Thursday, October 17, 2013

Cuba 'Ajar' Orang Islam Tafsir Al-Quran , Chua Jui Meng Ditempelak Pemimpin PAS

Nampaknya masih ada sesetengah individu walaupun dalam parti pembangkang, jiwa mereka masih teguh dengan Islam . Ini berikutan respon yang diterima dari beberapa pemimpin PAS yang berani bersuara mempertahankan hak ekslusif orang Islam di Semenanjung Malaysia dalam isu penggunaan kalimah Allah. Walau bagaimanapun, tiada pendirian rasmi dikeluarkan oleh Presiden PAS . Sebaliknya rakan sekutu PAS iaitu DAP melalui Setiausaha Agung-nya , Lim Guan Eng dalam satu artikel dalam portal Malaysiakini jelas dengan pendirian mahu Kristian dibenarkan guna kalimah Allah dalam Bible versi bahasa Melayu walaupun keputusan mahkamah melarangnya.


Kenyataan Lim Guan Eng dalam akbar Sinar Harian adalah seperti berikut ;

“Walaupun Mahkamah Rayuan memutuskan Gereja Katolik dilarang menggunakan kalimah Allah dalam penerbitan akhbar mingguannya The Herald, kita (DAP) tetap dengan pendirian seperti sebelum ini. 

"Pendirian DAP berhubung isu kalimah ALLAH adalah jelas,” 

Nampak jelas benar PAS dan DAP tak sependapat dalam isu ini , namun kepimpinan tertinggi PAS lebih suka berdiam diri disebabkan kepentingan dirasakan lebih utama . Namun mungkin kerana tahap kesabaran telah dilampaui maka seorang ulama PAS telah menempelak seorang rakan sekutu mereka dalam PKR ,iaitu Chua Jui Ming yang dirasakan beliau memandai-mandai menafsir ayat Al-Quran demi merasionalkan penggunaan kalimah Allah untuk orang Kristian . Adakah Chua Jui Meng ni seorang Kristian atau Islam sehingga dia kononnya begitu arif nak mengajar orang-orang Islam dalam tafsira Al-Quran ?

Setiausaha Dewan Ulama PAS Nik Zawawi Salleh yang jelas kesal dengan tindakan Jui Meng itu berkata ayat-ayat Al-Quran seperti yang dipetik oleh Jui Meng itu perlu lah diperjelaskan maksudnya oleh golongan ulama . Bukan tafsiran sesuka hati seperti yang dibuat oleh Jui Meng . Penulis melihat apa yang dibuat oleh Jui Meng itu seolah-olah cuba memperbodohkan orang-orang Islam , dan memandang rendah daya fikir orang Islam dan kefahaman mereka terhadap Al-Quran.

Jui Meng juga dilihat seperti cuba mengambil kesempatan menggunakan ayat Al-Quran untuk kepentingan politik atau mungkin mahu meraih populariti di kalangan orang2 melayu yang menyokong pembangkang. Apa yang di buat oleh Jui Meng itu tidak boleh dibiarkan berulang , kalau dibiarkan lama kelamaan akan ada saja puak-puak kafir yang mengambil potongan ayat Al-Quran demi kepentingan diri sendiri.

Sebelum ini seorang lagi pemimpin PAS, iatu Ketua Dewan Ulama PAS , Datuk Harun Taib menggesa umat Islam supaya bersatu mempertahankan kalimah Allah .

“Memang umat Islam tanpa mengira perbezaan fahaman politik wajib sama-sama perjuangkan akidah dan syiar Islam, semua itu mesti menjadi pegangan kita (umat Islam).

“Saya juga berpuas hati dan menyokong penuh keputusan Mahkamah Rayuan semalam tidak membenarkan kalimah Allah digunakan dalam majalah The Herald. Dalam bab akidah, Islam kena jaga,” katanya lagi.


3 comments:

 1. Al Quran diturunkan untuk semua manusia, bukannya untuk select group sahaja, oleh itu baguslah dia baca

  ReplyDelete
 2. Jui Meng cerita pasal Allah semua ahli kitab sembah. Orang Islam itu lah satu yang di sembah.

  Jui Meng tak cerita banyak lagi tuhan lain yang orang Kristian sembah iaitu Nabi Isa dan Hantu Suci. Belum cerita China Kristian yang bantai sembah pokok dan taruk makanan tepi jalan.

  Bab tu satu macam sama lah orang Islam Kristian tapi bab lain tak sama.

  ReplyDelete
 3. Makin DAJAL si KAPIR MUSUH-MUSUH Islam/Melayu ini!
  Namun, SYUKUR ALHAMDULILLAH Allah SWT telah MELINDUNGI kita umat Islam/Melayu yg. makin TERANIAYA, di Tanah Melayu PUSAKA nenek moyang kita, dr. sebelum diJAJAH si Kapir BUAS LIBERAL British-Zionis laknat lagi!

  Namun, harapnya K'jaan/Jakim/JAWI akan memastikan KEDAJALAN KAPIR musuh Islam/Melayu dr. DAPBANGKAI/PKR ini tidak akan berulang - apa saja isu berkaitan Islam mesti dibicarakan di MAHKAMAH TINGGI SYARIAH, kerana M'sia adalah NEGARA ISLAM, bukan di mahkamah sivil (yg. asasnya ditubuhkan si LIBERAL Barat-Zionis). Kalau tak bertegas mcm. ni, puak KAPIR HARBI DAJAL ini akan terus naik muka dia, utk. MENJATUHkan M'sia sbg. NEGARA ISLAM serta umatnya, dan MENJAJAH kita! Maka baiklah juga PAS bersatu dgn. UMNO, dan hapuskan PENGKHIANAT-PENGKHIANAT yg. menyokong Kapir-kapir HARBI-makin-buas!

  Apalagi PENGHINAAN ke atas ALLAH SWT kita ini diperjuangkan oleh si guan eng-KAPIR-DAJAL pada "Christmas Eve" pd. 24 Dis. - malam menyambut kelahiran Jesus, jelmaan tuhan Kristian mereka ke dunia ini. Apa punya BALA ini!
  Dan juga si DAPBANGKAI begitu berani sekali menghina Tabung Baitulmal S’wak (TBS) dan juga di Sabah, MUFTI Sabah, hanya kerana menyarankan umat Islam bersatu sbg. kaum Melayu, supaya senang menentang MUSUH ISLAM (Mufti kita ini akan diheret ke mahkamah Adat Sabah. oleh si kadazan BONGKAK KAPIR - mcmlah Sabah itu, Kristian Kadazan-Murut punya; makin naik muka!)! Sedangkan gereja Katholik pula mahu MENGKRISTIANkan Kalimah ALLAH kita, di NEGARA ISLAM kita ini! Serta, malangnya undi kepada DAPBANGKAI/PKR termasuk di Sabah dan Sarawak (yang amat kaya minyak-gas apalagi dengan penemuan terbaru) tidak mustahil akan meningkat bukan hanya dari kaum Cina, tetapi dengan MENGKRISTIANkan seramai mungkin, dan MENGHASUT masyarakat Kristian termasuk Bumiputera miskin di pendalaman, contohnya kaum Penan, Orang Ulu, Rungus, Iban dsbnya, termasuk dgn. menggunakan isu Kalimah ALLAH ini.

  Dan bukan main lagi si KAPIR-KAPIR DAJAL kat M'sia ni, MENJILAT kaki kudis Barat-Israel, yg. MELALAK kat M’sia ni, nak paksa pemimipin Islam/Melayu amalkan "demokrasi/hak asasi" SAMPAH si Barat-Zionis, yg. amat BUAS! Kononnya falsafah, budaya dan undang-undang Barat-Zionis yang 'terbaik' - pala hotak si KAPIR SYAITAN Barat-Zionis PENIPU ini, di mana gaya hidup mcm. BINATANG BUAS-PENGIKUT-SYAITAN, yg. rakus MEMUJA wang, kebebasan seks termasuk homoseksual/pelacuran/pornografi/kehamilan luar nikah-pengguguran anak (termasuk kanak-kanak)/bertelanjang-beraksi lucah dpn. awam, dadah, alkohol dan perjudian dsbnya - akan terus MENJAHANAMkan akhlak, akidah dan tamadun umat Islam/Melayu!

  Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

  ReplyDelete