Wednesday, October 9, 2013

Ali Rustam Disindir Pedas Kerana Salahkan Cina

Gabungan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Malaysia (ACCCIM) hari ni telah meminta Ali Rustam supaya hentikan daripada terus menyalahkan orang Cina yang dikatakan menjadi punca kekalahan beliau dalam PRU-13 baru-baru ini. Daripada petikan artikel Malaysiakini ;

"Presidennya Datuk Lim Kok Cheong berkata, Parlimen Bukit Katil, di mana Mohd Ali ditewaskan Ketua Pemuda PKR Shamsul Iskandar Mohd Akin, merupakan kawasan majoriti Melayu."

"Pengundi Cina tidak harus dipersalahkan ekoran kekalahannya, kerana beliau bertanding di kawasan majoriti Melayu," kata Lim.

Penulis pelik betul dengan sikap sesetengah kaum Cina ni yang terus menafikan apa yang dikatakan 'tsunami' Cina pada PRU-13 yang lepas . Dari analisis PRU-13 yang lepas , walaupun sesebuah kawasan itu mempunyai undi majori Melayu dalam 50% , kalau ada undi Cina hatta 30% pun boleh menyebabkan BN kalah . Ini kerana dikatakan hanya 1% daripada pengundi Cina yang menyokong BN . Logiknya tak semua orang Melayu akan mengundi BN tetapi majoriti daripada mereka akan mengundi BN iaitu dalam 80% ke atas , namun bagi pengundi Cina pula hanya 1% yang mengundi BN. Oleh itu tak salah kalau Ali Rustam mengatakan pengundi Cina punca kekalahan beliau. 

Ini lah kenyataan yang dinamakan saja buat-buat bodo h oleh ACCIM ni ,dari peratusan pengundi di Bukit Katil, Melaka,  53% pengundi Melayu , 41% pengundi Cina , kalau 80% daripada pengundi Melayu sokong BN dan hanya satu peratus pengundi Cina sokong BN . Maka jumlah keseluruhan undi yang diterima oleh BN ialah 42.4% + 0.41% = 42.81% . Sebaliknya pula kalau hanya 20% Melayu sokong PKR dan 99% Cina sokong PKR maka undi yang diterima oleh PKR ialah 10.6%+36.9% = 47.5% . Perbezaan dari segi peratusan ialah 4.69% . How do I justify my calculation ?? 4.69 % daripada 99,439 pengundi ialah lebih kurang 4,6663 .. ini adalah anggaran yang hampir kepada majoriti undi yang dimenangi oleh Shamsul sebanyak 5,447 undi

4 comments:

 1. Memang cina sial. Tak kenang budi tok ali. Bagai lepaskan anjing tersepit.

  ReplyDelete
 2. Cina ni memang sial lah!!

  Pandai mengambil kesempatan jadi sekarang dah menang dan jadi kerajaan.


  Tunggu apa lagi??

  PICIT KASI MAMPOS JER LAH CINA BABI SIAL NI!!

  ReplyDelete
 3. tak perlu di layan cinabeng Malaysia...cina di London pun kutuk cina sendiri di Malaysia sebab bodoh..ini kisah benar yang diceritakan oleh orang2 cina sendiri di London.

  ReplyDelete