Monday, September 23, 2013

Apa lagi Cina Mahu ? Kekayaan Malaya dah Dikaut Sebelum Merdeka Lagi

Penulis mendapat email dari seorang pembaca yang sangat mengharapkan penyatuan orang-orang Melayu dan Islam . Menurut beliau selepas PRU-13 terlalu banyak sentimen perkauman di mainkan oleh puak-puak tertentu bagi memecahbelahkan orang Melayu dan Islam. Mereka ini terdiri daripada golongan yang berpura-pura neutral dan tidak perkauman, namun begitu tindakan dan tuntutan yang mereka buat menggambarkan sebaliknya . Malangnya ada di antara orang Melayu terpengaruh dengan 'lakonan' puak-puak ini malah dengan mudah memperlekehkan pula tindakan orang Melayu yang lain berjuang mempertahankan hak-hak mereka.


Dari maklumat yang disalurkan kepada penulis , pembaca berkenaan menghantar satu link youtube menunjukkan bagaimana kelompok kiasu di negara ini telah dilayan begitu baik sekali. Tak mungkin layanan sebegini diterima sekiranya mereka berhijrah di negara-negara lain, ada yang mendapat tanah dan beberapa keuntungan-keuntungan yang lain oleh penjajah British pada ketika itu . Boleh dikatakan kekayaan orang Melayu telah dikikis oleh bangsa yang 'menumpang' sebelum merdeka lagi.Melalui kajian yang dibuat oleh Nik Haslinda Nik Hussain dari USM dalam kertas kerja beliau yang bertajuk Enakmen Tanah Rizab Melayu Kelantan Dan Pemilikan Tanah, 1930–40 (Kelantan Malay Reserve Land Enactment Aand Land Rights, 1930–40) , luas tanah yang dimiliki oleh seramai 54 orang Cina pada tahun 1934, di Kota Bharu ialah 112.5 ekar menunjukkan bagaimana kaum Cina yang berstatus pendatang pada ketika itu sudah mula menguasai tanah-tanah milik orang Melayu melalui sistem penjajah British. Data di bawah adalah pemilikan tanah oleh kaum Cina di Kota Bharu sahaja, banyak lagi data-data di negeri-negeri lain yang masih penulis cuba dapatkan


Dari jadual di atas, purata seorang Melayu dan India dalam pemilikan tanah hanyalah seluas kira-kira setengah ekar sahaja , manakala bagi kaum Cina pula mereka menguasai purata 2 ekar tanah per pemilik. Apa yang boleh diperhatikan ialah,pemilikan tanah oleh kaum Cina pada ketika itu adalah disebabkan beberapa faktor ketika itu antara yang paling utama iaitu tanah yang disandarkan oleh orang Melayu yang berhutang. Apabila keadaan ini berterusan maka ada desakan yang timbul bagi mewujudkan tanah rizab Melayu bagi mengelakkan tanah-tanah Melayu ini habis tergadai kepada bangsa asing.

Dasar pecah dan perintah yang diperkenalkan British menjadikan kaum Melayu pada ketika itu terus mundur dan kurang ilmu pengetahuan. Orang-orang Melayu yang kebanyakkannya terlibat dalam sektor pertanian berhadapan dengan masalah kemiskinan. British pada ketika itu pula tidak mengambil inisiatif untuk membantu orang-orang Melayu yang dihimpit kemiskinan. Malah penjajah British pada ketika itu mengenakan cukai-cukai yang tinggi ke atas tanah-tanah pertanian. Mereka bimbang sekiranya orang Melayu menjadi cerdik maka akan berlaku usaha untuk menentang penjajahan itu. Dek tekanan kemiskinan dan tanah pertanian yang tak menjadi, orang-orang Melayu pada ketika itu terpaksa berhutang dengan orang-orang Cina dengan mencagarkan tanah mereka sebagai sandaran. 


Dari petikan artikel di atas menunjukkan dasar pentadbiran British pecah dan perintah telah memaksa orang-orang Melayu terlibat hanya dalam satu sektor pertanian sahaja iaitu penanaman pada. Pada masa yang sama orang-orang Melayu yang cuba melibatkan diri dalam sektor pertanian yang lebih menguntungkan seperti penanaman getah pula dikenakan cukai yang tinggi berbanding cukai yang dikenakan pada orang-orang asing termasuk orang-orang Cina.

Ternayata mitos mengatakan Melayu itu malas pada ketika itu tak benar kerana telah ada usaha dari mereka untuk menceburkan diri dalam sektor yang lebih menguntungkan tetapi dihalang oleh sistem penjajahan British yang mahu orang-orang Melayu terus mundur. Pendatang-pendatang Cina pada ketika itu pula diberi pelbagai kelebihan. Orang-orang Melayu yang terhimpit akibat dari dasar British ini akhirnya terus terhimpit dalam kemiskinan dan terpaksa berhutang dengan orang-orang Cina.

Amat jelas sekali orang-orang Cina telah banyak memperoleh keuntungan sebelum negara ini merdeka lagi kerana dasar-dasar yang diperkenalkan oleh British, walaupun status mereka pada ketika itu hanyalah sebagai pendatang sahaja . Orang-orang Melayu yang berstatus penduduk asal pula telah dianak-tirikan. Maka selepas negara ini merdeka, orang-orang Melayu berhak menuntut semula hasil-hasil kekayaan bumi ini yang telah hilang sepanjang era penjajahan British yang banyak memberi kelebihan pada pendatang asing termasuk mereka yang datang dari Tanah Besar China .

4 comments:

 1. Sepatut nya sudah ada pergerakkan besar-besaran rang melayu/penduduk asal menuntut balik semula tanah singapura yg diberi kepada cina lky kepada orang melayu.

  Perkembangan lky membawa masuk warga china ke singapura secara beramai-ramai setiap tahun bukti memastikan singapura tidak jatuh kembali kpd tangan orang melayu asal sepatutnya sudah bukak mata orang melayu luas-luas.

  Tapi malangnya, orang melayu akan lebih berbangga untuk berjiran dgn singapura kerana sudah hilang jati diri.

  Sekurang-kurangnya orang melayu dan pemimpin melayu di malaysia tahu malu kerana memberi tanah singapura kpd orang cina.

  kemungkinan juga masa datang, sebahagian diantara negeri di malaysia atau seluruh negara akan terlepas pula kpd tangan org cina.

  Mesti lihat juga pergerakkan cina mengguna kristian dalam menyatukan org cina.

  Bukan di malaysia saja, di indonesia juga pergerakan org cina mengguna kristian dalam mengumpul warga indonesia yg sama anutan kristian dan menambah ahli kristian dgn menyebar kristian seluas-luasnya di indonesia. Tujuannya utk mendapat sokongan pengundi krsitian dan org yg simpati memilih bakal presiden indonesia dari keturunan cina. Mereka lihat hanya kristian saja dapat menyatukan orang cina dgn orang pribumi di indonesia. Sama juga di malaysia nanti.

  ReplyDelete
 2. Bah. Pertama:

  SYUKUR ALHAMDULILLAH juga dgn. perjuangan BERANI MB Johor kita, DS Mohamed Khaled Nordin, utk. mengetatkan udg-udg perumahan Negeri dan Persekutuan, di Johor (patut dibuat di setiap negeri) supaya yg. miskin/sederhana (harapnya diUTAMAkan Bumiputera Islam/Melayu dan Bumiputera lain), supaya mampu MILIKI rumah sendiri! Juga diharap TEBUS balik KEBANYAKAN tanah-tanah REZAB MELAYU/Native Title (di Sabah/S’wak) yg. TERGADAI, dari zaman British dulu hingga skrg!

  Seperti yg. dilapurkan (seolah dgn. GELABAH) oleh EVANGELIS Star di http://www.thestar.com.my/News/Nation/2013/09/21/Johor-to-confiscate-lands-of-developers-who-fail-to-build-affordable-homes.aspx, Johor to confiscate lands of developers who fail to build affordable homes, By ZAZALI MUSA, September 21, 2013:

  JOHOR BARU: The state government will confiscate the lands of Johor property developers who fail to build affordable homes costing about RM150,000.

  The Housing and Local Government chairman Datuk Abd Latif Bandi said the right to take the land was provided under the National Land Code 1965.

  He said the Johor State’s new state Housing Enactment to be implemented early next year would also allow the state government to confiscate their lands.

  “Once, we get the lands back from them, we will take over the affordable housing scheme projects to ensure Johoreans can afford to own houses,’’ said Abd Latif.

  He said the state government had several options to redevelop the confiscated land, including giving it to the state-linked companies or a joint-venture basis with new developers.

  Abd Latif said this when met at the launch of Iskandar Malaysia Comprehensive Development Plan (2006-2025) Open Day at Aeon Bukit Indah shopping complex on Saturday.

  He said the state government had also set up a task force chaired by Mentri Besar Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin to look into housing issues in the state.

  He said 28,000 units of affordable houses were to be built in Johor within the next five years of which 20,000 would be in Iskandar Malaysia and 8,000 units in areas outside the economic growth corridor.

  Abd Latif said among the areas identified in Iskandar were Larkin, Pasir Gudang, Skudai, Gelang Patah and Nusajaya with 10,000 houses to be built in the latter.

  “Under the new state Housing Enactment, developers have to start their affordable housing projects together with the high-end residential properties,” he added......

  Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM/UMNO/Bahasa Melayu/K‘jaan BN, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera.

  ReplyDelete
 3. Bah. kedua:

  Juga, Selangor dan P. Pinang, PEMBELAAN mesti segera dilakukan, ke atas Bumiputera Islam/Melayu, yg. makin TERHALAU/TERTINDAS; lihat di http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20130916/po_04/Pusat-boleh-halang-DAP-tindas-rakyat, Pusat boleh halang DAP 'tindas' rakyat, 16/09/2013:

  PULAU PINANG 15 Sept. - Kerajaan Pusat diminta menggunakan kuasa melalui Warta Kerajaan yang diwujudkan pada 1971 dengan mengarahkan kerajaan DAP Pulau Pinang mematuhi peruntukan di bawah perkara berkenaan.
  Penasihat Koperasi Nelayan Bahagian Tanjong Berhad, Wan Zaharizan Wan Zan berkata, perkara itu perlu memandangkan perkembangan terkini di negeri ini menyaksikan kelulusan tebus guna tanah oleh kerajaan negeri didakwa semakin menekan kehidupan nelayan dan rakyat miskin.
  Menurut beliau, akta berkenaan diwujudkan Perdana Menteri kedua, Tun Abdul Razak yang prihatin dengan kehidupan nelayan.
  Dalam konteks di Pulau Pinang, tambahnya, warta itu penting kerana memperincikan hampir keseluruhan kawasan di bahagian pulau bagi menjaga kebajikan nelayan.
  "Apa yang menjadi masalah apabila kelulusan diberikan kerajaan negeri kepada pemaju untuk menebus guna tanah laut, nelayan hilang mata pencarian kerana jeti pendaratan ikan musnah. Tanah yang ditebus itu pula kemudiannya dimajukan untuk projek perumahan mewah mencecah nilai jutaan ringgit yang tidak mampu mereka beli," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete
 4. Salam, kita nk ckp soal gerakan bangsa Melayu? nah nnt Ostad2 PAS haramjadah laknatullah ini akan ludah muka kita mcm Nik Najis azam utk ludah muka org yg ajak dia bersaudara Islam PAS-UMNO. Slagi ada parti munafik PAS ini, slg tu lah agenda Melayu akan difitnah, ditentang dan diputar belit bersama dgn kuffar Cina.

  Betapa ramai pencacai PAS yg 'beriman' dgn ideologi PAS melebihi beriman dgn ayat Allah. Ayat Allah yg mereka beriman hanyalah pd bab2 yg UMNO belum buat.. bg PAS Melayu itu spt BALA buat mereka.. jd kita tk boleh buat apa2 krn musuh kita ialah PAS.. sblm berjumpa dgn Cina Harbi!!

  ReplyDelete