Saturday, December 28, 2013

Akaun Email Digodam ? Rahim Ghouse, Rafizi Perlu Nafi Kandungan E-mail Baru & Lama

Blogger The Unspinner semalam mengeluarkan satu artikel bertajuk "BOCOR!!! e-mel plan guna bom ala Himpunan Bebas Anwar 901?" . Dari tinjauan di komen2 di Facebook apabila artikel ini disebarkan , ramai yang meneliti kandungannya meragui pengirim email berkenaan adalah Rahim Ghouse sendiri . Malah penyokong2 pembangkang kuat mengatakan email yang bocor itu adalah satu 'doctorate evident' untuk fitnah Rahim & Rafizi . Dari petikan artikel The Unspinner ;


"Pada Disember 16hb baru-baru seorang rakan blogger Mael Pengerang di SINI menulis untuk mengingatkan penggunaan bom di Himpunan Bebas Anwar 901 pada hari keputusan kes liwat ke 2 Anwar Ibrahim pada Januari 9hb, 2012.

Video kejadian boleh mengingatkan sedikit:


Mungkinkah taktik sama akan digunakan budak-budak ini?


Unspinners ungkit balik kisah lama ini kerana kami ada menerima satu email dari satu sumber yang kononnya dari Rahim Ghouse ke Rafizi Ramli yang memberi amaran awal akan penggunaan taktik lama bom di beberapa kawasan."

Apabila melihat kandungan email diatas , penulis teringat juga email yang hampir serupa dari Rahim Ghouse kepada Rafizi pada satu ketika dulu semasa perhimpunan Bersih dahulu dan beberapa email-email lain . Berikut adalah kompilasi2 email2 rancangan jahat Rahim Ghouse kepada Rafizi dan beberapa lagi pemimpin PKR . Email2 ini telah didedahkan dalam blog pada bulan April 2013 .

Merujuk kepada senarai email di atas dan kandungan di dalamnya, boleh di katakan Rahim Ghouse adalah individu yang menjadi perangka strategi dalam PKR . Dengan membandingkan email yang dibocor pada April 2013 dengan email yang didedahkan pada 27 Dec 2013 , alamat email Rahim Ghouse didapati berbeza , jika dulu  @yahoo.com digunakan, terbaru  @muchomail.com . Penulis mempunyai beberapa pendapat mengenai perkara ini ;

1. Rahim Ghouse mungkin menggunakan alamat domain email yang jarang digunakan setelah menyedari komunikasi email antara beliau dan Rafizi didedahkan pada April 2013 . Gaya tulisan pun lebih kurang sama.

2. Email terbaru juga mungkin adalah doctorate dari pihak penyokong PR sendiri untuk bermain persepsi, kononnya email terbaru ini adalah cubaan untuk memfitnah Ra
him Ghouse dan Rafizi , seterusnya menafikan kebenaran email yang didedahkan pada April 2013.

3. Samada email di atas adalah benar atau palsu, pihak polis disaran agar mengambil langkah berjaga-jaga di 5 kawasan yang dinyatakan tadi . Pasti ada pihak yang cuba mencetuskan kekacauan . Malah dalam 'posting' di FB dah ada macam2 status termasuklah yang mahu menggunakan bom ! Mujur lah individu berkenaan di tahan polis semalam . Nampak sangat semua ini adalah provokasi untuk mencabar polis, dikhuatiri mereka akan wujudkan kekecohan. 
Bagi penulis , pihak polis perlu ambil langkah berjaga-jaga dengan menjadi pemantau di kawasan2 dinyatakan . Pasti akan ada yang cuba bersikap kurang ajar dan memprovokasi, kalau nampak ada yang bawa senjata terpaksa tangkap lah yang penting ambik gambar dan videoman kena rakam , walaupun begitu harap bersabar untuk elak kekecohan berlaku sebab itu yang depa mahukan .. yang penting jaga keselamatan rakyat yang benar2 nak menyambut tahun baru. 
No comments:

Post a Comment