Wednesday, September 4, 2013

Besar Sangatkah Samad Said ? - Nazri Aziz

Nazri Aziz sekali lagi membuat kenyataan yang 'pedas' tapi kali ni kenyataan beliau mungkin disokong oleh ramai penyokong kerajaan yang selama ni agak keras mengkritik beliau. Bila Nazri buat kenyataan "Besar sangatkah Samad Said ni?".

Jelas menunjukkan tiada rasa kompromi dalam diri beliau untuk berkata apa pun sekiranya sesuatu perkara yang dirasakannya salah, hatta orang itu memegang title 'sasterawan negara' . Masakan tidak? Tun Dr. Mahathir pun tak terlepas dengan mulut laser Nazri ni.

Penulis sebenarnya bersependapat dengan Nazri apabila beliau mempersoalkan Samad Said, malah penulis pernah terfikir kewajaran kerajaan dalam mencipta gelaran "sasterawan negara" ini. Sebenarnya apa sumbangan "sasterawan negara" pada pembangunan rakyat ?

Kalau tujuaannya untuk memartabatkan bahasa melayu, penulis tak rasa sumbangan Samad Said melayakkan beliau menerima gelaran itu. Setakat apa yang kita nampak disini, Samad Said digunakan pembangkang negara ini untuk menjadi 'pengacau'. Berapa ramai yang faham sajak2 Samad Said ini? Kalau orang Melayu pun tak faham, inikan pula bangsa2 lain.

Samad Said sebenarnya boleh dikatakan meroyan, pernah dikhabarkan pada satu ketika beliau mendapat geran tetapi gagal memanfaatkan dengan betul. Bila projek untuk geran yang diperuntukkan tak jalan, adakah pihak yang beri geran mahu melabur lagi?

Mungkin disebabkan merajuk maka Samad Said beralih arah. Kita sedar, pembangkang akan cuba meraih undi masyarakat dengan menggunakan pelbagai ikon meskipun ikon berkenaan mempunyai audience yang kecil. Maka dijajalah Samad Said ke serata ceramah2 fitnah mereka.

Seni mula dicampuradukkan dengan fitnah. Inilah sebenarnya sumbangan Samad Said dalam bidang kesusasteraan negara. Fitnah yang berseni. Orang melayu 'terkagum' dengan elemen seni yang ditonjolkan,malangnya mereka juga termakan dengan unsur2 fitnah yang diselitkan.

Akhir kata, A Samad Said hanyalah seorang insan seni yang mencipta sajak , atau karya2 yang sewaktu dengannya bukan berpaksi pada kebenaran, tetapi momokan hasil2 karya beliau hanyalah coretan tipu daya yang kreatif.

Hadir beliau memberi ucapan di malam kemerdekaan bersama-sama bendera 'asing' menunjukkan betapa caplang dan tercemarnya pemikiran beliau. Kah kah kah... Go to hell with the tagline "aku menulis bukan kerna nama" , puiii
Sent from my BlackBerry® smartphone over the TuneTalk network

5 comments:

A. Samad Said taklah seBESAR Namewee yg hina lagu kebangsaan, Azan, etc.....maklumlah Namewee dpt GERAN & berjaya menjalankan gerannya dlm pawagam.....mungkin sbb tu dpt gelaran KREATIF & ikon 1Malaysia...duit GERAN direcycle pulak buat filem KENCING MELAYU...haaa yg tu Nazri suka benor tu....:)

dpt lg berlakon dgn apakenama menantu Tun Abdullah tu?, dlm "TEKSI" & dpt key chain keris lg....tak lama lg mungkin dpt gelaran DATUK atas kejayaan Namewee

Saaayang betul Nazri dgn Namewee ni....sbb MUDA BERGETAH berbanding A. Samad Said yg penuh rerambut tak terurus tanpa syampu DOVE selain kulitnya yg kering tanpa losyen baby

BESAR lg Namewee dr A. Samad Said....itu dr kacamata seorang Menteri PerLENCONGAN Malaysia

PM Malaysia pun dgr kata JATUH CINTA dgn ikon 1Malaysia ni....hahahaha

1Malaysia, endless possibilities from Mongolia.......:)

Otak Geliga tak segeliga mana... Untuk mengurangkan populasi tikus yang merosakkan buah kelapa sawit diladang,(semua orang tak suka tikus) ular tedung hitam ( ramai orang tak suka ular, lebih-lebih lagi yg berbisa macam tedung hitam dari India) dibawa masuk, dipelihara didalam ladang untuk memakan tikus. Ular cobra hitam ini telah menarik perhatian Tedung selar @ King Cobra (species ni adalah baka tempatan, umpama orang Melayu jugak ) dan memakan cobra hitam ini.

Jadi jangan risau, kaedah biologi semula jadi ini boleh dipakai dalam politik negara. King Cobra akan makan segala cobra hitam yang rasa terer dan bisa itu. Cuma King akan pastikan tikus dapat dihapuskan oleh pemakan tikus sebab King tak makan tikus...geliga tak aku???

masalahnya King Kobra ni mengamalkan cannibalism....memakan sesama sendiri.....malah anak2 sendiri, bini, laki, mak, pak pun kalau dia jumpa dia ngap je......:)

buat apa nak introduce ular luar negara kalau ular2 dlm negara sudah mencukupi utk mengawal populasi tikus. Scr logiknya, kaedah kawalan biologi menggunakan sumber native species di sekeliling ladang sudah memadai.

kita ada pelbagai mamalia, invertebrata, avian, reptilian yg boleh mengawal populasi tikus & sudah pasti kemudaratan pd alam sekitar tiada kerana fauna berkenaan sudah beradaptasi & berevolusi dgn keadaan persekitaran.

jd keseimbangan atau equilibrium ecosystem dpt dicapai tanpa pengaruh dr introduced species yg boleh menjadi invasive species yg mana akan mengancam native, endemic, endangered & exotic species dr habitat asal.

so, pilih jenama tempatan adalah lebih baik utk kemaslahatan ummah

One Malaysia (ni ciplak dr Israel), endless possibilities (ni ciplak dr Mongolia-tu yg byk kerosakan terjadi).......muaaahahahahaha

One malaysia ciplak dari israel? Mungkin ada masalah kecelaruan minda yg penuh dengan halunisasi yg didorong oleh sikap suuzan . Maka preskripsi yg dicadangkan adalah bersikap seperi aswj yg bijak berfikir sebelum bersuara aga tidak mendatangkan deman semusim kepada pembaca yg lain.

nampaknya en. jebat hanya mempertikaikan jenama One Malaysia..hehe

maka betul lah jenama Endless Possibilities dr Mongolia?

sekali ciplak, mungkin tersilap...tp 2 kali ciplak maksudnya apa?...maksudnya ada ular dr luar negara di bawa masuk scr sengaja utk bunuh tikus tp rupanya mematuk tgn si pembawa

racun mula menyerang si pembawa...tanda2 demam sudah melanda...badan berpeluh dingin, menggigil & berpeluh. itu petanda sistem imunisasi badan mula bertindak balas utk memberitahu nyawa dlm bahaya

malangnya, si pembawa yg dipatuk hanya bertahan tanpa mendapatkan bantuan pakar...waima kata2 ibu bapa yg sayangkan nyawanya tidak diendah, apa lg nasihat dr sedara & rakan taulan. kata2 bomoh yg membisikkan takpa...takpa...itu lebih mengasyikkan

badan si pembawa semakin lemah ttp masih ada peluang utk dipulihkan dgn syarat pergi berubat.....terpulang pd si pembawa samada nak berubat atau terlantar menuggu ajal menjemput

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu