Wednesday, February 5, 2014

Kerajaan PR Zalim : 30 Pekerja PHSB/PKNS Dipecat Notis 24 Jam

Penulis bersimpati dengan nasib 30 kakitangan PHSB (anak syarikat PKNS) yang diberhentikan secara serta merta (notis 24 jam) seperti yang dilaporkan Bernama. Menurut Dr.Alif iaitu salah seorang pekerja yang diberhentikan itu , mereka dimaklumkan mengenai 'pemecatan' itu apabila memulakan rutin tugas seperti biasa kelmarin.

Sumber : http://www.malaysia-today.net/30-pkns-holdings-employees-dismissed-on-24-hours-notice/

Ternyata tindakan yang dibuat oleh pengurusan PKNS agak mengejutkan kerana mereka yakin tidak melakukan apa kesalahan atau melanggar apa2 peraturan syarikat milik kerajaan negeri itu. Alasan PKNS berhubung tindakan pemecatan itu ialah untuk menstrukturkan semula organisasi PKNS (termasuk PHSB) serta sumber manusia.

Penulis lihat seperti ada satu percaturan yamg sedang dilakukan oleh pihak Pakatan Rakyat di Selangor melalui parti PKR yang memenangi jumlah kerusi paling sedikit di negeri itu. Mula mula tindakan pemecatan Azmin Ali sebagai Pengerusi PKNS dan beberapa lagi pegawai lain, dan terbaru perkara ini berlarutan dengan pemecatan 30 orang pekerja PHSB dalam tempoh 24 jam.

Kebetulan pula semua ini berlaku dalam tempoh perletakan ADUN Kajang dan pengumuman Anwar untuk bertanding di DUN yang dikosongkan itu. Turutan isu PKNS dan DUN Kajang diokestrakan dengan cantik sekali seolah-olah ada seorang 'mastermind' di belakang. Mengenai DUN Kajang, Rafizi Ramli mengakui bahawa beliau merupakan salah seorang 'mastermind'. Dan mungkinkah keberangkalian untuk Rafizi terlibat dalam isu PKNS dan PHSB ini ada?

Penulis tertanya adakah DAP dan PAS juga terlibat dalam semua percaturan ini. Kalau dilihat wayang yang dimainkan sekarang, pihak yang beria-ia menunjuk nunjuk kuasa ialah di sebelah PKR yang mendapat ehsan dari DAP dan PAS yang diberi kepercayaan untuk jawatan MB Selangor. Seolah-olah satu platform atau tapak sedang disediakan untuk 'pasukan baru' dalam struktur pentadbiran negeri yang mungkin turut berubah tidak lama lagi.

Usahlah Rafizi berdalih dengan menggunakan alasan bodoh mengheret UMNO dalam pergolakan gila merebut kuasa dalam PKR itu sendiri. UMNO sengaja diheret bagi mengalihkan isu sebenar yang berlaku dalam PKR itu sendiri. Jelas dan nyata sesuatu sedang berlaku dan dirancang oleh warlord2 dalam PKR apabila isu pemecatan dalam PKNS dan pengosongan kerusi DUN Kajang secara tiba2 berlaku dalam sela masa yang hampir sama. Adakah PAS dan DAP yang mempunyai kerusi DUN majoriti di Selangor sedar bahawa PKR yang jumlah kerusinya paling sedikit cuba berlagak seperti 'abang besar PR' sekarang??


1 comment:

  1. kerajaan PR tidak zalim,yg zalim ialah yg memilih kerajaan PR.

    ReplyDelete