Wednesday, July 10, 2013

Bila PAS-UMNO Nak Anjurkan Demonstrasi/Perarakan 1 Juta Peserta Pertahankan Agama Islam Pula?

Penulis berasa cukup pelik dengab sikap yang ditunjukkan pihak gereja Katolik di Malaysia ini. Masih berkeras dengan pelbagai rayuan bagi membolehkan mereka menggunakan kalimah 'Allah' dalam risalah-risalah keagamaan yang mereka terbitkan . Penulis tertanya kenapa gereja-gereja Katolik di negara2 lain tidak menjadikan isu Allah ni sebagai sesuatu yang besar?

Malah sekiranya mahu menggunakan hujah kalimah 'Allah' telah lama digunakan dalam kitab2 Kristian di negara2 timur tengah. Mengapa ia tidak digunakan secara meluas di negara2 lain yang mempunyai penganut dan gereja kristian katolik. Dalam konteks Nusantara pula, mungkin ada yang akan mempersoalkan negara Indonesia yang penganut Islam terbesar di dunia boleh membenarkan kalimah 'Allah" di gunakan oleh penganut kristian di negara itu mengapa tidak pula untuk Malaysia ?

Penulis berpendapat keadaan di Indonesia dan Malaysia adalah berbeza . Di Indonesia ,penduduk pribumi menganut pelbagai agama termasuklah Kristian . Tiada istilah 'melayu' di negara itu kerana walaupun pribumi mereka dilihat agak taksub pada suku masing2. Penulis kaitkan dengan istilah 'melayu' kerana di Malaysia walaupun penduduk pribumi terdiri daripada pelbagai suku bangsa namun sekiranya mereka itu adalah orang Islam, bercakap bahasa Melayu, dan amal budaya melayu (adat budaya adalah hampir serupa untuk suku2 peribumi di Malaysia ni spt Acheh, Bugis ,Jawa etc kerana berada dalam satu rumpun) .

Oleh yang demikian, hampir 100% orang Melayu yang terdiri dari pelbagai suku bangsa ini adalah Islam khususnya Semenanjung Malaysia. Jadi tidak ada keperluan untuk gereja Katolik mahu penggunaan Allah digunakan dalam sebaran risalah agama dalam Bahasa Melayu kerana kebanyakkan yang menganut Kristian Katolik di Semenanjung ini ialah orang Cina dan India . Dan berapa ramai daripada Cina dan India yang beragama Kristian Katolik fasih berbahasa Melayu?

Rata-rata daripada mereka lebih selesa menggunakan bahasa inggeris apabila berbicara . Jadi apa gunanya mencetak risalah2 keagamaan dalam bahasa Melayu dan digunapakai pula kalimah Allah dalam risalah itu kalau bukan bertujuan untuk menyebarkan ajaran Kristian kepada orang Melayu Islam . Malaysia yang menjadikan Islam sebagai agama rasmi mempunyai peruntukkan undang2 yang tidak membenarkan sebaran agama lain kepada orang2 Melayu Islam.

Timbul pula persoalan mengapa gereja kristian katolik mula memainkan isu penggunaan kalimah 'Allah' ini sekarang dan bukan sejak Malaya memperoleh kemerdekaan dari British lagi? Jawapannya sangat ketara iaitu orang Melayu Islam semakin berpecah dan bercakaran kerana politik. Orang2 bukan Islam walaupun berbeza pandangan politik, mereka tegas membidas apa2 perkara yang dikatakan mengancam bangsa dan agama mereka.

Di pihak orang Melayu Islam pula, apabila soal2 berkaitan keagamaan seperti kalimah Allah, gejala murtad dan sebagainya dibangkitkan, hanya satu pihak memainkan peranan , pihak2 yang lain pula menikus takut hilang sokongan rakan2 sekutu yang berlainan agama. Tetapi adakah mereka tidak fikir bahawa rakan2 sekutu mereka yang berlainan agama ini tidak pula takut kehilangan sekutu apabila tegas bersuara ?

Jangan terus membangsatkan diri sendiri, tidak salah berlainan ideologi politik cuma bila tiba bab agama, mohon bermuafakat dan tunjukkan ketegasan masing2. Kalau bab pilihanraya boleh berdemo sakan kalau bab akidah seperti murtad dan kalimah Allah tak mahu pula berdemo sakan?
Sent from my BlackBerry® smartphone over the TuneTalk network

No comments:

Post a Comment