Yayasan Selangor untuk pembangunan projek "Solar Photovoltaic Power Plant" di atas tanah Yayasan Selangor di Dengkil dan Kuala Kubu Baru . Rujuk salinan surat di bawah ;

sumber : http://thedapinsider.blogspot.com/2014/02/chapter-1-devil-in-disguised-who-is.htmlberikut adalah antara petikan menarik dari blog The Dap Insider ;

"On 14th. December  2011, Yayasan Selangor received a Letter of Intent from Goldsino Investment Development Limited which based in Zhuhai China to start a Solar Photovaltaic Power Plant project on both mentioned land. Proposal to lease it out for 25 years and this project estimated worth up to RM 1 billion. On the first meeting, 2 representatives from Goldsino Investment Development Limited were present and mentioned that they knew Teresa KOK."

Penulis blog berkenaan mendakwa , Yayasan Selangor telah menerima LOI dari Goldsino Investment Development Limited yang berpusat di Zhuhai China untuk memulakan projek Solar Photovolataic di atas tanah Yayasan di Dengkil dan Kuala Kubu Baru. Tanah itu dicadangkan penyewaannya selama 25 tahun dan projek ini dianggarkan bernilai sehingga RM 1 billion . Dalam mesyuarat pertama syarikat itu dengan Yayasan Selangor, 2 wakil syarikat itu mengakui bahawa mereka mengenali Teresa Kok . Mungkin ini tidak mengejutkan kerana semasa memegang jawatan EXCO Kerajaan Negeri Selangor , Teresa memegang portfolio Exco Pelaburan, Perindustrian & Perdagangan , mungkin beliau telah terlebih dahulu mengadakan pertemuan dengan mereka ini.
Apa yang menimbulkan persoalan ialah bagaimana dengan mudah syarikat Goldsino Investment ini diberikan LOI , dan kenapa tidak di adakan tender secara terbuka yang dibangga-bangga oleh kepimpinan PR Selangor . Nilai projek RM 1 billion adalah satu jumlah yang besar , mungkin kah akan ada tawaran yang lebih baik sekiranya tender ini dilakukan secara terbuka ? Melalui apa yang dinyatakan oleh blog The DAP Insider , LOI diserahkan Yayasan Selangor kepada Goldsino pada 28 Disember , sehari selepas mesyuarat. Kesemua proses ini dilihat berlaku dengan cepat sekali bermula dengan surat yang dihantar pada Yayasan Selangor pada 14 Disember ! Hanya dalam tempoh 14 hari komunikasi satu projek bernilai lebih kurang RM1 billion dimuktamadkan. 

Blog The DAP Insider turut menimbulkan persoalan mengenai keperluan pembinaan projek "Solar Photovoltaic" di Selangor ini sedangkan Selangor jarang mengalami masalah kekurangan tenaga . Penulis pula melihat dari satu sudut , tidak mustahil dengan kepesatan pembangunan di Lembah Kelang , 'demand' terhadap keperluan tenaga elektrik ialah sesuatu yang meruncing . 

Cuma dalam industri tenaga itu sendiri ia melibatkan kepada beberapa peringkat iaitu yang utama penghasilan tenaga, dan penghantaran tenaga kepada pelanggan . Sekiranya loji kuasa elektrik bersumberkan tenaga solar di buat di Dengkil dan Kuala Kubu , bagai mana tenaga yang dihasilkan ini nak dijual kepada pengguna ? Dah tentu kena ada talian tenaga , dan talian tenaga sedia ada milik TNB . Bagaimana nak hantar tenaga dari solar photovoltaic plant di Kuala Kubu Bharu ke area Lembah Kelang kalau projek Pengukuhan Sistem Kawasan Tengah (CAR) di Rawang gagal di siapkan disebabkan kerenah 20-40 keluarga Cina di Kampung Terentang? Mampukah kerajaan Selangor nak buat 'distribution line' yang baru ?

Berbalik kepada isu asal , apa istimewa sangat syarikat Goldsino dari China (yang katanya kenal dengan Teresa Kok) ini kepada kerajaan Selangor hingga mendapat LOI melalui rundingan terus untuk projek RM 1 billion dalam tempoh 14 hari ? Bagaimana Teresa Kok dikaitkan dengan penglibatan dalam projek ni ? Dari maklumat yang diberikan , persoalan timbul bila seorang wakil bernama Kok Chee Keong hadir dalam mesyuarat mewakili Goldsino, pendedahan yang dibuat memberikan pendapat bahawa Kok ini adalah proksi Terasa , hanya Teresa saja yang boleh menjawab samada perkara ini benar atau sebaliknya. Hal ini sebenarnya pernah didedahkan sebelum PRU-13 oleh blog Sel13 dahulu dan banyak blog-blog lain juga dah bangkitkan , dan mungkin kerana terlalu tepu dengan isu-isu lain , ramai yang dah terlupa dan tiada follow-up untuk hal ini . Mungkin kita tertanya-tanya sekarang apa yang berlaku dengan projek kelulusan 'express' ini ?? 

No comments:

Post a Comment