Tuesday, December 31, 2013

Kenyataan Bekas Timbalan Menteri : Rakyat guling kerajaan: Demokrasi. Kerajaan giling rakyat: Autokrasi

Saifuddin melalui laman twitter beliau semalam menulis “Rakyat guling kerajaan: Demokrasi. Kerajaan giling rakyat: Autokrasi,” . Tweet beliau itu kemudian disambut oleh portal pro-pembangkang Malaysiakini .


Kenyataan Saifuddin sebagai seorang yang pernah menjada Timbalan Menteri kerajaan BN ni tak lah mengejutkan . Ucapan2 beliau mirip pembangkang , menyokong tindakan2 pembangkang tetapi pada masa yang sama 'kecut telur' nak membalun kepimpinan PM secara terang-terangan . Nampak sangat motif si Saifuddin ni nak ambik keuntungan di kedua-dua belah pihak . Dia mungkin fikir dengan kenyataan2 macam tu , kiranya kerajaan BN tumbang dia boleh cari makan dengan kerajaan PR ? Sudah lah Saifuddin , kalau tak suka dengan UMNO-BN buat apa tunggu lagi ? Ramai je blogger dan sesetengah pemimpin BN walaupun sokong BN-UMNO tapi bila ada keputusan yang tak betul depa berani balun 'straight' to the face. Tapi lu punya cara cakap macam nak cari populariti ! Porahh politik baru konon .. sebenarnya politik cari makan di dua kolam , senang cerita ada sikit perangai macam al-munafiqun.


Apa yang cuba disampaikan oleh MR INTELLIGENT Saifuddin Abdullah ini? 

“Rakyat guling kerajaan: Demokrasi. Kerajaan giling rakyat: Autokrasi,” Ini adalah ayat yang ditulis beliau di dalam Twitternya ...

Adakah beliau maksudkan langkah pembangkang untuk mengadakan perhimpunan haram dalam menggulingkan kerajaan adalah satu tindakan DEMOKRASI dan TERPUJI ? Apa motif beliau dalam tweeter tersebut ?


Apa lagi bekas Menteri kabinet ini mahu ? ...

Sewaktu beliau memegang portfolio didalam kerajaan, nyata Saifuddin Abdullah GAGAL CEMERLANG menggalas tugas dan tanggungjawab sebagai Timbalan Menteri Kementerian Pelajaran Tinggi.

Apakah beliau sudah lupa dengan insiden memalukan dihadapan bangunan UMNO, PWTC pada 17 Disember 2011? 

Perbuatan Gabungan Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) dan Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (Bebas) menurunkan bendera Perdana Menteri Dato Seri Najib Razak yang berada di tiang hadapan pejabat UMNO Pusat adalah hasil kerja keras beliau.

Penulis cukup musykil bagaimana kerajaan MAMPU MELANTIK MR INTELLIGENT ini untuk memegang salah satu portfolio penting dalam kerajaan. 

Syukurlah ... beliau kini sudah tidak lagi memegang apa-apa jawatan dalam kerajaan.

Cukup pelik bagi salah seorang yang pernah menduduki barisan kabinet MENGAKUI, MEMUJI dan MEMPROMOSIKAN hero dan idolanya, Anwar Ibrahim. Barangkali ini yang dimaksudkan oleh Saifuddin Abdullah dalam konteks NEW POLITICS. Sapu kiri, sapu kanan, semua sudut sapu.

Aneh dan pelik ...

Sewaktu dalam kerajaan, beliau cukup TAKUT UNTUK MENGKRITIK PEMBANGKANG. Namun dengan para blogger pro kerajaan, bekas Menteri kabinet ini CUKUP HEBAT MENGGERTAK, MAHU BALUN.

NEW POLITICS ? ...

Hentikanlah bermain sandiwara "politik baru" ini, sebagai bekas Timbalan Menteri yang membawa bendera BN, Saifuddin tidak seharusnya bersikap tidak intelektual begini.

POLITIK BARU bukan begini caranya, ini politik makan kiri, kanan dan keliling. 

Penulis lontarkan kembali soalan ini kepada beliau. Apa motif beliau dalam tweeter tersebut, “Rakyat guling kerajaan: Demokrasi. Kerajaan giling rakyat: Autokrasi,” 
3 comments:

  1. dah sah, saifudin abdullah adalah pelopor politik BARUA....

    ReplyDelete
  2. Salam Bro,itu sebagai tanda bahawa ia tidak puashati kerana digugurkan sebagai menteri.Biasalah!

    ReplyDelete
  3. Barua tu memalu la pulak nak masuk pkr.....lagi cepat barua ni berambus lagi bagus......

    ReplyDelete