Monday, December 30, 2013

Lagi e-mail C for Chaos Tersebar ?

Hari ni 30 Dec 2013 , satu artikel Malaysiakini bertajuk Emel palsu : Rafizi minta polis siasat blog UMNO dikeluarkan . 4 blog 'UMNO' tersenarai , termasuklah blog aku . Cerita mula naik pada 27hb , kemudian kecoh dekat FB, ramai dah pick-up termasuk blog-blog pro PR, aku pun pick-up la lepas buat carian kat internet pasal email antara Rahim Ghouse dan Rafizi . Kalau yang dah biasa baca blog aku , memang artikel aku berdasarkan carian fakta2 terlebih dahulu supaya senang dianalisa supaya artikel tak berbaur fitnah dan serkap jarang .


OK lah Rafizi dah nafi , Rahim Ghouse pun dah nafi pasal email bom tu . Tapi memang terbukti sebelum2 ni pun ada juga cerita pasal email antara Rahim Ghouse dan Rafizi , tajuk email tu pun C for Chaos , penulis tak pasti kalau email berkenaan pun dah dinafikan, dah 'check' kat Google tak dapat cari pulak penafian tu sebab sebelum ni blog-blog pro-BN dah lambung cerita email antara Rahim Ghouse dan Rafizi sebelum PRU-13 .



Blog TheKingMakerofPKR telah mendedahkan kandungan email antara Rahim Ghouse dan Piang Yow Wong , CC kepada Rafizi Ramli juga bertajuk C for Chaos . Antara kandungan email berkenaan ialah arahan Rahim Ghouse kepada Piang Yow Wong iaitu ;

i. Supaya mengedarkan risalah berkenaan Altantuya di beberapa kawasan sasaran supaya orang akan terus ingat karekter Altantuya.

ii. Supaya menunjukkan keputusan2 yang dikeluarkan oleh SPR tak boleh pakai , aplikasi V-net akan digerakkan untuk 'sibukkan' SPR dan lain-lain LEO (Law Enforcement Online? ) . Aku tak tau apa kejadahnya V-net ni tapi bunyi ada kaitan dengan serangan2 cyber ? mungkin untuk database SPR hingga memaksa SPR dan LEO ni sibuk ?

iii. Dalam emel berkenaan juga RR (Rafizi Ramli ?) diminta menyebarkan risalah2 berkenaan di tempat2 tertentu di Semenanjung Malaysia , manakala BB (Baru Bian ?)  akan mengkordinasikan hal yang serupa di Malaysia Timur (Sabah & Sarawak).

iv. Rohani akan menghubungi RR dan BB untuk hal berkaitan kewangan. 

Jadi walaupun terlambat , adakah satu lagi laporan polis perlu dibuat untuk penafian Rafizi untuk kandungan email pada May 2013 tu ? Mungkin masa tu orang terlalu sibuk dengan pilihanraya maka hal ini tak dibuat laporan polis ?

Mungkin dalam kandungan email berkenaan (warna merah) tak menunjukkan apa2 ancaman bom tetapi jelas seperti ada modus operandi untuk sabotaj SPR melalui serangan cyber , itu yang aku faham la melalui Google Translate ..

Jadi untuk kandungan email di atas pula , adakah ia juga palsu ? Boleh tak Rafizi nafikan hal ini juga ? Masa tu takde pulak laporan polis di buat supaya blog2 yang menyiarkan email di atas disiasat .

0 comments:

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu