Wednesday, September 11, 2013

Hishamuddin Rais Julang Sang Saka , Hina Jalur Gemilang

Kenyataan Hishammudin Rais hari ini dalam Malaysiakini yang mempertahankan bendera Sang Saka dipersoalkan . Hishammudin bukan sehari dua menjadi aktivis haluan kiri di negara ni , malah sejak zaman beliau menjadi student lagi . Pernah satu ketika Hishamuddin Rais melarikan diri keluar negara dek kerana mulut yang terlalu celupar menghasut , namun selepas beberapa tahun (mungkin mendapat belas ihsan dari Perdan Menteri ketika itu), Hishamuddin diberi peluang untuk menjejakkan kaki beliau semula kenegara ini . Pelik sekali mengapa semasa zaman Hishamuddin Rais menjadi aktivis pelajar pada satu ketika dahulu perkara mengenai bendera Sang Saka ini tak dimasukkan dalam perjuangan beliau .


Entah mengapa pada ketika ni baru beliau terhegeh-hegeh mengetuai gerakan untuk menukar bendera Jalur Gemilang dengan Sang Saka . Ramai yang tidak bersetuju dengan tindakan Hishamuddin Rais ni termasuk dari kalangan penyokong-penyokong pembangkang sendiri malah ada yang menggelarkan tindakan beliau itu amat bertentangan dengan prinsip pembangkang. Hishamuddin Rais cuba berlagak pandai dengan menghuraikan panjang lebar mengenai bendera Sang Saka , tapi kita persoalkan sejauh mana arifnya beliau mengenai bendera Sang Saka ini kerana pada satu ketika 'design' bender Sang Saka yang dikibar aktivis pelajar berlainan sekali dengan apa yang ditunjukkan beliau baru2 ini .


Hishamuddin Rais juga cuba mengaitkan bendera Jalur Gemilang yang diguna pakai kerajaan sejak merdeka lagi dengan bendera Amerika Syarikat . Mungkin Hishamuddin Rais tak pernah melihat bendera-bendera di negara-negara lain di dunia ini yang ada di antaranya mempunyai corak yang hampir sama . Penulis berharap kerajaan dapat mempertimbangkan supaya individu-individu seperti Hishamuddin Rais ini diberikan 'sesi kaunseling' diluar negara selama beberapa tahun atau mungkin lebih elok hingga ke penghujung hayatnya.

3 comments:

 1. Kalau kat Barat pun tak ada golongan pembangkang akan begitu KURANG AJAQ mcm KURAP-KURAP BERNANAH DAPBANGKAI/PKR ini - apalagi dari bangsa PENDATANG contohnya pendtg-pendatang Cina yg. ASALNYA, dibawa Inggeris-Zionis laknat ke TANAH MELAYU PUSAKA nenek moyang kita ini!

  Saya syaki si PENGKHIANAT-PENGKHIANAT dari DAPBANGKAI/PKR ini sebenarnya cuba menipu, kononnya mereka memperjuangkan simbol bendera Persatuan Kesatuan Melayu Muda (KMM) iaitu Sang Saka Malaya (SSM), utk. menentang pemerintahan UMNO.

  Tapi, di syaki, logo bintang lima penjuru pada bendera SSM ini sudah menjadi simbol bintang agama KRISTIAN ZIONIS DAPBANGKAI/PKR, utk. MENENTANG/MENCABAR/MENGHINA/MENGGERTAK Islam/umatnya, kedaulatan Negara, Hari Kemerdekaan, pejuang-pejuang Kemerdekaan Islam/Melayu dan kuasa pemerintahan Islam/Melayu melalui pemimpin Raja-Raja Melayu, pemimipin UMNO dan PDRM kita, yg. dilambangkan oleh Bendera Jalur Gemilang Malaysia kita (lihat di http://pmr.penerangan.gov.my/index.php/maklumat-kenegaraan/194-bendera-malaysia.html) dan juga Bendera Sang Saka Biru PDRM kita (lihat di http://www.sabahrmp.gov.my/mengenai_kami/mengenai_logo.html ). Jadi ini disyaki merupakan ANCAMAN TERORISMA utk.menjatuhkan Islam/umatnya, termasuk Raja-Raja Melayu, pemimipin UMNO dan polis kita. Juga utk. MENGHASUT umat Islam/Melayu Indonesia, termasuk yg. sudah menjadi rakyat Malaysia, utk. menyokong pembangkang PR, di mana puak Kristian Zionis DAPBANGKAI/PKR sedang mempergunakan PAS, melalui sejarah anti-penjajahan Inggeris KMM dahulu yg. ingin menggabungkan Malaysia dan Indonesia, di samping menjatuhkan Raja-Raja Melayu. Lihat juga T-shirt yg. ada dipakai penyokong puak PENGGANASDAPBANGKAI/PKR ini, dgn. gambar satu bintang lima penjuru yg. besar. Tapi, saya hairan mengapa gambar bintang-bintang lima penjuru ini boleh pula timbul dlm. Portal Kem. Pertahanan di http://www.mod.gov.my/ , di bawah nama MinDef– ini harus diSIASAT segera!

  Dan lambang bintang agama Kristian ini sudah menjadi logo rasmi EVANGELIS Star, sebab itu disyaki mengapa the Star sengaja meletakkan gambar Masjid (yang kecil pula itu) untuk melambangkan Hari Raya dan Bendera Jalur Gemilang tercinta kita, di bawah logo bintang Kristian mereka.

  Bintang LIMA penjuru dlm. agama Kristian, (lambang bintang Zionis pula, enam penjuru) adalah melambangkan tuhan agama Kristian, iaitu Jesus, jelmaan tuhan mereka dlm bentuk “son of god”, serta kelahiran asal Jesus dan kepulangannya ke bumi di masa hadapan. Maka, Jesus sebagai "morning star" melambangkan cahaya tuhan mereka ke bumi ini (agama Yahudi pula sudah dilambangkan oleh bintang yg. direka Yahudi Zionis, "star of david", yg. melambangkan ketuanan Yahudi Zionis/Israel, walaupun tidak wujud dlm. sejarah Yahudi yg. asal)

  Maka saya juga berharap pihak JAWI/JAKIM dan KDN akan menyiasat hal bendera Sang Saka Malaya, dan juga penghinaan Evangelis Star, ini dengan segera. Dan sekiranya akhbar the Star adalah akhbar Kristian, mereka mesti mengumumkannya secara terbuka, supaya umat Islam, terutamanya jenerasi muda Islam/Melayu yg. dari golongan `bijak-pandai‘, akan lebih berhati jika membaca akhbar ini, iaitu degan tujuan memantau akhbar ini. Kerana mesej agama Kristian akhbar ini adalah tersembunyi dgn. cara yang amat halus tetapi amat merbahaya kepada Islam/umatnya di bumi pusaka Islam kita ini.

  Juga, ANCAMAN TERORISMA kepada Islam/umatnya termasuk Raja-Raja Melayu, pemimipin UMNO dan polis Islam/Melayu kita, disyaki melalu simbol bendera Sang Saka Malaya ini oleh puak Kristian Zionis DAPBANGKAI/PKR, amatlah BAHAYA sekali! Maka, JAWI/JAKIM dan KDN serta PDRM, mesti bertindak segera utk. MENGHARAMKAN terus bendera Sang Saka Malaya dan mana-mana perhimpunan yg. meyokongnya, dan mana-mana kegiatan yg. MENGHINA Bendera Jalur Gemilang tercinta kita.

  Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM/UMNO/Bahasa Melayu/K‘jaan BN, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera.

  ReplyDelete
 2. Saya merujuk kpd. bendera baru, dgn. lambang bintang lima penjuru, yg. kononnya Bendera Sang Saka Malaya yg. diperjuangkan oleh puak PENGGANAS ini sewaktu malam sebelum Hari Kemerdekaan baru-baru ini; bukan lagi Bendera yg. ada lambang Bulan Sabit Islam ini (seperti di atas).

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete
 3. Jenglot seekor ni tangkap aje dan hantar ke Pulau ditengah laut buat negara sendiri dengan Anwar dan kuncu-kuncunya....

  ReplyDelete