Thursday, October 3, 2013

Komen di Malaysiakini : Israel ciplak slogan dari Malaysia, kata menteri

Soal slogan Endless Possibilities ni kena tanya idea siapa , rasanya ada panel dan konsultan yang dilantik untuk hal-hal mempromosi negara di luar ni . Endless Possibilities ialah slogan dipilih bagi mempromosi negara ini di luar menunjukkan di Malaysia ni ada pelbagai peluang yang boleh pelabur-pelabur luar terokai . Samada Israel ciplak Malaysia atau Malaysia ciplak Israel bukan lah isu yang utama , kita perlu lebih terbuka lihat apa yang ingin disampaikan melalui slogan ini .

Pemilihan slogan bagi tujuan promosi rasanya ada prosedur tertentu contohnya macam Malaysia Truly Asia yang sudah tentu dipatenkan supaya tak digunakan negara2 lain . Hal yang sama untuk slogan Endless Possibilities ... konsultan yang dilantik perlu mengkaji segala aspek dan mereka perlu check samada slogan Endless Possibilities ni dah dipatenkan , kalau semua ok baru lah mereka guna .. pelik benar hal-hal simple macam ni pun nak dijadikan isu, patutnya menteri tak payah layan pun .

Cuma buat kenyataan media dari sudut teknikaliti bagaimana slogan Endless Possibilities tu digunapakai , erti nya proses dalam menjadikan sesuatu slogan itu sebagai kempen promosi di sesebuah negara. Rakyat-rakyat marhain mana nak tau hal-hal macam ni, malah ada juga pemipin-pemimpin politik yang tak faham perkara-perkara macam ni.

Berikut adalah contoh bagaimana 'trademark' atau slogan dipatenkan sumber http://www.lawmart.com/forms/bus-ip02.htm



What Is a Trademark or Servicemark? 

A trademark is a word, name, symbol or device which is used in trade with goods to indicate the source of the goods and to distinguish them from the goods of others. A servicemark is the same as a trademark except that it identifies and distinguishes the source of a service rather than a product. The terms "trademark" and "mark" are commonly used to refer to both trademarks and servicemarks. 

Trademark rights may be used to prevent others from using a confusingly similar mark, but not to prevent others from making the same goods or from selling the same goods or services under a clearly different mark. Trademarks which are used in interstate or foreign commerce may be registered with the Patent and Trademark Office. The registration procedure for trademarks and general information concerning trademarks is described in a separate pamphlet entitled "Basic Facts about Trademarks". 

Melalui carian di laman web , trademark 'Endless Possibilities' tak pernah di patenkan samada oleh Israel ataupun Mongolia . Walau bagaimanapun , konsultan yang dilantik oleh PMO untuk mempromosikan Malaysia di luar seharusnya menjalankan penyelidikan yang lebih mendalam . Hal lepas pandang macam ni akhirnya memberi imej yang buruk pada kerajaan


0 comments:

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu