Monday, January 20, 2014

Pengarah Kewangan CASTMET Berbangsa Cina Aibkan Penyanyi Wanita Bertudung

sumber : http://theunspinners.blogspot.com/2014/01/hak-kafirkan-islam-marina-juang-mana.html



KUALA LUMPUR: Selepas kontroversi seorang guru mualaf, Choi Yi Shan, 25, diarahkan untuk membuka tudung semasa mengajar di SJKC Nan Ya, Teluk Sengat, Johor, malam tadi diskriminasi yang sama dikenakan kepada seorang penyanyi yang membuat persembahan di Roof Lounge, Pusat Konvensyen Sime Darby, Bukit Kiara.


Marinatasha Isnariah Mustapar, 33, yang sepatutnya menyanyi bersama band Rufus dimalukan dengan diarahkan turun daripada pentas utama ketika majlis Makan Malam Tahunan CASTMET 2014 iaitu sebuah syarikat pemaju hartanah yang berpusat di Plaza Damas, Sri Hartamas.

“Saya rasa sangat malu kerana sudah bersiap sedia mengambil tempat di atas pentas dengan mikrofon. Saya terpaksa mengemaskan buku nota lirik dan membawa turun bersama note stand,” jelas Marina yang kecewa diaibkan di hadapan lebih kurang seratus tetamu pada insiden jam 8.00 malam tadi.

Arahan berbaur perkauman tersebut dikeluarkan oleh Pengarah Kewangan CASTMET, Shannon Yong.


Menurut Marina lagi, Shahnon ada menemuinya sebelum acara berlangsung dengan meminta dia mencari penyanyi ganti yang tidak bertudung untuk menjayakan persembahan tersebut.  

“Semasa saya mengadakan latihan bersama pemuzik di studio Plaza Damas pada 16 Januari lalu, wakil CASTMET ada bersama dan mereka tidak pernah isukan mengenai tudung yang saya pakai. Hanya semasa hari majlis tersebut, Shahnon menimbulkannya atas alasan tidak sesuai, sedangkan ada tetamu yang datang berhijab.”

Artis Akademia Fantasia 8, Zafarina Jamhari atau Farina yang muncul kemudian dalam persembahannya turut bersimpati dengan mengundang Marina untuk naik ke atas pentas bagi menyanyikan dua buah lagu, “Someone Like You” dan “Price Tag”.

“Saya lihat tetamu tiada sebarang masalah dengan penampilan saya berhijab. Malah Pengerusi kumpulan syarikat CASTMET, Tan Sri Mohd Anwar Mohd Nor turut meminta saya menyanyi lagu tambahan,” jelas Marina yang kemudian telah dimarahi Shannon setelah selesai persembahan tersebut.

Menurutnya lagi, Shannon kemudian telah memanggilnya di bahagian luar dewan kerana tidak berpuas hati dengan tindakan Marina menyanyi dalam keadaan bertudung. Setelah melepaskan kemarahannya, Shannon meninggalkannya bersama Penolong Pengurus Pembangunan syarikat, Jaharudin Abdul Malek untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Jaharudin ketika dihubungi MySuara pagi tadi mengesahkan kejadian tersebut tetapi enggan mengulas lanjut kerana dia bukan pihak yang berautoriti.

Bekas pelajar Akademi Seni Kebangsaan dalam bidang muzik dan vokal yang pertama kali menjadi mangsa rasis dan diskriminasi perkauman setelah 12 tahun bergiat dalam industri tersebut menyifatkan tindakan penganjur sebagai satu penghinaan terhadap agama dan kepercayaannya sebagai seorang Muslim.

“Kita berada di Malaysia bukan Amerika Syarikat. Malah Amerika Syarikat pun sudah menerima penyanyi Malaysia berhijab seperti Yuna. Apa masalah kita di Malaysia? Yang menyanyi mulut saya bukan tudung saya!” tegas Marina yang telah membuat laporan polis di Balai Polis Sentul pada jam 2.40 pagi tadi selepas pulang dari majlis tersebut.


Persoalan;

1. Casmet adalah sebuat syarikat yang memajukan hartanah di kiara bawah pengswastaan kerajaan. mereka cuba masuk banyak tender untuk projek kerajaan. Insiden ini berlaku di Majlis Makan Malam Tahunan CASTMET 2014 , sebuah syarikat pemaju hartanah di Sri Hartamas.

Adakah RTM arahkan Harjit Singh Hulon yang membaca berita itu untuk dia buka serban setiap kali mahu membaca berita?

2. Chairman Syarikat ini Tan Sri Mohd Anwar Mohd Nor adalah bekas Panglima Angkatan Tentera Malaysia, Pengerusi LTAT dan Pengerusi Persatuan Golf Amatur Malaysia. DIkatakan orang yang baik.



Apakah tindakan Pengerusi CASTMET, Tan Sri Mohd Anuar Mohd Nor terhadap Pengarah Kewangannya (berbangsa Cina) yg mengarah Marina turun dari pentas

Sampai bila orang Melayu Islam mahu dihina sedemikian rupa? Apakah tindakan yg patut diambil oleh pihak yg berwajib dlm kes2 seperti ini, juga seperti kes seorang guru di sebuah SRJK(C) di Johor ?

Tidakkah perbuatan biadap seperti ini, juga seperti penghinaan terhadap PM di  Bt Mertajam , mengundang desakan untuk membawa balik ISA atau sekurang2nya penguatkuasaan undang-undang yg lebih tegas?

Tahap kesabaran orang Melayu jangan dipandang remeh. Demo besar-besaran di depan pejabat YB Pembangkang siang tadi adalah satu contoh hilang kesabaran orang2 Melayu.

Memakai tudung adalah hak berugama orang Islam. Kenapa Cina Shahnon itu begtu biadap untuk mengongkong hak bberugama orang lain? Orang Islam tak tahan hak berugama orang bangsa dan me

Soal sensitiviti dan perasaan sesuatu kaum dan ugama jangan sesekali dipandang enteng. Buruk padahnya !

Marina yang dok pertahankan hak kafir nak urtadkan orang Islam dan amalan yang dilarang semua ugama atas hak asasi manusia tu di mana?

MPKN di atas ni kenapa diam saja????

6 comments:

perselisihan faham. castmet walaupun bukan syarikat bumiputra tapi ambik pekerja yang berkebolehan tak kira bangsa. lebih separuh pekerja castmet adalah berbangsa melayu. dalam projek pembangunan mereka telah melantik semua profesional melayu. saya adalah salah seorang profesional yang di lantik oleh castmet dan saya banyak berurusan dengan dia. semasa saya berurusan dengan dia saya dapat tahu yang dia di besar kan di kawasan majoriti melayu dan pernah belajar sejarah islam. dia juga banyak bertanya say tentang adat resam orang melayu dan tentang islam. dia menghormati orang islam dan kalau dia buat panggilan saya tak jawab masa waktu makan tengahari bila saya call dia balik dia mesti mintak maaf sebab dis fikir saya sembahyang zohor. dia juga faham dan tak akan call saya tentang hal kerja walaupun urgent antara pukul 7 malam hingga 8 malam sebab dia faham waktu tu waktu maghrib. dia memang prihatin. dengan mempunyai ramai pekerja melayu dia sekarang faham banyak hal ugama islam dan dia faham apa erti mengucap. dalam hal ini pihak yang mengatur untuk band telah janji nak bagi penyanyi lain tetapi yang datang orang lain. dia hanya tanya apa jadi kat penyanyi yang telah di janji kan. itu saja. saya harap perkara ini tidak di besar kan lagi.

Asal nama manusia, 1000 baik yg kita buat org x akan tengok. 1 salah yg kita buat mesti terima padah. X usah nak canang shannon baik sngt. Kenapa x jumpa event organizer utk tanya kenapa tukar penyanyi? Ini kes yg sangat terpencil tp bila sentuh sentiviti agama, siap!

Dia nak ko tu xdedah aurat...suara an aurat...tu pun nak kecoh...

si farian tu pun islam kn... xpe plak kn? so,sbb dye xbertdung xyah jge sensitivity.. ntah ape2. xpayah nk skong sgt la.

Cepatlah buat lapuran POLIS psl si BETINACINARASIS-BOLEH-MAMPOS dan sy. BANGSAT tu!

Malaysia ni kan NEGARA ISLAM, mak kita umat Islam/Melayu jgnlah tunjuk takut-mcm-KULI-pengutip-SAMPAH; di Tanah Melayu, pusaka nenek moyang kita dr. sebelum dijajah si KAPIR LAKNAT Barat-ZIONIS dan mana-mana puak pendatang KAPIR yg. dibawa si PENJAJAH buas tu!!!

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

OI anon 12.15am, nampaknya makin ramai si ekoq-ekoq PENGGANASBANGKAIBABI Red Bean yg. ditaja puak SYAITAN Barat-Zionis dan DAPBANGKAIBABI, termasuk MENYAMAQ guna nama Melayu/Islam, pakaian & bahasa Islam (sebut Kalimah ALLAH lagi), sedg. MENGAMOK mcm. ANJING KURAP GILA!

Lepas tu puak SYAITAN ni siap nak MENGKAPIRkan umat Islam pula!

PI MAMPOS lu punya ekoq kat KANDANGDAPBANGKAIBABI yg. BODOH mcm. KERBAU!

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu