Tuesday, November 19, 2013

Isu Biayaan Jet : Benarkah Kos Menaiki Pesawat Komersil Lebih Murah ?


Dulu pernah kecoh pasal Anwar menaiki jet eksekutif ke Labuan dengan sewaan 2 hari sebanyak RM96,000 , jarak dari Subang Airpot ke Labuan ialah 1,556km (sila rujuk di  http://www.airmilescalculator.com/distance/lbu-to-szb/ ) . Maka melalui maklumat ni penulis anggarkan sewaan sebuah jet eksekutif per hari per km ialah RM30.85 /km.hari . Maklumat ni digunakan sebagai 'benchmark' untuk mengetahui anggaran sewaan jet eksekutif ke Qatar .  Jarak Subang Airport ke Qatar ialah 5883km (sila rujuk di http://www.airmilescalculator.com/distance/doh-to-szb/) . Jadi anggaran sewaan jet eksekutif dengan menggunakan 'benchmark' di atas kos penerbangan di anggarkan bernilai
RM 30.85 /km.hari x 5883 x 2 hari iaitu RM 362,961 .


Dari laman web Malaysian Airlines , penerbangan ke Doha, Qatar untuk First Class pergi dan balik ialah RM 15,821 . Yang pergi ke "International Businesswomen Forum" tu bukan Rosmah sorang je , ada beberapa orang delegasi yang lain . Tentu juga ada beberapa lagi pengiring misalnya macam bodyguard/SB untuk memastikan keselamatan isteri PM di luar negara .  Penulis tak pasti berapa ramai delagasi (termasuk dari MITI) dan pengiring yang menyertai forum berkaitan wanita itu tetapi kita anggarkan lah seramai 20 orang. Kalau guna pesawat komersil jumlah keseluruhan untuk 20 orang ini ialah RM316,420 .Tapi rasanya untuk delegasi guna pesawat komersil , tak elok rasanya kalau bahagian first class tu bercampur dengan penumpang yang bukan delegasi kerana faktor2 kerahsiaan dan keselamatan . Ini cerita pasal "jimat" naik pesawat komersil , jadi bagi Airbus330 , jumlah seat 1st class sebanyak  36 tu kenalah dibeli juga menjadikan jumlah kos RM 569,556 . Kalau naik Boeing 777 pula jumlah seat ialah 28 maka kos RM442,988. Penulis pilih Airbus330 dan Boeing 777 untuk rujukan sebab melalui carian internet , 2 jenis pesawat komersil ni yang sering berulang-alik ke Qatar.


Dalam petikan2 artikel pro-pembangkang hanya mengatakan trip penerbangan ke luar negara untuk sebuah jet eksekutif berjumlah RM470,000 dan tak pula diperincikan ke negara mana penerbangan itu dibuat . Jadi dengan menggunakan 'benchmark' penerbangan jet eksekutif Anwar ke labuan , jumlah RM362,961 diperoleh untuk kos ke Qatar sekiranya gunakan jet eksekutif . Mungkin jumlahnya lebih sedikit atau berada pada kadar RM470,000 seperti yang dinyatakan dalam blog2 pembangkang. Namun kalau menggunakan pesawat komersil untuk anggaran delegasi seramai 20 orang , jumlahnya adalah lebih kurang sama . Jadi sekiranya anggaran yang dibuat penulis ini tepat maka adalah lebih baik menggunakan jet peribadi berbanding pesawat komersil kerana faktor flexibility dan keselamatan

7 comments:

 1. Defend la selagi boleh....rosmah memang rakyat malaysia tak suka..

  ReplyDelete
 2. BANGSATnya si KAPIR Musuh Islam/Melayu dr. DAPBANGKAI/PKR ini! Bil elektrik Seri Perdana dah dibangkitkan! Lepas itu tak habis-habis jet khas YB PM serta WANITA PERTAMA kita, serta Menteri-menteri lain, dipersoalkan! Memang nak MENGHINA pemimipin-pemimpin Islam/Melayu kita!

  Kat Barat pun, cthnya Obama ada Air Force One sendiri utk para Menteri dan Merkel di Jerman, juga ada jet khas utk Menteri - siap dgn. lambang SALIB yg. besar lagi walaupun si rejim-rejim Barat-Zionis ini asyik TERLALAK mcm. ANJING HUTAN LIAR, asyik nak PAKSA Dunia Islam amalkan hak asasi kesamaan dsbny sertra demokrasi LIBERAL KAPIR Barat-Zionis!

  Patutnya KDN atau Kem. Pertahanan jawab hal ini dgn. amat TEGAS - kerana yg. utamanya ini berkaitan isu KESELAMATAN Raja-Raja Melayu, PM/Wanita Pertama, Menteri-menteri serta kakitangan JPA tertinggi, serta isteri-isteri mereka, terutamanya pemimpin-pemimpin Islam/Melayu kita yg. mesti dikawal ketat, akibat ancaman PENGGANAS! Apalagi dgn. kejadian di Lahad Datu dan Pulau Pom Pom!
  Maklumlah sekutu kuat DAPBANGKAI/PKR ialah PAP-Barat-Israel, dan di mana pengganas-pengganas TALEBAN, BOKO HARAM; Al-SHABAAB, AL-QAEDA dsbnya, adalah diCIPTA oleh si KAPIR Barat-Israel sendiri, untuk tujuan MENJATUHKAN Islam dan untuk melaksanakan PENJAJAHAN mereka, ke atas negara-negara Islam yg. kaya minyak gas; lihat di http://www.globalresearch.ca/fighting-al-qaeda-by-supporting-al-qaeda-in-syria-the-obama-administration-is-a state-sponsor-of-terrorism/5339728, Fighting Al Qaeda by Supporting Al Qaeda in Syria: The Obama Administration is a “State Sponsor of Terrorism”, By Prof Michel Chossudovsky, Global Research, June 19, 2013!

  Jadi, apakah sebenarnya tujuan si KAPIR Musuh Islam/Melayu DAPBANGKAI/PKR nak PAKSA pemimpin-pemimpin Islam/Melayu kita naik jet komersial mcm. orang biasa?!

  Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

  ReplyDelete
 3. Oi anon 9:06pm, lu punya ekoq ni dr. Red Bean KURAP RASIS aahh?! Tak habis-habis MENGHINA WANITA PERTAMA ISLAM/MELAYU kami, isteri YB PM kami! lu-si-KURAP mewakili 'rakyat' konon!

  Kalau lu TAK suka ISLAM, BUMIPUTERA Melayu/Islam dan TANAH MELAYU kami ini, pusaka berzaman nenek moyang kami ini, dari sebelum dijajah British-Zionis KAPIR laknat lagi, lu boleh BERAMBOS dan MAMPOS dgn. TEMBERANG lu!

  Jadi, kerana lu ni BODOH mcm. KERBAU, baik lu pi BERAMBOS kat blog-blog DAJAL BODOH DAPBANGKAI/PKR!

  ReplyDelete
 4. Kenapa kau bencikan Rosmah? Dulu ini mesti kes mengurat tak dapat ni.

  ReplyDelete
 5. bodoh jugak blogger umno yang nak defend rosmah ni....otak letak bontot ke bang? meh sini otak ko tu..bagi lembu lagi bagus...at least kalau lembu tu bodoh susah nak diajar jugak (lepas guna otak ko), senang aku sembelih je...

  ReplyDelete
 6. tak pernah lagi ada bini mana2 PM yang pernah macam dia nie, backup lah selagi boleh bodoh

  ReplyDelete
 7. Kalau kau jadi PM pun kau pn sama jgk..maklumlah bini PM..tp tak ler mcm seseorang tu laki berangan jd PM tp boleh biarkan laki dia main china doll..

  ReplyDelete