Tuesday, November 19, 2013

Biayaan Jet ke Qatar : Cubaan Memfitnah Rosmah dengan Isu Murahan

Ahli parlimen pembangkang hari ini mempersoalkan kewajaran isteri PM , DS Rosmah menggunakan jet untuk menghadiri satu Forum Ahli Perniagaan Wanita Antarabangsa di Qatar baru-baru ini . Pada penulis ini bukan lah satu isu yang besar . Setelah di jemput bagi mewakili kerajaan Malaysia di forum berkenaan , secara tak langsung Rosmah membawa imej negara , walau bagaimanapun sebagai seorang wanita yang berstatus isteri kepada PM , adalah wajar untuk beliau menggunakan pesawat berkenaan kerana faktor masa dan keselamatan .


Tentu amat pelik sekali sekiranya isteri bagi pemimpin sesebuah negara terpaksa menunggu bersama-sama penumpang2 lain untuk menaiki pesawat komersil bagi menghadiri satu persidangan yang boleh membawa pelaburan yang besar dalam negara ini . Dalam urusan perniagaan , imej perlu dijaga . Sudah tentu ada di antara ahli2 perniagaan wanita yang mempunyai empayar perniagaan yang besar di forum itu juga menaiki jet masing2 malah mungkin lebih baik dari jet kerajaan Malaysia dinaiki Rosmah itu sendiri.

Apa pandangan ahli2 perniagaan ni terhadap Malaysia sekiranya isteri PM terpaksa menaiki pesawat komersil bagi menghadiri sidang itu ? Miskin sangatkah negara ini sampai sanggup biarkan isteri pemimpin besar negara menaiki pesawat komersil ? Jadi macam mana mereka boleh yakin untuk melabur dalam negara ni kalau pengangkutan rasmi kerajaan pun nak berkira ?

Urusan Rosmah ke luar negara adalah berkenaan program yang melibatkan busineswoman dari seluruh dunia . Boleh dikatakan mewakili negara Malaysia, bila dah mewakili negara, tak perlu lah nak dikecohkan bila jet rasmi kerajaan digunakan atas kapasiti beliau sebagai isteri kepada PM ,  sebagai isteri PM boleh dikatakan juga Rosmah sibuk juga dalam aktiviti2 kebajikan yang dinaungi , masa memainkan peranan yang penting dan beliau juga kena pastikan dapat mengejar program2 dihadiri PM , kalau tak hadir nanti dikatakan sombong pulak .

Lagipun Forum Ahli Perniagaan Wanita Antarabangsa di Qatar tu merupakan lubuk untuk tarik pelaburan luar ke dalam Malaysia . 'Personal touch' seorang isteri pemimpin tu dapat member pengaruh yang besar kepada businesswomen  di forum itu untuk melabur di Malaysia , untuk kebaikan rakyat Malaysia juga . Ia adalah forum berkaitan wanita , jadi peranan Rosmah sebagai isteri PM Malaysia yang hadir dalam forum tu boleh jadi 'impak' yang besar untuk tarik pelaburan

Lagipun tak perlu lah segala butir perkara sulit antara Menteri Kabinet perlu diceritakan , aku cuma nampak ini adalah 'business strategi' kerajaan Malaysia untuk tarik pelabur2 wanita . Pengaruh Rosmah pun kuat di kalangan isteri-isteri pemimpin dunia yang lain sejak program PERMATA Negara mendapat perhatian isteri2 pemimpin2 dari negara luar . Sudah tentulah hubungan yang baik antara isteri2 pemimpin dunia dapat mempengaruhi secara tidak langsung hubungan dua hala antara Malaysia dengan negara2 di dunia ni.


Delegasi yang datang mewakili kerajaan Malaysia tu pun bukan Rosmah je , ada juga pemimpin lain . Jadi jet tu bukan Rosmah je yang naik .Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil pun ada dan beberapa isteri pemimpin juga pun ada . Forum berkenaan wanita, wanita lah yang hadir . Lagipun yang hadir ialah isteri kepada menteri2 berkaitan dengan forum . Berikut adalah petikan artikel Malaysian Insider .

 "The Malaysian delegation includes Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, who is Special Advisor to the Prime Minister on women entrepreneurs and professionals; Datin Seri Siti Rubiah Datuk Abdul Samad, wife of the Foreign Affairs Minister; Datin Seri Khamarzan Ahmad Meah, wife of International Trade and Industry Minister; and Datin Seri Che Kamariah Zakaria, wife of Second Education Minister."

dari NST pula ;

"Miti secretry-general Datuk Dr Rebecca Fatima Sta Maria and Malaysia External Trade Development Corporation chief executive officer Datuk Dr Wong Lai Sum were also among the participants to the forum which will be held at the St Regis Hotel here."


Janganlah hanya kerana isu 'jet' tak relevan ni membutakan mata kita dengan segala kerja2 kebajikan yang dilakukan oleh Rosmah . Program PERMATA merupakan salah satu program yang berjaya , tak lama lagi program PERMATA Kurnia untuk anak2 autism . Beberapa hari yang lepas pun ada Rosmah cadangkan untuk tubuhkan NGO bagi membantu mangsa2 bencana . She really tried to make herself usefull . Malangnya ada saja yang cuba memperlekehkan usaha-usaha beliau . Dulu difitnah pasal kes cincin , bila dah dijawab dan ternyata apa yang difitnah tu tak betul, tak ada pula orang yang buat fitnah tu minta maaf?

9 comments:

 1. Pembangkang yg bangang. Otak letak kat kepala lutut!

  ReplyDelete
 2. BANGSATnya si KAPIR Musuh Islam/Melayu dr. DAPBANGKAI/PKR ini! Bil elektrik Seri Perdana dah dibangkitkan! Lepas itu tak habis-habis jet khas YB PM serta Wanita Pertama kita, serta Menteri-menteri lain, dipersoalkan! Memang nak MENGHINA pemimipin-pemimpin Islam/Melayu kita!
  Kat Barat pun, cthnya Obama ada Air Force One sendiri utk para Menteri dsan Merkel di Jerman, juga ada jet khas utk Menteri - siap dgn. lambang SALIB yg. besar lagi walaupun si rejim-rejim Barat-Zionis ini asyik TERLALAK mcm. ANJING HUTAN LIAR, asyik nak PAKSA Dunia Islam amalkan hak asasi kesamaan dsbny sertra demokrasi LIBERAL KAPIR Barat-Zionis!
  Patutnya KDN atau Kem. Pertahanan jawab hal ini dgn. amat TEGAS - kerana yg. utamanya ini berkaitan isu KESELAMATAN Raja-Raja Melayu, PM/Wanita Pertama, Menteri-menteri serta kakitangan JPA tertinggi, serta isteri-isteri mereka, terutamnya pemimpin-pemimpin Islam/Melayu kita yg. mesti dikawal ketat, akibat ancaman PENGGANAS! Apalagi dgn. kejadian di Lahad Datu dan Pulau Pom Pom!
  Maklumlah sekutu kuat DAPBANGKAI/PKR ialah PAP-Barat-Israel, dan di mana pengganas-pengganas TALEBAN, BOKO HARAM; Al-SHABAAB, AL-QAEDA dsbnya, adalah diCIPTA oleh si KAPIR Barat-Israel sendiri, untuk tujuan MENJATUHKAN Islam dan untuk melaksanakan PENJAJAHAN mereka, ke atas negara-negara Islam yg. kaya minyak gas; lihat di http://www.globalresearch.ca/fighting-al-qaeda-by-supporting-al-qaeda-in-syria-the-obama-administration-is-a state-sponsor-of-terrorism/5339728, Fighting Al Qaeda by Supporting Al Qaeda in Syria: The Obama Administration is a “State Sponsor of Terrorism”, By Prof Michel Chossudovsky, Global Research, June 19, 2013!
  Jadi, apakah sebenarnya tujuan si KAPIR Musuh Islam/Melayu DAPBANGKAI/PKR nak PAKSA pemimpin-pemimpin Islam/Melayu kita naik jet komersial mcm. orang biasa?!

  Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

  ReplyDelete
 3. tangan yg mengoncang buaian.. mampu mengoncang dunia kut .. goncang lah sangat.. hahaha.. makin lama makin fed up.. penat yop.. nak menjawabnya.. kambus sana lubang sini.. kambus sini lubang sana.. business class.. first class.. marhein class.. low class.. apa kellasss.. x sanggup berkorban x yah buat lah.. buat sakit mata jer.. imej dmata rakyat kena jaga jugak.. rakyat yg tentukan siapa naik siapa turun.. penatt penat.. jgn mng sorak jer.. kpg hangus.. nasib baik dah low profile sikit.. kira ok lah tu..

  ReplyDelete
 4. apa salahnya berjimat? banyak sangat ke yang nak melabur dalam malaysia sekarang ni? sudahla...ptuiii BN...patut aku tak undi BN itu hari...lagi lancau rupanya....

  ReplyDelete
 5. This is just wrong...yang bekerja untuk kerajaan adalah Menteri, bukan isteri-isteri Menteri yang tiada jawatan dalam sistem kerajaan. Rakyat mengundi untuk wakil rakyat, bukan untuk isteri wakil raykat.

  Kerajaan bukan business entity. Bila mana PM suruh rakyat berjimat cermat, kenapa pula kerajaan membazir duit rakyat tak tentu hala?

  Saya tak redha duit cukai saya digunapakai sebegini rupa. Semoga Allah memberi peringatan kepada mereka

  ReplyDelete
 6. Mak Cik Sambal Belacan...

  Yang Betul Tetap akan Jadi Betul, Yang Salah Tetap akan Jadi Salah..

  Dalam Kes ini, Adalah Salah, Kesalahan Besar Si Rosmah Pendek nie gunakan Jet Rasmi Kerajaan... Kerana Dia Bukan Pegawai Kerajaan, Bukan Wakil yang Dipilih oleh Rakyat..

  Kalau Macam tuu. KENAPA tak Suruh Datuk Lee Chong Wei ke Datuk Nicole David ke Naik Jet Rasmi kerana SAH-SAH Mereka ini ada chances untuk menaikkan nama negara, dan dah pon dibuktikan banyak kali..

  Kalau Pemimpin Negara mahupon Pembesar Negara rasminya gunaka Kemudahan Kerajaan..

  Rakyat disuruh Berjimat-cermat, Kerajaan Hapuskan Subsidi Minyak, Gula kerana Kedudukan Kewangan Negara Tidak Stabill...

  Kerana.. PM Datuk Najib bayar RM7.2 Billion untuk dapatkan Idea2 Penahisat Luar Negara.. Pemandu Belaja Tak Tahu Berapa Untuk Proses Pengenalan GTP/ETP yg langsung tak menampakkan kesannya..

  Zaman sekarang ekonomi teruk? Kalau Belanja diatas digunakan utk projek pembangunan... Berapa Banyak Kontraktor klass F, D dan C yang dapat kerja???

  Berapa Banyak mulut yang dapat disuapkan????

  Kita sokong kerajaan, tapi yang salah tetap salah..

  ReplyDelete
 7. Oi anon 3:48pm, BANGSAT lu menghina WANITA PERTAMA ISLAM/MELAYU kami, isteri YB PM kami!

  lu punya ekoq ni dr. Red Bean KURAP RASIS aahh?! Kalau lu TAK suka ISLAM, BUMIPUTERA Melayu/Islam dan TANAH MELAYU kami ini, pusaka berzaman nenek moyang kami ini, dari sebelum dijajah British-Zionis KAPIR laknat lagi, lu boleh BERAMBOS dan MAMPOS dgn. TEMBERANG lu!

  Jadi, kerana lu ni BODOH mcm. KERBAU, baik lu pi BERAMBOS kat blog-blog DAJAL BODOH DAPBANGKAI/PKR!

  ReplyDelete
 8. Nak pegi mana lantak lah.. salah guna kuasa tu yg org marah.. kejap kata urusan rasmi.. kejap kata tak rasmi.. mana satu betul pun aku tak tau..

  ReplyDelete
 9. Berapa kerajaan bayar ko buat blog ni.?

  “Katakanlah : Telah datang kebenaran, dan terhapuslah kebatilan. Sesungguhnya kebatilan itu akan hilang akhirnya”.

  ReplyDelete