Tuesday, January 14, 2014

60% Penganut Kristian Bukan Katolik Tidak Setuju Dengan Penggunaan Kalimah Allah dalam Bible ?

Berikut adalah pandangan blogger Syed Outside The Box mengenai isu kalimah Allah . Penulis bersetuju dengan pendapat bahawa tidak semua mazhab Kristian yang bersetuju dengan penggunaan kalimah Allah, yang kuat mendesak ialah mazhab Kristian Katolik . Kalau dalam agama Islam sendiri ada beberapa fahaman dan mazhab, begitu juga dengan Kristian dan mungkin juga agama-agama lain . Di dalam Kristian juga terdapat beberapa mazhab yang mempunyai percanggahan pendapat antara satu dengan lain .


Beberapa dahulu seorang sahabat penulis beragama Kristian dari Bronx, New York melawat Kuala Lumpur. Dia bertanya kepada penulis arah ke sebuah gereja yang terletak agak jauh dari tempat beliau menginap . Penulis pada ketika itu boleh dikatakan agak naif dan menyangka mana-mana penganut agama Kristian boleh pergi kemana-mana saja gereja untuk ritual keagamaan mereka, lalu mencadangkan agar beliau pergi ke gereja berhampiran . Dan pada ketika itu lah beliau menerangkan pada penulis mengenai kepelbagaian mazhab agama Kristian , dan gereja yang ditanyakan beliau sebelum itu adalah untuk mazhab Jehoviah Witness.

Berikut adalah tulisan blogger Syed Outside The Box mengenai mazhab2 Kristian di Malaysia dan pendirian mazhab2 ini mengenai kalimah Allah . Isu ini adalah sesuatu yang agak sensitif , tak boleh nak pukul rata kerana seperti dalam artikel di bawah  ada juga mazhab2 dalam Kristian yang tidak bersetuju penggunaan kalimah Allah ini . Penulis berpendapat, mungkin ada eloknya senarai mazhab2 yang dikatakan tidak bersetuju dengan penggunaan kalimah Allah di dalam Bible mereka ini ditemurah oleh wakil2 media bagi mengurangkan sedikit ketegangan yang timbul sekarang.

sumber  : Syed Outside The Box

Here is some straight forward advice to Blogger UMNO and also the UMNO boys. Dalam isu JAIS rampas Bible "Allah" ini kita jangan masuk campur. 

Do not take ownership over this issue. Jangan pula kita jadi champion isu ini. Yang rampas Bible 'Allah' di Selangor itu JAIS. JAIS is under Selangor. Selangor is under Pakatan Rakyat. JAIS bukan dibawah Barisan Nasional sekarang.  Bukan Barisan nasional yang suruh JAIS rampas Bible "Allah".

Instead put pressure on Nik Aziz, Hadi Awang, Khalid Samad, PAS, Khaled Ibrahim, Anwar Ibrahim, Nurul Izzah and Pakatan Rakyat to explain why JAIS rampas Bible "Allah". 

I look at it this way - 'Kerajaan Pakatan Rakyat di negeri Selangor rampas Bible "Allah" tapi UMNO pula kena tuduh buat salah. Apakah jadah punya bodoh?   UMNO has nothing to do with what JAIS did.  

So dont take ownership over something that is not the fault of UMNO. Isu ini tidak melibatkan UMNO.

The other thing is the UMNO Bloggers and UMNO boys must read a little bit more and understand the Christians a little bit more. 

Bukan semua mazhab Kristian setuju untuk menggunakan nama Arab 'Allah'. Hanya mazhab Kristian Katolik sahaja yang bising dalam hal ini. Kristian katolik bukan mazhab majoriti dalam kaum kristian dunia mahupun mazhab kristian di Malaysia. 

Katolik merupakan kurang 50% daripada penganut Kristian dunia. 

Di Malaysia bilangan mazhab Katolik hanya 40% daripada bilangan kristian keseluruhannya.

"From the 2010 government official census, the population of Malaysia was 28,334,135, of which 9.2 per cent are Christians numbering 2,606,740. Catholics account for some 40 per cent of the Christian population in the country".

Bilangan penganut mazhab Katolik berada dalam lingkungan satu juta sahaja, berbanding dengan 1.6 juta orang kristian yang lain.

Jadi kerja sia-sia pertikaikan penggunaan 'kalimah Allah' hanya menjadi isu dengan kaum tersangat minoriti Katolik sahaja. 

Siapakah mazhab-mazhab kristian lain dalam negara kita YANG TIDAK SETUJU PENGGUNAAN ALLAH DALAM BIBLE MEREKA? Sila perhatikan senarai berikut :

The Evangelical Lutheran Church 
THE LUTHERAN CHURCH BUILT ON THE GOSPEL. 
Evangelical Christian Fellowship (NECF) Malaysia
Christ Evangelical Reformed Church (CERC)
Evangelical Lutheran Churches 
Methodist Church 
Baptist Church
Golden Harvest Church
Calvary Church

Church of the Open BoxSemua ini adalah mazhab-mazhab kristian yang berlainan di Malaysia yang tidak setuju nama "Allah" dicetak dalam Bible yang dibaca mereka.

Kepada Blogger UMNO dan ahli UMNO yang ingin memperjuangkan isu ini anda mesti peka akan perkara ini. Maksudnya bukan semua mazhab Kristian setuju menggunakan 'Allah' dalam Bible mereka.

Padahal mazhab Kristian di negara lain pun TIDAK SETUJU UNTUK MENGGUNAKAN Allah dalam Bible Katolik pun, kecuali kaum Katolik bangsa Arab. Hampir tiga juta orang Arab Katolik menggunakan 'Allah' dalam Bible mereka. 

Antara penganut Katolik yang TIDAK SETUJU MENGGUNAKAN 'ALLAH' DALAM BIBLE adalah Pope Katolik sendiri. Contohnya Pope yang terbaru ia itu Pope Francis di Rome tidak menggunakan 'Allah' dalam khutbah Pope pada hari Ahad atau pada hari perayaan seperti Krismas. 

Selain daripada Pope Katolik di Rome, mazhab Kristian lain di Malaysia yang tersenarai di atas (Baptist, Lutheran, Open Box, Golden Harvest, Syrian, Coptic) dan lain-lain MEMBANTAH KERAS PENGGUNAAN 'ALLAH' DALAM BIBLE YANG DIBACA MEREKA. 

Jadi untuk tujuan ketenteraman dalam negara kita, para Blogger UMNO dan ahli UMNO harus bertanyakan kepada pemimpin gereja Katolik untuk memberi sebab 

1.  KENAPA POPE DI ROME MEMBANTAH KERAS MENGGUNAKAN PERKATAAN 'ALLAH' DALAM BIBLE POPE DI VATICAN ?

2. Begitu juga kita mesti minta penjelasan daripada majoriti kaum Kristian di Malaysia (Baptist, Lutheran, Methodist, Golden Harvest, Calvary) KENAPA MEREKA MEMBANTAH KERAS PENGGGUNAAN 'ALLAH' DALAM BIBLE MEREKA?

Saya ulangi dalam Bahasa Inggeris :

1. Please explain why the Pope in Rome REFUSES to use the word Allah in his Bible? If the Pope uses the Latin language to read his Bible why not use the Latin name for god throughout the Catholic Church?

2. Please explain why the other Christian churches in Malaysia point blank refuse to use the word 'Allah' when they read their Bible? The Methodists, Baptists, Lutherans etc REFUSE to use the word 'Allah' in their Bibles. 

How do these churches spread their versions of Christianity throughout the world without referring to their god as Allah? Can you please explain?

The Methodists, Lutherans, Evangelicals, Baptists have converted people in Malaysia, Sabah and Sarawak to their version of Christianity without referring to their gods as 'Allah'. How do you explain this?

Why does the Pope in the Vatican or the other non-Catholic Churches in Malaysia and the rest of the world REFUSE to use "Allah" in their Bible? 

Because many of them believe that the name 'Allah' is the name of a pagan Arab moon god. 

Just go to Youtube and search 'Allah the pagan moon god'. You will find many videos like the following, which are made by Catholics, Baptists, Lutherans and maybe even the Pope in Rome. Who knows?


Here they go to some extent to explain that 'Allah' cannot be their version of 'god'. That 'Allah' is nothing more than an Arab pagan moon god.

If you cannot see the video here, you can go to this link -  http://youtu.be/eEcwwhbCERQ

Jadi saya ulangi kepada Blogger-Blogger UMNO, kekawan semua mesti bertanya 

1. kenapa Pope Katolik di Rom tidak mahu gunakan 'Allah' dalam Bible yang dibacakannya
2. kenapa mazhab-mazhab kristian yang lain di Malaysia tidak mahu menggunakan 'Allah' dalam Bible yang dibaca mereka. 

1 comment:

 1. Hanya pihak yang merasa kekurangan memerlukan hak orang lain.....atau

  ada tujuan terselindung dengan harapan mereka yang tidak menggunkan akal akan terpengaruh...atau tujuan politik untuk mencabar keimanan.

  atau

  sengaja untuk mengusik sentimen agama untuk memperondakkan negara

  atau

  pemerintahan tidak tegas menimbulkan keberanian sehingga coba membuat provokasi.

  ReplyDelete