Friday, November 22, 2013

Cinabeng 'failed edition' : Cubaan Merasuah Polis

Semalam penulis ada menyiarkan satu rakaman video klip dimana seorang pengguna jalanraya berbangsa Cina cuba memprovokasi polis trafik . Dialog dalam video klip berkenaan seolah-olah kaedah mereka untuk 'memancing' polis supaya menerima rasuah . Dalam video klip itu juga beliau seolah-olah sedang berusaha kononnya polis berkenaan mahukan rasuah , walhal apa yang kita lihat ada yang sebaliknya .


Kemudian semalam penulis cuba mencari di laman Youtube video2 yang serupa . Rupanya-rupanya kejadian seperti ini pernah berlaku , memang ada di kalangan pemandu kenderaan berbangsa Cina akan merekod video apabila mereka di tahan polis trafik . Dalam video itu , mereka cuba menunjukkan mereka tak bersalah , dan berada di pihak yang benar walaupun apa yang kita perhatikan sebenarnya hanyalah satu tindakan bodoh memprovokasi, dengna harapan polis bertindak balas dan video yang mereka rakam itu akan menjadi 'hits'

Kalau ditonton kompilasi video di bawah , macam2 helah yang dibuat oleh pemandu2 ini bila ditahan pihak polis , agak kelakar bila seorang pemandu secara terang-terangan menipu dia membawa kereta pada kelajuan 40km/j di lorong kanan jalanraya . Ada juga pemandu yang memutarbelitkan percakapan polis trafik apabila mengatakan polis berkenaan meminta wang sedangkan yang diminta adalah IC, beria-ia pemandu ini mengulang polis minta rasuah dan dia tak layan .


Kononnya naif tapi memang pakar putar belit. Penulis harap Ketua Polis Negara membuat pertimbangan bagi polis untuk membuat rakaman sekiranya mereka menahan kereta2 untuk diberikan saman . Kalau tengok kompilasi video ini, memang jenis2 pemandu macam ni cukup anti dengan polis, sehingga berani memutarbelitkan cerita dalam rakaman video mereka.

4 comments:

  1. chinese is motherfucker.....pendatang!

    ReplyDelete
  2. Amat amat amat diminta penguatkuasa lebih bertegas kepada mereka yg kurang ajar ni._

    ReplyDelete
  3. Ini la terlalu banyak makan taik babi, perangai pun macam babi. Lu orang balek tongsan lah.

    ReplyDelete